ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καλύπτει τα εγκλήματα του Ισραήλ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δήλωση για το απαράδεκτο ψήφισμα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό

Ενα από τα πολλά θύματα της νέας βαρβαρότητας των Ισραηλινών
Ενα από τα πολλά θύματα της νέας βαρβαρότητας των Ισραηλινών
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με την ακόλουθη δήλωσή της καταγγέλλει το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχθές στο Στρασβούργο.

«H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το άθλιο κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελεύθερων και Πράσινων, το οποίο στηρίζει, καλύπτει και ενθαρρύνει με απροκάλυπτο τρόπο τα εγκλήματα του Ισραήλ, στον νέο πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι βέβαια πασίγνωστο ότι οι ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σταθερά και συστηματικά στηρίζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική του Ισραήλ, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Αυτή τη φορά όμως, ο αντιλαϊκός συνασπισμός στο ευρωκοινοβούλιο ξεπέρασε και τον εαυτό του, σε εξαχρείωση. Την ώρα που μαίνεται ο εγκληματικός πόλεμος του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, δολοφονώντας εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και γέροντες, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδικάζει τις επιθέσεις των Παλαιστινίων ενάντια στο Ισραήλ! Δε βρίσκει να πει ούτε μία λέξη για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ ενάντια σε αμάχους Παλαιστινίους, ούτε καν ζητάει να σταματήσει η εγκληματική επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας. Υπερασπίζεται τα εγκλήματα του Ισραήλ, αρκεί να είναι "αναλογικά" ! Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα !

Τα ευχολόγια του ψηφίσματος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την αποδοχή των Παλαιστινίων από τον ΟΗΕ με το καθεστώς του κράτους μη-μέλους παρατηρητή, αποσκοπούν μόνο στο να εξωραΐσουν την εξόφθαλμη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ στο Ισραήλ, την ενθάρρυνση της επιθετικότητάς του ενάντια στους Παλαιστινίους και τους λαούς της περιοχής.

Καλούμε τους λαούς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη τους: Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Για ανεξάρτητο, βιώσιμο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους. Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τώρα τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να μην δοθεί σπιθαμή εδάφους, θάλασσας και αέρα της χώρας μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς, της Ελλάδας και όλης της περιοχής μας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με κλυδωνισμούς συνεχίζεται η εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός χτες κατά τη διάρκεια έντασης στη μεθόριο με το Ισραήλ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην περιοχή Κχουζάα στη νότια Γάζα, σε ένα περιστατικό που, όπως όλα δείχνουν, δεν επρόκειτο να οδηγήσει σε κατάρρευση τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που επιτεύχθηκε την Τετάρτη με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και αμερικανική εποπτεία.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ιδιαίτερα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πλησίασαν χτες το φράχτη που χωρίζει το παλαιστινιακό έδαφος από το Ισραήλ, πέρασαν στη λεγόμενη «ουδέτερη ζώνη» πανηγυρίζοντας για την εκεχειρία και έφτασαν σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ισραηλινούς στρατιώτες από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές καταγράφηκαν περίπου 17 Παλαιστίνιοι ελαφριά τραυματίες μετά από διαπληκτισμούς.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» είπε ότι θα συζητήσει τα συμβάντα, τα οποία η παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί «παραβίαση της εκεχειρίας», με την Αίγυπτο, που παραμένει σταθερός διαμεσολαβητής και συμμετέχει στις συζητήσεις που άρχισαν χτες στο Κάιρο για το επόμενο βήμα της εκεχειρίας που είναι η επαναλειτουργία των μεθοριακών περασμάτων και η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων. Η παλαιστινιακή πλευρά, πάντως, δήλωνε χτες ότι καθόλη τη διάρκεια της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών δε διακόπηκε η είσοδος στη Γάζα ανθρωπιστικού υλικού και τροφίμων.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε ν' απομακρύνει τα τανκς που είχε μεταφέρει στη μεθόριο της Γάζας, ενώ στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι εντός των επομένων ωρών, πιθανότατα, θα αρχίσουν να αποσύρονται και οι έφεδροι που είχαν κληθεί. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Μάαγκατ Μόχοτ», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Μααρίβ», αναφέρεται ότι το 49% των Ισραηλινών διαφωνεί με την απόφαση για κατάπαυση πυρός στην παρούσα φάση, θεωρώντας ότι δεν έχει επιτευχθεί κανένα πλήγμα κατά της «Χαμάς» και των εκτοξεύσεων ρουκετών, όπως διατείνεται η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι είναι αυξημένο σε σχέση με παλιότερα το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με την εκεχειρία, καθώς φθάνει το 31%, γεγονός που εκφράζει έναν ολοένα βαθύτερο διχασμό της ισραηλινής κοινής γνώμης απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και στις συνέπειές της. Η δε εκλογική σύμπραξη του «Λικούντ» του Νετανιάχου και του «Ισραελ Μπεϊτένιου», του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, εμφανίζεται, στην ίδια δημοσκόπηση, να χάνει σε πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 37 έναντι 43 εδρών από τις 120 (όπως εμφανιζόταν μέχρι σήμερα), λόγω του χειρισμού της επίθεσης στη Γάζα.

  • Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς έστειλε ως απεσταλμένο του στο Πεκίνο τον Μπάσαμ αλ Σάλχι, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Ο αλ Σάλχι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Τζιεκί, και κάλεσε το Πεκίνο ν' αναλάβει ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και στο Παλαιστινιακό ειδικότερα εκτιμώντας ότι η Κίνα έχει «έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή» που χρειάζεται «τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την εκεχειρία και την ελπίδα ότι θα παραμείνει σε ισχύ και δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το παλαιστινιακό αίτημα.
ΣΥΡΙΑ
Νέες ρωσικές αντιδράσεις για τους «Πάτριοτ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε σημείο έντονων ενδο-ιμπεριαλιστικών τριβών εξελίσσεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με τη Ρωσία να επιμένει στις αντιρρήσεις της. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν πιστεύει ότι θέλει κανείς να σύρει το ΝΑΤΟ σε εμπλοκή στη συριακή κρίση», αλλά θεωρεί δεδομένο ότι «όπου υπάρχουν πολλά όπλα, αυξάνεται ο κίνδυνος χρήσης τους και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση». Δεν είναι ζήτημα προθέσεων αλλά πιθανοτήτων υποστήριξε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι εντός της χτεσινής ημέρας πιθανότατα θα είχε μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, για το ζήτημα.

Ο Ράσμουσεν, από την άλλη, δήλωνε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι δεν αντιλαμβάνεται τις ρωσικές ανησυχίες, τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητες. Επανέλαβε το γνωστό πρόσχημα περί «αναγκαιότητας άμυνας της Τουρκίας», επωδό που υιοθέτησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Πάτριοτ» διαθέτουν και μπορούν να στείλουν στην Τουρκία μόνο οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Ολλανδία, από τα μέλη του ΝΑΤΟ, και για να ληφθεί επισήμως απόφαση θα πρέπει τυπικά να συνεδριάσουν τα Κοινοβούλια των δύο ευρωπαϊκών χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών διαφωνούν με την αποστολή «Πάτριοτ» στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Infratest - Dimap» το 59% θεωρεί «λάθος», ενώ συμφωνεί το 36%.

Αναγνωρίσεις, επιφυλάξεις και επαφές

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό έφτασε, χτες, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, για συνάντηση με τον πρόεδρο Ασαντ. Ο Λαριτζάνι δήλωσε ότι το Ιράν τάσσεται υπέρ της «πολιτικής αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων στη Συρία» αλλά θεωρεί ότι ορισμένες κινήσεις που γίνονται από συγκεκριμένες πλευρές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και για το συριακό λαό και για την περιοχή.

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι διεργασίες για το νέο αντικαθεστωτικό σχήμα και το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σ' αυτό. Μετά τις Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες αφού αναγνώρισαν την «Εθνική Συμμαχία» ως «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» και ως «μεταβατική κυβέρνηση», της ζήτησαν να εγκαταστήσει διπλωματικό εκπρόσωπο στο έδαφός τους, και το Κατάρ διατύπωσε παρόμοιο αίτημα, ενώ απροκάλυπτα συγκεντρώνει χρήματα για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Αντίθετα, επιφυλακτικοί ως προς την αναγνώριση της «Εθνικής Συμμαχίας» εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι, και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Λιβύης, Μουχάμαντ αλ Μεγκάριφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τύνιδα.

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου φέρεται να σκοτώθηκε και ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ενώ για ευρεία σύγκρουση ετοιμάζονται Κούρδοι μαχητές των «Επιτροπών Λαϊκής Προστασίας της Πατριωτικής Ενωσης των Κούρδων στη Συρία» και ισλαμιστές μισθοφόροι δύο τουλάχιστον σαλαφιστικών οργανώσεων, που δηλώνουν αντικαθεστωτικές, στην πόλη Ρας αλ Αϊν στη μεθόριο με την Τουρκία.

ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ

Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στην πρεσβεία του Ισραήλ (Μαραθωνοδρόμων 1, Π. Ψυχικό) την Τετάρτη 28/11, στις 12 μ., απευθύνουν: η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ).

Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν όλους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας, να βροντοφωνάξουν: «Τέρμα στην ισραηλινή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ