ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Φροντιστήρια αυτοδιαφημίζονται μέσα σε σχολεία!

Παράλληλα με τα μέτρα εξόντωσης των σχολείων, η πολιτική στην παιδεία θέλει να οδηγήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να υποκλιθούν σε κάθε ιδιώτη αντί να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Κοντά στα υπόλοιπα παραδείγματα πολύμορφης εισόδου ιδιωτών στα πολύπαθα σχολεία, έρχεται η περίπτωση στα Δωδεκάνησα όπου το σωματείο ιδιοκτητών φροντιστηρίων, στην Κάσο, ζήτησε χώρους του Γυμνασίου για να πραγματοποιήσει διημερίδα φροντιστηριακών μαθημάτων.

«Τα μαθήματα θα γίνονταν βέβαια δωρεάν για τους μαθητές αλλά δεν διευκρίνισαν αν θα είναι δωρεάν και οι υπηρεσίες τους στο μέλλον», σημειώνουν σε ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. «Γιατί πραγματικά δυο μέρες δωρεάν μαθήματα όπως δεν προσφέρουν τίποτα στα παιδιά, έτσι και δεν κοστίζουν τίποτα σ' αυτούς (δεδομένων των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση) αλλά η πελατεία που προσελκύουν ή η διαφήμιση για την αγαθοεργία τους είναι σίγουρα προσοδοφόρα», αναφέρει, σημειώνοντας επίσης: «η κηδεία γίνεται με ξένα κόλλυβα εφόσον η φιλανθρωπία των φροντιστηριαρχών γίνεται με επιδοτούμενο πρόγραμμα». Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ επισημαίνουν τις βαρύτατες ευθύνες και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος έδωσε την άδεια στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να χρησιμοποιήσουν χώρους του δημόσιου σχολείου για τους δικούς τους σκοπούς.

Η διοίκηση του σωματείου των φροντιστών εξαπέλυσε μάλιστα μύδρους ενάντια στην διευθύντρια του Γυμνασίου Κάσου επειδή δε δέχθηκε να παραδώσει το σχολείο ευθύνης της, βορά στις ορέξεις της παραπαιδείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση, πως «φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η αλληλεγγύη δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και πως υπάρχουν ακόμη αναχρονιστικού τύπου στεγανά».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά και την υποκριτική στάση της διοίκησης του σωματείου φροντιστηριούχων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει:ι «όσο όμως η δημόσια και δωρεάν παιδεία για τους φροντιστηριάρχες είναι αναχρονιστική, για μας είναι αίτημα αγώνα και διεκδίκησης. Οποιος πραγματικά "ενδιαφέρεται να βοηθήσει τα παιδιά" δεν κάνει ένα διήμερο φροντιστηριακό μάθημα και μάλιστα επιδοτούμενο αλλά αγωνίζεται καθημερινά για την παιδεία, το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αγωνίζεται για την απαλλαγή από τη μάστιγα της ακριβοπληρωμένης παραπαιδείας».

«Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δε χρειάζονται ελεημοσύνη! Χρειάζονται γονείς με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται ζωή, μόρφωση και δουλειά με πλήρη δικαιώματα», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες»

Ανακοίνωση - καταγγελία για την άρνηση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ να καταδικάσει τις χορηγίες του ΝΑΤΟ σε σχολεία

«Η πλειοψηφία της ΔΟΕ αρνείται να καταδικάσει την είσοδο των ΝΑΤΟικών φονιάδων στα σχολεία» καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Σε ψήφισμα που έφερε το ΠΑΜΕ για καταδίκη της «προσφοράς» των ΝΑΤΟικών σε σχολεία του νομού Χανίων η ΠΑΣΚ επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης, ενώ η ΔΑΚΕ μίλησε για το «γνωστό αντιαμερικανισμό του ΠΑΜΕ».

Θυμίζουμε ότι Γερμανοί στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ προσφέρουν σε σχολεία του νομού Χανίων χορηγίες σε αναλώσιμα και μηχανήματα, με την προϋπόθεση για όποιον τις αποδεχτεί να δηλώσει τη δημόσια ευγνωμοσύνη του, μέσω των τοπικών ΜΜΕ στους δήμιους αυτούς των λαών.

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει σχετικά:

«Αυτοί που τα χέρια τους έχουν βαφτεί με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, της Λιβύης, που ακόμα και τώρα ετοιμάζονται για νέο δολοφονικό έγκλημα στη Συρία, αυτοί οι λύκοι φορούν την προβιά του αρνιού και παρουσιάζονται ως "σωτήρες" της εκπαίδευσης, των σχολείων, των μαθητών μας. Τα βρώμικα "δώρα" τους προέρχονται από δολοφονημένους λαούς, από δολοφονημένα παιδιά. Δεν έχουν καμιά δουλειά στα σχολεία μας. Οποιος αποδέχεται τέτοιες χορηγίες πρέπει και θα είναι υπόλογος στη συνείδηση του λαού μας.

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες! Εχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους την τύχη τους. Οσοι λένε στο λαό, πως για να "σωθεί", οφείλει να διαλέξει με το ζόρι έναν "καλό προστάτη", έναν "καλό ιμπεριαλιστή", είτε αυτός είναι η ΕΕ, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε άλλος, δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του. Δρουν ενάντια του».

Το ΠΑΜΕ έφερε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ (21/11/2012) ψήφισμα που καταδίκαζε τις χορηγίες των Νατοϊκών, όμως η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) το καταψήφισε. Οπως εξηγεί η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ψήφισαν λευκό! Η ΠΑΣΚ επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης, ενώ η ΔΑΚΕ προχώρησε παραπέρα λέγοντας πως "είναι γνωστός ο αντιαμερικανισμός του ΠΑΜΕ"! Σε μια εποχή που τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα, που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επέμβαση στη Συρία και αλλού, που χορηγοί εισβάλλουν στα σχολεία, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σφυρίζει αδιάφορα! Οι εκπαιδευτικοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις μέσα σε σχολείο!

Αστυνομική επιχείρηση σύλληψης μεταναστών μέσα στο σχολείο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα το πρωί στο 4ο Λύκειο Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, σε επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας έγινε εισβολή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, δίπλα από το σχολικό κτίριο, γύρω στις 9 το πρωί, όπου διέμεναν 4 μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ορισμένοι μετανάστες αλαφιασμένοι για να αποφύγουν τη σύλληψη, πήδηξαν στη γειτονική ταράτσα του σχολείου όπου έγινε και η σύλληψη ενός εξ αυτών, άλλος πήδηξε στην αυλή του σχολείου και κατευθύνθηκε προς τα χωράφια.

Οι αστυνομικοί νωρίτερα ζήτησαν από τη διεύθυνση του σχολείου να εκκενωθεί η αίθουσα που βρισκόταν κοντά στη στέγη του εγκαταλελειμμένου κτιρίου όπου διέμεναν καιρό τώρα οι μετανάστες. Ορισμένοι από τους μαθητές που βρέθηκαν μπροστά στο ανθρωποκυνηγητό καταγγέλλουν βιαιοπραγία των αστυνομικών σε βάρος του συλληφθέντα μετανάστη. Καταγγελία την οποία αρνείται από την πλευρά της η αστυνομία χωρίς όμως να διαψεύδει και το γεγονός της σύλληψης μετανάστη μέσα στο σχολείο κατά τη διάρκεια μαθήματος. Οι σκηνές τρομοκρατίας και αυταρχισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού που αποτυπώθηκαν στα σοκαρισμένα βλέμματα κάποιων μαθητών που είδαν το σκηνικό, προκάλεσε την ανησυχία όπως είναι εύλογο μαθητών, γονιών και καθηγητών.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου καταγγέλλοντας την παραπάνω ενέργεια που θα μπορούσε μεταξύ όλων των άλλων, δεδομένων των συνθηκών, του χώρου και του χρόνου που έγιναν, να βάλει σε κίνδυνο τους μαθητές.

ΘΕΣΣAΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την ΟΚΝΕ

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Εμπειρίκος» της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μεθοδεύσεις για το συνέδριο της ΟΔΠΤΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) για τις αλλαγές ημερομηνιών του συνεδρίου της Ομοσπονδίας από τις άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το Κεντρικό Συμβούλιο (ΚΣ) της ΟΔΠΤΕ είχε αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας προς τα τέλη Οκτώβρη 2012. Ξαφνικά ζητήθηκε από την πλειοψηφία του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ να αναβληθεί το συνέδριο λόγω καταλήψεων στα ΑΕΙ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΚΣ της ΟΔΠΤΕ αποδέχτηκαν αυστηρά μόνο ολιγοήμερη αναβολή και το Συνέδριο ορίστηκε για 4-5-6 Δεκέμβρη.

Χτες, όμως, τέθηκε εκ νέου ζήτημα αναβολής από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς καν αιτιολογικό, αφού σχεδόν όλα τα Σωματεία έχουν κάνει εκλογές. Μάλιστα, οι τρεις αυτές παρατάξεις δήλωσαν ότι παίρνουν αυτή την απόφαση τηλεφωνικά και εκ των υστέρων θα αποφασίσει το ΚΣ!

Το ΠΑΜΕ μιλάει για μεθοδεύσεις, καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και τα Σωματεία να καταγγείλουν την πλειοψηφία του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ και να απαιτήσουν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο στις 4-5-6 Δεκέμβρη.

Δυναμικό ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κοινές δράσεις γονιών κι εκπαιδευτικών σε Πειραιά και Περιστέρι

Νέα μαζική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά με τη συμμετοχή μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της ευρύτερης περιοχής. Αίτημά τους είναι να μη γίνει καμία σύμπτυξη τμήματος σε κανένα σχολείο και όλα τα τμήματα να έχουν μέχρι 20 μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν από τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να κάνει αρνητική εισήγηση συμπτύξεων, καθώς, όπως δήλωσε ο υφυπουργός στους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση δε θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ομως και χτες η διευθύντρια απουσίαζε από το γραφείο της. Σε συνάντηση εκπροσώπων των συγκεντρωμένων με τον αναπληρωτή διευθυντή, τους ενημέρωσε πως οι συγχωνεύσεις προχωράνε. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΜΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό συγχώνευση 13 τμήματα Γυμνασίων. Παράλληλα γίνεται έλεγχος σε τέσσερα Λύκεια για συγχωνεύσεις και στο μέλλον θα εξεταστεί τι θα γίνει με τα τμήματα των κατευθύνσεων της Γ' Λυκείου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

  • Οι φορείς του Περιστερίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την Παιδεία με αιχμή την αντίθεσή τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων. Ετσι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», η Ενωση Γονέων του Δήμου μαζί με συλλόγους γονέων, διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, συναυλία με τον Κώστα Μάντζιο στο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ