ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
«Καλλιέργεια» εντυπωσιοθηρίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ευκαιρία για δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων στους μικρομεσαίους αγρότες βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να καταγγείλει «τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και το κουρελόχαρτο της προγραμματικής συμφωνίας των μνημονιακών εταίρων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ», καθώς και την παντελή απουσία έστω και στοιχειώδους διαπραγμάτευσης για τις καταστροφικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ 2014-2020. Φοβερή φρασεολογία. Θυμίζει την αντιπολιτευτική τακτική από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκαναν αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ πριν τις συγκυβερνήσεις τους.

Και φαντάζουν υποκριτικές διατυπώσεις, όπως: «Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής για να ανοίξει ο δρόμος της ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για ποια ανατροπή μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια κατεύθυνση; Το πρόβλημα είναι ότι με την πολιτική πρόταση σαν και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αναζήτηση πορείας μέσα στην ΕΕ, αποδοχή της ΚΑΠ και ανοχή της δράσης των μονοπωλίων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα οδηγούνται με ταχύτερους ρυθμούς στη φτώχεια, στην υπερχρέωση και στο ξεκλήρισμα.

Η λύση δεν βρίσκεται στα... ζυγίσματα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθούν οι δόσεις και οι δοσολογίες, το μείγμα που λένε και η διαχειριστική ισορροπία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η λύση είναι στη συνέχιση κοινού αγώνα της αγροτιάς, της εργατιάς, των φτωχών αγροτών, των αυτοπασχολούμενων, για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, που στο όνομά του γίνεται η κατακρεούργηση των λαϊκών αναγκών και του επιπέδου ζωής της λαϊκής οικογένειας, για να σωθούν τα κέρδη και προνόμια της πλουτοκρατίας.

Μύθοι και σκληρή πραγματικότητα

Πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, για να «αποκοιμίσει» το λαό και να περάσει τα βάρβαρα μέτρα με τις μικρότερες αντιδράσεις, προσφέρουν τα αστικά ΜΜΕ που καλλιεργούν με ένταση το σενάριο για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καλλιεργώντας κάλπικες ελπίδες ότι τάχα μπορεί βγάλουν τη χώρα από την κρίση και να σώσουν το λαό από τη φτώχεια. Αν και επίσημα, η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από τη σεναριολογία, ωστόσο αυτοί επιμένουν να εμφανίζουν ως βέβαιη την ύπαρξη ανεξάντλητων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπολογίζοντας, μάλιστα, τα οφέλη στα 270 δισεκατομμύρια έως και 1,3 τρισ. δολάρια. Μόλις, όμως, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος δήλωσε ότι οι γεωφυσικές έρευνες του νορβηγικού πλοίου PGS για την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φλεβάρη του 2013, επισημαίνοντας ότι «το 2014 θα μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ποσότητες υδρογονανθράκων που μπορούν να εξορυχτούν», ενώ «η εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων εκτιμάται για μετά από 5-10 χρόνια». Ανεξάρτητα, όμως, από την ακριβή ποσότητα των υδρογονανθράκων και το χρονικό διάστημα που θα αρχίσει η εξόρυξή τους - πάντως όχι νωρίτερα από 7-8 χρόνια - το κυριότερο είναι ότι ο λαός δεν πρόκειται να επωφεληθεί στο ελάχιστο από το «νέο Ελντοράντο». Ολη η «δουλειά» - επένδυση είναι υπόθεση που θα ανατεθεί εξολοκλήρου σε πολυεθνικές που βέβαια θα πάρουν το μερίδιο του λέοντος. Τα όποια έσοδα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, πιθανότατα θα πάνε κατευθείαν στα ταμεία των ξένων δανειστών για την εξόφληση του χρέους. Το συμπέρασμα είναι ένα. Ο πλούτος της χώρας κατασπαταλιέται και λεηλατείται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης προς όφελος των μονοπωλίων. Για να ωφεληθεί ο λαός απαιτείται να διαλέξει αποφασιστικά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η οργάνωση της οικονομίας θα γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες από μια λαϊκή εξουσία.

Μπροστά σε δύο δρόμους ανάπτυξης

«Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων την τελευταία τριετία "τρέχουν" με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20%, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο στις ξένες αγορές», θριαμβολογεί σε πρωτοσέλιδο θέμα της η «Καθημερινή», η οποία, επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), σημειώνει ότι «ο τζίρος από τις εξαγωγές τροφίμων υπερβαίνει ετησίως τα 3 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 23% του συνολικού τζίρου που πραγματοποιούν οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων». Αναμενόμενοι οι διθύραμβοι για τα «επιτεύγματα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, πολύ περισσότερο που αυτό ακριβώς είναι το «παραγωγικό μοντέλο» που στηρίζουν οι πάντες ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. «Ανταγωνιστικότητα» και «εξωστρέφεια» είναι οι δύο πυλώνες αυτού του μοντέλου, που το μόνο που διασφαλίζει είναι η «διάσωση» των μονοπωλιακών ομίλων και η θωράκιση της κερδοφορίας τους πατώντας πάνω στα ερείπια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στην εξαθλίωση του λαού. Είναι ολοφάνερο και συνάμα προκλητικό ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο των τροφίμων δεν καθορίζουν την παραγωγή με βάση τις ανάγκες του λαού αλλά με γνώμονα την κερδοφορία τους. Τη στιγμή που μεγάλα τμήματα του λαού βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας, τα μονοπώλια αξιοποιούν τη φτηνή εργατική δύναμη και τις φοροαπαλλαγές για να παράγουν «ανταγωνιστικά προϊόντα», που φέρνουν δισεκατομμύρια κερδών στα ταμεία τους. Αυτή όμως είναι η φύση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου το κέρδος είναι αυτοσκοπός. Στον αντίποδα βρίσκεται ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που πάνω απ' όλα βάζει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Ο λαός πρέπει να διαλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «επαναγορά»

Κάποιοι από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρούν ότι η συμφωνία που έκαναν με την ΕΕ και τους τραπεζίτες για τη λεγόμενη επαναγορά χρέους, πρέπει να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης και να εκληφθεί ως η απαρχή για θετικές εξελίξεις στην πορεία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό ότι λένε ψέματα. Κατ' αρχήν οι συμφωνίες στις οποίες καταλήγουν οι δυνάμεις στήριξης του κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, έχουμε την πείρα που αποκομίσαμε από το προηγούμενο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, που ήταν το δεύτερο μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα που το είχαν συνοδεύσει. Ακόμα -και κυρίως- επειδή τα θύματα της σημερινής πολιτικής, δεν μπορούν να περιμένουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη από αυτούς που εδώ και δυόμιση χρόνια σταυρώνουν το λαό, πότε στο όνομα του χρέους, πότε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μοναδική αλήθεια είναι ότι τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας αναλυτής που να διατυπώνει ολοκληρωμένη εκτίμηση για την έκταση και το βάθος που θα έχει τελικά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μια κρίση που οδηγεί εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στη χρεοκοπία. Γι' αυτό και είναι προσεκτικοί ακόμα και στο χρόνο που θα σταματήσει ο κατήφορος, που ξεκίνησε το 2008. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις εκθέσεις αρμοδίων οίκων και φορέων που θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στην επόμενη χρονιά, κρίση οικονομική θα χτυπήσει και άλλες χώρες της ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι τα περί ανάπτυξης που λένε οι κυβερνώντες, είναι κούφια λόγια.

Αυτοί βέβαια, προσπαθούν να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και είναι αναμενόμενο. Δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων τα «κουρέματα» που αποφασίζουν οι ίδιοι οι πιστωτές, προκειμένου να μη χάσουν, λόγω της κρίσης, το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει προς τη χώρα, φαντάζονται ότι διευκολύνονται να περάσουν τα άγρια σχέδια που έχουν σε βάρος του λαού. Γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα τα σχέδια της πλουτοκρατίας ούτε αρχίζουν, ούτε σταματούν στα μνημόνια που ήδη έχουν επιβληθεί σε βάρος μας.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετά για να γυρίσει ο τροχός της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν αρκούν, δηλαδή, για να μπορέσουν και πάλι οι κεφαλαιοκράτες να επανέλθουν σε συνθήκες που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Απαιτούν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Ορέγονται κοινωνικές συνθήκες, παρόμοιες με εκείνες τις οποίες ...«απολαμβάνουν» οι ανταγωνιστές τους, σε Κίνα, Ινδία, ή Ταϊλάνδη. Αξιώνουν κι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις και πολιτικές, και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, περισσότερα μνημόνια. Για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες, για κάθε χώρα που εξουσιάζει το κεφάλαιο.

Κανένα «κούρεμα» και «επαναγορά» δεν αποτελεί λύση και προοπτική για το λαό. Κάθε λύση με οποιαδήποτε φιλολαϊκή χροιά, βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται όχι απλά στην αντιμετώπιση της λαίλαπας που κατατρώει τα σωθικά της εργατιάς, αλλά στην ανατροπή της εξουσίας αυτών που ζουν και γιγαντώνονται από το αίμα των εργατών. Προοπτική δική μας είναι να κλιμακώσουμε τους αγώνες, για να απαλλαγούμε από κάθε παράσιτο της κοινωνίας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ