ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Κανένας παροπλισμένος

Το μεγαλείο του καπιταλισμού αποτυπώνεται σ' ένα προς ένα τα 120 πτώματα των εργατών του κλωστοϋφαντουργείου στο Μπαγκλαντές. Το γεγονός ότι φωτογραφικά οι εικόνες παραπέμπουν στις ΗΠΑ του 1900 (στα αντίστοιχα κάτεργα έτσι ακριβώς καίγονταν οι γαζώτριες της εποχής) ξεγυμνώνει απλά όσους ισχυρίζονται πως η ανάπτυξη του συστήματος είναι επωφελής και για τους εργάτες.

Το γεγονός ότι άρχισε ήδη η συζήτηση για την επόμενη καπιταλιστική κρίση ξεγυμνώνει την πρεμούρα διαφόρων που εμφανίζονται σαν επίδοξοι σωτήρες σ' ένα σύστημα που από μόνο του ομολογεί τα αδιέξοδά του. Οι «ανησυχίες» για την τύχη της αστικής δημοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο από επισήμανση του κινδύνου το σύστημα να χάσει και τυπικά τη νομιμοποίηση που αντλεί από τη μέχρι τώρα ανοχή των εκμεταλλευομένων.

Το γεγονός ότι μιλώντας για την κρίση οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων συνδέουν την εξέλιξη με όλο και πιο πυκνές αναφορές στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα δηλώνει απλά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αν και όχι ακόμα γενικευμένος, ήδη μαίνεται.

Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας από τα δελτία ειδήσεων στα αστικά κανάλια για ξεπέρασμα της κρίσης, το γεγονός είναι ότι προετοιμάζουν την εργατική τάξη να πάρει μέρος σ' έναν πόλεμο που δεν είναι δικός της. Στην κατεύθυνση να γίνει η εργατική τάξη κρέας για τα κανόνια στο πλευρό αυτού ή του άλλου ιμπεριαλιστή συμβάλλουν κι όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που οδηγούν σε παροπλισμό του λαού, με την καλλιέργεια προσμονής ενός μεσσία. Αυτή η γραμμή, που οδηγεί άοπλους τους εργάτες στη σφαγή, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Απ' αυτό το πρίσμα κοιτώντας τα πράγματα αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από την εργατική τάξη και το κίνημά της στις επισημάνσεις που έκανε το ΚΚΕ στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λίβανο:

- «Διανύουμε μια περίοδο όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, ωθούν σε αναδιατάξεις στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, υπάρχει ρευστότητα στο ζήτημα αυτό, πράγμα που αφορά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και τη βόρεια Αφρική. Η αποσταθεροποίηση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο αιματοχυσιών, κάτι που θα φέρει νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

- Το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης με όλες τις μορφές, ώστε η αντίσταση να συνδεθεί με την πάλη για ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί ο αντιπολεμικός αγώνας με την κατάκτηση της εξουσίας.

- Η γραμμή ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος, η συμμαχία του με τα λαϊκά στρώματα, μόνο σε ένα δρόμο μπορεί να δοκιμαστεί, να προετοιμασθεί, να δώσει καθημερινές μάχες, στο δρόμο της χειραφετημένης πάλης σε αντιμονοπωλιακούς και αντικαπιταλιστικούς στόχους, σε εθνικό επίπεδο και με όρους διεθνιστικής συνεργασίας και κοινής δράσης» (από την πρώτη σελίδα του κυριακάτικου ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι αντικαπιταλιστικός

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ελλάδα στο κόκκινο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι προσδοκίες και οι φόβοι από το αυριανό Eurogroup

ΤΑ ΝΕΑ: Δόσ(η) ημίν σήμερον

ΕΘΝΟΣ: Η συμφωνία στα χέρια των δύο κυριών

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Στη μέγκενη των ΕΕ - ΔΝΤ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ναι σε μείωση επιτοκίων και επαναγορά ομολόγων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίνονται όλα σήμερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φόροι μέχρις εσχάτων

Η ΕΛΛΑΔΑ: Μας παίζουν στα ζάρια

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ποια Ελλάδα θέλουμε Αντώνη Σαμαρά;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποσύρουν τους φόρους για εφάπαξ και αποζημιώσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συντάξεις, όλες οι αλλαγές

6 ΜΕΡΕΣ: Σε ελεύθερη πτώση και οι τρεις

Η ΑΥΓΗ: Βιώσιμη λύση τώρα με πολιτική ανατροπή

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αλλοι 25.000 υπάλληλοι σε εφεδρεία

REAL NEWS: Κραυγή αγωνίας από τον Αρχηγό


ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Τουλάχιστον 112 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εννεαώροφο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της εταιρείας Tarzeen Fashions (...) Από το 2006 και μετά, στο Μπαγκλαντές έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα (σχετιζόμενα με ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας), συνολικά περισσότερα από 600 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες (...) Εκεί λειτουργούν περί τα 4.500 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας (...) Από το Μπανγκλαντές προμηθεύονται έτοιμα ενδύματα και υφάσματα εταιρείες - κολοσσοί της Δύσης, όπως ενδεικτικά οι: H&M, Tommy Hilfiger, Marks & Spenser, Kohl's, Carrefour, Tesco, Wal-Mart κ.ά. Σε ετήσια βάση εξάγει υφάσματα αξίας πάνω από 19 δισ. δολ (...) Ενας νεοπροσληφθείς λαμβάνει περίπου 37 δολάρια ή 28 ευρώ μηνιαίως (...) Το εργοστάσιο που τυλίχθηκε στις φλόγες το περασμένο Σάββατο απασχολούσε συνολικά γύρω στα 1.500 άτομα και έκανε πωλήσεις ύψους 35 εκατ. δολ. ετησίως» (στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ: «Αναπαράγεται τώρα η πρόβλεψη του γκουρού των αγορών, Μπάρι Γουίλκινσον, που έχει προειδοποιήσει όποιον έχει διάθεση να ακούσει, ότι μέχρι το 2015 θα ξεσπάσει οικονομική καταστροφή. Οι γενεσιουργοί αιτίες της προηγούμενης κρίσης έχουν διογκωθεί και επιδεινωθεί. Στην 24σέλιδη έκθεση με τίτλο "Η κρίση του 2015: Μία αναπόφευκτη ιστορία", τα πράγματα περιγράφονται με μελανά χρώματα. Σε αυτήν παρατηρεί ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν επειδή σε μία νέα τραπεζική κρίση απλώς οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να παρέμβουν σταθεροποιητικά, εφόσον έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους (...) Ισως όμως τα πράγματα να είναι ακόμη χειρότερα απ' ό,τι νομίζουμε. Και πρέπει επίσης να ξανασκεφτούν τις αποτυχημένες τους οικονομικές πολιτικές. Αν δεν το πράξουν, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία - και η διάλυση του ευρώ μπορεί να αποδειχτεί η μικρότερη από τις ανησυχίες τους» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ: «Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται από τη Μόσχα "ως μια πολύ σοβαρή απειλή", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και την εφημερίδα Le Figaro. Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται τη Δευτέρα στη Γαλλία φάνηκε να μην είναι απόλυτα πεπεισμένος για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στη Συρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη από πλευράς διεθνούς δικαίου την στήριξη της Γαλλίας προς τον Συνασπισμό της Συριακής Αντιπολίτευσης» (στο ΒΗΜΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εχουν δεμένο το γάιδαρό τους

«Σε όποιο "διαχειριστικό" μείγμα και να καταλήξουν εταίροι και δανειστές, είτε στο αυριανό Γιούρογκρουπ, είτε σε νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τα βάρη θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων (...) με δεδομένο μάλιστα ότι η κρίση θα βαθύνει στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, καμία "διευθέτηση" χρέους δεν πρόκειται να είναι η "τελευταία", όπως και κανένα πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να κλείσει τον κατάλογο. Οποιος συμβιβασμός και αν προκύψει για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα συνοδεύεται από νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, νέο μνημόνιο και αντιλαϊκά μέτρα. Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει είναι η πρόσφατη έκθεση της τρόικας, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, στην οποία προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016 καθώς και θέσπιση "μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης" που προβλέπει περικοπές δαπανών και νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αλλος χρεώνει, άλλος πληρώνει

(...) Το δημόσιο χρέος δε δημιουργήθηκε από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, άλλα για τη στήριξη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο την τριετία 2010 - 2012 τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει σε τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του χρέους της πλουτοκρατίας 202,7 δισ. ευρώ, όταν στο ίδιο διάστημα, μόνο οι τραπεζίτες έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις 158 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα 25 δισ. που θα πάρουν για την ανακεφαλοποίηση). Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2012 μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η διέξοδος

Είναι σίγουρο ότι όποιο μείγμα διαχείρισης και αν επιλεγεί, η σφαγή των δικαιωμάτων του λαού θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να απορρίψουν τα "μείγματα" διαχείρισης που τους σερβίρουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Η διέξοδος για το λαό περνάει μέσα από τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σ' αυτό το δρόμο να βαδίζει, οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στα μέτρα που καταστρέφουν τη ζωή του» (από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ