Τεράστια ποσά υπεξαιρεί το κεφάλαιο από την ανασφάλιστη εργασία των εργαζομένων την οποία με την ανοχή των κυβερνήσεων έχει μετατρέψει σε πηγή πρόσθετων κερδών για τις επιχειρήσεις
Ξεπερνά πλέον το 1/3 των απασχολουμένων - μισθωτών η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, καθώς σύμφωνα με σχετικό πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ), το ποσοστό αυτό, τον περυσινό χρόνο έφτασε πλέον το 36%, στερώντας από το ΙΚΑ τεράστια έσοδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το 44%, ενώ το 5,4% των επιχειρήσεων που ελέχθησαν ήταν αναπόγραφες!
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ε.ΥΠ.Ε.Α. το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την περίοδο από 01/01 έως 31/12/12 ελέγχθηκαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις και στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι, απ' αυτούς 9.345 ήταν αλλοδαποί, 42%, ενώ οι υπόλοιποι 12.661 ήταν ημεδαποί). Σημειώνεται ότι με τον απολογισμό του 2011 της ίδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έφθανε το 30%. Δηλαδή, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των κυβερνήσεων για αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής καταγράφηκε αύξηση κατά 20% μέσα σε ένα έτος. Εξέλιξη απόλυτα φυσιολογική αν αναλογισθεί κανείς ότι το ελεγκτικό δυναμικό της Ε.ΥΠ.Ε.Α, που αποτελεί το μοναδικό ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ανασφάλιστη εργασία είναι μόλις 23 υπάλληλοι για όλη την επικράτεια!
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΥΠ.Ε.Α, Μάρκος Τούντας, σε δήλωσή του προς το πρακτορείο ΑΜΠΕ, σημειώνει πως «ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αδήλωτο και η απόκρυψή του αφορά κυρίως απασχόληση μεταναστών, εποχιακά απασχολούμενους αλλά και πλήρως αδήλωτες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Από τα αποτελέσματα των ελέγχων οι κλάδοι που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστου προσωπικού είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, οι υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρείες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές - φροντιστήρια και η οικοδομή.
Παρά τις... ταλαντεύσεις της πλειοψηφίας του σωματείου
Από παλιότερη απεργία και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στο Κρυονέρι |
Ο όμιλος μετά από μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητα, «στάση πληρωμών» σε μισθούς και αποζημιώσεις των απολυμένων, τώρα έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106 με τις εξής δεσμεύσεις: Να απολύσει 135 εργαζόμενους και να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει και μειώσεις μισθών και επιπλέον απολύσεις.
Ωστόσο, η πλειοψηφούσα παράταξη («Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση») στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων... ταλαντεύτηκε. Ορισμένα μέλη του ΔΣ ψήφισαν λευκό και ένα μέλος του ΔΣ (πρώην πρόεδρος, διευθυντικό στέλεχος του ομίλου σήμερα, πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) επέμενε πως πρέπει να είναι θετική η στάση των εργαζομένων. Την ίδια στήριξη είχε προσφέρει η πλειοψηφία του σωματείου όταν γίνονταν οι μαζικές απολύσεις στον όμιλο τους προηγούμενους μήνες. Αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των απολύσεων, πάλεψε ως την ύστατη στιγμή να «βοηθήσει» αυτούς που «ήθελαν» να αποχωρήσουν!
Αυτή τη φορά όμως οι εργαζόμενοι, απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τέτοιου είδους συνδικαλιστές και υπερψήφισαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:
«Αν η εταιρεία θέλει να οδηγηθεί στην πτώχευση για δικούς της λόγους, πρέπει να μας βρει αποφασιστικά απέναντί της. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν, όπου ο εργοδότης αφού πλούτισε από τη δουλειά των εργαζόμενων "βάρεσε κανόνι" για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, όπου και σε όποιον κλάδο έκρινε πιο συμφέρον, αφήνοντας πίσω εργάτες και υπάλληλους που δεν αντέδρασαν, απλήρωτους, μετέωρους πάνω από την άβυσσο της ανεργίας, κατά κανόνα μάλιστα επιρρίπτοντας με θράσος τις ευθύνες σε αυτούς.
Η ένταξη στο άρθρο 106 μας καθιστά ομήρους για άλλη μια φορά των προθέσεων της εταιρείας. Πρώτα απ' όλα πετάει στο δρόμο 135 ανθρώπους χωρίς να σημαίνει ότι θα σταματήσει εκεί. Δεν εξασφαλίζει τα δεδουλευμένα, ούτε εξασφαλίζει πως θα πληρωνόμαστε. Στην ουσία θα ζήσουμε μια κατάσταση ανάλογη, αλλά πολύ χειρότερη, με εκείνη της περιόδου πριν τις μαζικές απολύσεις, αν παραδοθούμε στις διαθέσεις της εταιρείας».
«Ο δρόμος μπροστά θα είναι ανηφορικός και κακοτράχαλος. Θα απαιτηθούν αγώνες, θα χρειαστεί να αισθανθεί η εργοδοσία αφόρητη την πίεσή μας, έτσι ώστε μπροστά στην ατσαλωμένη μας αποφασιστικότητα να υποχωρήσει, να μπει επιτέλους σε λειτουργία όπως μπορεί άμεσα να πράξει, και να μην αφήσουμε κανέναν να μας παραπλανά για το αντίθετο, για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας, το μεροκάματό μας. Την εταιρεία δεν θέλουμε και δεν την οδηγούμε εμείς, εργάτες, υπάλληλοι, ιατρικοί επισκέπτες στην πτώχευση. Εμείς δεν έχουμε άλλο μέσο για να ζήσουμε. Την πτώχευση τη σχεδιάζουν από καιρό οι ίδιοι που πλούτισαν από τη δουλειά μας και οφείλουμε στις οικογένειές μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια, όπως οφείλουμε και να παραμερίσουμε όλους εκείνους που θα θελήσουν άλλη μια φορά, να μας σταθούν εμπόδιο με τα ωραία ψέματά τους, πάντα για το "καλό μας". Καμιά συναίνεση, κανένας συμβιβασμός!».
Αναβάλλονται οι απαραίτητες μεταγγίσεις, εξαιτίας των εγκληματικών περικοπών
Την άμεση κινητοποίηση όλων να βοηθήσουν δίνοντας αίμα ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), καθώς, όπως σημειώνει, «υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις». Οι ώρες αιμοδοσίας Λαϊκού Νοσοκομείου είναι Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 π.μ. - 7 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο: 9 π.μ. - 2 μ.μ.
Ηδη από το Νοέμβρη, ο «Ρ» είχε αναδείξει το σοβαρό και επικίνδυνο ενδεχόμενο να προκύψει άμεσα έλλειψη σε αίμα. Οπως είχε δηλώσει τότε στο «Ρ» (23/11/2012) η γενική γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ, Ολγα Κακαράκη, «η βασική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος, που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 μέρες και κρατούν στη ζωή τους ασθενείς. Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εκφράζει έντονες ανησυχίες για έλλειψη σε αίμα, κάτι που θα οδηγήσει να χαθούν ανθρώπινες ζωές: Πολλές μονάδες αιμοδοσίας δε λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού και μειώνεται η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών. Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως είναι βελόνες, ασκοί και φίλτρα αιμοδοσίας και δεν μπορούν να συλλέξουν αίμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας μείωσε κατά 50% την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία για ...εξοικονόμηση. Είναι βέβαιο, πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα.
Από τη μετάγγιση εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ασθενή κι έτσι κάποιοι τοπικοί σύλλογοι έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν χρήματα στα νοσοκομεία για να αγοραστούν τα υλικά! Αλλά κι όπου υπάρχει επάρκεια υλικών δεν υπάρχει η μέγιστη ποιότητα, γιατί επιλέγονται τα φθηνότερα».
Κινητοποίηση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας διοργανώνεται σήμερα στις 11 το πρωί (Αγίου Κωνσταντίνου 8) από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Οι αγωνιστικοί αναπηρικοί φορείς προχωρούν σε παρέμβαση στο ΚΕΠΑ ενάντια στο μεγάλο χρόνο αναμονής στην εξέταση των αιτημάτων, όπου ο ανάπηρος μένει για μήνες χωρίς σύνταξη, επίδομα κλπ., αλλά και ενάντια στο «σφαγείο» των ποσοστών αναπηρίας.