ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιλαϊκός ορυμαγδός με φόρους και χαράτσια

Οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές. «Διαβούλευση» του υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Το νέο φορολογικό τσακίζει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, δίνοντας νέα αβάντα στο κεφάλαιο και τα κέρδη του
Το νέο φορολογικό τσακίζει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, δίνοντας νέα αβάντα στο κεφάλαιο και τα κέρδη του
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κλιμακώνεται η σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου, συνέχεια του πολυνομοσχεδίου που ψήφισαν τις προάλλες και που αφορούσε στο χτύπημα μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων. Με ατζέντα τις νέες καταιγιστικές ρυθμίσεις για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη διαβούλευση με προτάσεις για αύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% για κάθε προστατευόμενο παιδί και να μην καταργηθεί ολόκληρη η απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων. Σε ό,τι αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (μέχρι 30 χρόνων), προτείνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13% αντί για 26% που θα ισχύσει για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με δεδομένο το στόχο για «εξοικονομήσεις» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εμφανίστηκε χτες, μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ανοιχτός σε «ελιγμούς», με την προϋπόθεση ότι «όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της». Σχετικά με τις δήθεν «διαφορετικές προσεγγίσεις» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι «θα τις δούμε όλες», αλλά «κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας».

Η μεταξύ τους συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη βδομάδα. Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την τμηματική κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ και οι διατάξεις για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», το χαράτσωμα, δηλαδή, σε κάθε σπιθαμή γης, θα πάνε σε διαφορετικό νομοσχέδιο.

Οι βασικές διατάξεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

-- Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, φόρος που μπαίνει από το πρώτο ευρώ.
  • 36% για το εισόδημα 25.000 - 48.000 ευρώ.
  • 45% για τα επιπλέον ποσά.

-- Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά κ.λπ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων», τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ.

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης, καταργείται και το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν. Το εγκληματικό σχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής στο 35%. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Στην κυριολεξία, διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

-- Αγρότες: Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για φόρο με συντελεστή 13%, που θα ξεκινήσει από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από το 2014. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κλιμακώνουν με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα που ισχύουν ανά είδος παραγωγής. Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν.

Μαύρη μαυρίλα και το τρίτο μνημόνιο

Προτείνεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Ορυμαγδό από νέα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης αναμένεται να περιλάβει το νέο μνημόνιο. Στο κείμενο του προσχεδίου και για λόγους «εξοικονομήσεων», όπως οι ίδιοι το αιτιολογούν, προτείνεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Βάζουν και πάλι στο τραπέζι την καρατόμηση του κατώτατου μισθού με ορόσημο το α' τρίμηνο του 2014, υπενθυμίζουν τη δέσμευση για μαζικές απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (διαθεσιμότητα, μείωση αριθμού συμβασιούχων κ.ά.). Ειδική αναφορά γίνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με νέες ανατιμήσεις σε δυο δόσεις (Γενάρη και Ιούνη), επίσης και στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2013.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σώζουν οι «εθνικοποιήσεις» το λαό;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ως κυβέρνηση θα κάνει εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών και πως έτσι θα κάνει ανάπτυξη για το λαό. Τι ισχύει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα εθνικοποιήσει κάποιες τράπεζες και άλλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και θα τις αξιοποιήσει σαν μοχλό ανάπτυξης. Πώς; Με δημόσιες επενδύσεις, χρήμα στην οικονομία και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Μιλάει για εθνικοποιήσεις και όχι βέβαια για κοινωνικοποίηση επιχειρήσεων, αφού αυτή προϋποθέτει άλλη εξουσία και άλλη οικονομία. Προϋποθέτει δηλαδή να έχει ο λαός την εξουσία στα χέρια του και μαζί τα κλειδιά της οικονομίας, έχοντας αφαιρέσει από τους καπιταλιστές την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θέλει τους καπιταλιστές, δεν αμφισβητεί την πολιτική τους εξουσία και διακηρύττει ότι θα φτιάξει ένα κράτος που θα τους βοηθά πιο αποτελεσματικά για να κάνουν ανάπτυξη. Σε αυτό το κράτος, το καπιταλιστικό, λέει πως θα περάσουν και μια σειρά επιχειρήσεις που είτε είναι των ιδιωτών, είτε το κράτος διατηρεί κάποια μικρά ποσοστά στο μετοχολόγιό τους.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στόχο έχουν να παραπλανήσουν το λαό πως ό,τι είναι κρατικό είναι και φιλολαϊκό. Και πως οι κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό μπορούν να λειτουργούν έξω από τους κανόνες του, άρα και υπέρ των εργαζομένων και του λαού. Πρόκειται για κοροϊδία. Και μόνο το γεγονός ότι πολύ πριν το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν άλλοι διαχειριστές της καπιταλιστικής εξουσίας σε κρίση και ανάπτυξη, που έκαναν και κάνουν εθνικοποιήσεις, όταν αυτό απαιτεί το συμφέρον του κεφαλαίου, είναι αποκαλυπτικό της στρατηγικής του. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 κρατικοποίησε τις λεγόμενες «προβληματικές», που ήταν βουλιαγμένες στα χρέη, τις εξυγίανε και τις επέστρεψε κερδοφόρες στο κεφάλαιο. Και μπορεί οι κρατικοποιήσεις τις περασμένες δεκαετίες να συνοδεύτηκαν με βελτίωση των όρων δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων, αυτό όμως αφορά την περίοδο που ο καπιταλισμός μπορούσε να κάνει παραχωρήσεις και το αστικό κράτος επιδίωκε να σταθεροποιήσει τις συμμαχίες του με στρώματα της εργατικής τάξης. Σήμερα, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ισχύει.

Αν όμως είναι εναλλακτική φιλολαϊκή πρόταση η εθνικοποίηση επιχειρήσεων, τότε τα εύσημα ανήκουν πρωτίστως στον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την πρόθεση της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τη χαλυβουργική μονάδα της Φλοράνζ. Ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο και ανέθεσε (!) στην κυβέρνηση να του βρει αγοραστή μέσα σε δυο μήνες. Ενα το κρατούμενο ότι στον καπιταλισμό τα εργοστάσια ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το αν ο ιδιοκτήτης τους βγάζει κέρδος και όχι ανάλογα με το αν το προϊόν που παράγουν καλύπτει λαϊκές ανάγκες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο «Arcelor Mittal», ο οποίος θέλει να κλείσει τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα και να κρατήσει τις άλλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας χάλυβα. Ο όμιλος απασχολεί 20.000 εργαζομένους στη Γαλλία και είναι ο πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο χαλυβουργικός όμιλος.

Την τελευταία ώρα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από άλλον ιδιώτη επενδυτή να αγοράσει τη μονάδα και ότι τα σχέδια για εθνικοποίηση αναστέλλονται. Ακόμα όμως κι αν το εθνικοποιούσε, τι θα άλλαζε για τους εργαζόμενους; Μήπως θα έβγαινε η συγκεκριμένη μονάδα από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, που θέλει χαμηλούς μισθούς και διαρκώς μειούμενα εργασιακά δικαιώματα; Μήπως το αστικό κράτος της Γαλλίας θα μετέτρεπε το εργοστάσιο σε φιλεργατική νησίδα, την ίδια στιγμή μάλιστα που η πολυεθνική θέλει να το κλείσει ως μη ανταγωνιστικό, άρα και μη κερδοφόρο; Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει, είτε το εργοστάσιο περάσει στα χέρια του κράτους, είτε πουληθεί σε νέο καπιταλιστή ιδιοκτήτη. Η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη χώρα μας είναι παρόμοια και αποκαλυπτική. Ο ιδιοκτήτης αποσύρεται επειδή δε βγάζει κέρδος, και το κράτος συζητάει να αναλάβει αυτό να πληρώσει μισθούς και τις αποζημιώσεις για όσους εργαζόμενους απολυθούν. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής μια μέρα τη βδομάδα! Αυτές είναι οι «εθνικοποιήσεις» στον καπιταλισμό. Η άλλη όψη των ιδιωτικοποιήσεων, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

ΚΚΕ
Οργανωμένη απάντηση στη φοροεπιδρομή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για το φορολογικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τα νέα χαράτσια και οι νέες φορολογικές θηλιές που φέρνει η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες, για να δώσει νέες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι προσωρινά. Η φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων είναι βασική πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν με οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ