ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μοιράζει υποσχέσεις για... «αναπτυξιακό δανεισμό»!

Λέει στην ντόπια πλουτοκρατία ότι τα δάνεια που έχει σκοπό να φορτώσει στο λαό, θα καταλήγουν στις τσέπες της για επενδύσεις

Ολοένα και ψαλιδίζει τις υποσχέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε λαϊκές ψήφους, ενώ κάθε φορά εμφανίζεται και πιο γαλαντόμος απέναντι στην ντόπια αστική τάξη. Ο Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», απαντώντας στο αν θα επαναφέρουν συντάξεις και μισθούς, δήλωσε με νόημα ότι «στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν», ενώ για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι για την καταρχήν «σταθεροποίηση» μισθών και συντάξεων, στα επίπεδα της αθλιότητας που περιμένει να τα παραλάβει.

Την ίδια ώρα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε: «δεν κρύβουμε ότι θα χρειαστούν σκληρές και πολύχρονες προσπάθειες για να βγει στο ξέφωτο η χώρα». Ο Γ. Δραγασάκης δεν έκρυψε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει τα μονοπώλια συνομιλητές του στην προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία στις πλάτες του λαού. Οπως είπε, είναι έτοιμοι να συζητήσουν «με την κοινωνία και τους φορείς της το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», εννοώντας φυσικά τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού αυτοί κρατάνε τα κλειδιά της «ανασυγκρότησης» στα χέρια τους.

Ο ίδιος άλλωστε υπερασπίστηκε «ένα μοντέλο δημόσιας επιχειρηματικότητας» και με σαφήνεια υπέδειξε τη δημόσια περιουσία σαν «μοχλό» της καπιταλιστικής ανάπτυξης:

«Ο,τι έχει απομείνει στο δημόσιο έλεγχο να προστατευθεί και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η δημόσια περιουσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η δική μας συμμετοχή, για να επιδιώξουμε ευρύτερες αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού», αλλά και «να αξιοποιηθεί και για τον αναπτυξιακό δανεισμό της χώρας».

Δηλαδή, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από τη μια, δημόσιες υποδομές στην υπηρεσία του κεφαλαίου από την άλλη και για κερασάκι στην τούρτα, δανεικά με ενέχυρο τον πλούτο που κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Θέλει «ρευστό» στα μονοπώλια

Τάχτηκε ακόμα υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον όρο «να υπόκεινται και σε δημόσιο έλεγχο» και υπέρ της «λειτουργίας ιδιωτικών τραπεζών». Την ίδια ώρα, η Ρ. Δούρου δήλωνε για το θέμα αυτό (ρ/σ ΝΕΤ) ότι «η δόση (...) προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία κατά το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ναι μεν πρέπει να γίνει, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε έναν υγιή τραπεζικό πυλώνα, αλλά ο τρόπος που γίνεται (...) δεν διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα ρίξουν κάποια από τα χρήματα αυτά στην αγορά».

Με άλλα λόγια, θέλουν «υγιείς» τις τράπεζες που διοχετεύουν χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και μ' αυτό το σκοπό καλούν το λαό να στηρίξει την «ανακεφαλαιοποίηση» με πακτωλούς χρημάτων.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, ο Γ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε τη βιωσιμότητά του μέσω της «διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του» με «ρήτρα ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου». Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα της κρίσης να φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Αξίωσε μάλιστα κι από άλλους ισχυρούς «παίχτες» να μπουν σφήνα στον ανταγωνισμό Γερμανίας - ΔΝΤ για το «κούρεμα» του χρέους, λέγοντας «πρέπει να υπάρξει (...) μια ειδική για το σκοπό αυτό ευρωπαϊκή διάσκεψη με τη συνεργασία ή και τη συμμετοχή της Κίνας και άλλων μεγάλων κατόχων ευρωπαϊκού χρέους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν την αλήθεια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για την αντιπαράθεση με αφορμή το Γιούρογκρουπ

Η κυβέρνηση τσακίζει με μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει με αυταπάτες. Συμφέρον του λαού είναι να τους παραμερίσει, να πολεμήσει το κεφάλαιο και τη διαχείριση προς όφελός του από το νέο δίπολο
Η κυβέρνηση τσακίζει με μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει με αυταπάτες. Συμφέρον του λαού είναι να τους παραμερίσει, να πολεμήσει το κεφάλαιο και τη διαχείριση προς όφελός του από το νέο δίπολο
Να ενισχύσουν το νέο δίπολο και να συγκαλύψουν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται οξυμένοι στη διαχείριση της κρίσης, επιχειρούν με μοιρασμένους ρόλους κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το Γιούρογκρουπ.

Με διαδοχικές ανακοινώσεις του, τις προηγούμενες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό σαν «απαθή και άβουλο παρακολουθητή των εξελίξεων» και την κυβέρνηση ότι «παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους». Σ' αυτήν τη γραμμή, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε πως «γινόμαστε η χώρα που εισπράττει ήττες με έναν πρωθυπουργό, ο οποίος αδυνατεί να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα, όλοι θέτουν τους όρους τους, διεκδικούν, διαπραγματεύονται και μόνο ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θέτει όρους, δε διαπραγματεύεται, δε διεκδικεί».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Σ. Κεδίκογλου απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεση να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή, παίρνοντας αφορμή από τις σχετικές δηλώσεις του Α. Αλαβάνου στον «Σκάι» και τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», όπου ζητάει την επιστροφή Αλαβάνου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχόλιο που εξέδωσε, την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα παζάρια στο Γιούρογκρουπ και την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: «Οσο η χώρα παραμένει δέσμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, οι εξελίξεις θα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για το λαό. Αυτήν την αλήθεια συσκοτίζει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι πιστό αντίγραφο της αντιπαράθεσης που έκαναν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία της ΝΔ όταν αυτή παρίστανε την αντιμνημονιακή».

ΠΑΣΟΚ
Εγνοια για να έρθει η δόση

Τηλεφωνικές συνομιλίες με αρχηγούς ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είχε ο Ε. Βενιζέλος, προκειμένου να αποσπάσει στήριξη ενόψει της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για την στήριξη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας. Συνεχής ήταν η επικοινωνία και τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος θα αναφερθεί στα σενάρια γύρω από τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους και θα διαβεβαιώσει ΕΕ και ΔΝΤ για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε παρέμβαση που συμφωνείται μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους», σημείωναν χτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των κομματικών οργάνων και ενόψει των προσυνεδριακών διαδικασιών, που ξεκινούν την επόμενη βδομάδα, ο Ε. Βενιζέλος αναμένεται να απευθύνει «ανοιχτό κάλεσμα» προς τα στελέχη που έχουν «αποστασιοποιηθεί» αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, για «κοινό μέτωπο» στην αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας.

Εκδηλώσεις για τα 94χρονα του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις για τα 94χρονα του ΚΚΕ:

  • Από τη ΝΕ Λακωνίας, αύριο Τετάρτη 28/11, στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Κυριακάκης, Γραμματέας της ΝΕ.
  • Από τη ΝΕ Φθιώτιδας, στη Λαμία, την Τετάρτη 5/12, στις 18.30, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, πλ. Διάκου.
Στην πρεσβεία δεν τον κάλεσαν;

Τις προάλλες, είδε τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα. Προηγουμένως είδε τον Ράιχενμπαχ, τον οποίο προεκλογικά ξόρκιζε σαν τον επικεφαλής των «δυνάμεων κατοχής» στην Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, Σ. Πέρες. Χτες, μάθαμε ότι συναντήθηκε και με τον Βρετανό Πρέσβη στην Αθήνα, μετά από αίτημα του τελευταίου. Μάθαμε ακόμα ότι σήμερα το πρωί θα έχει «πρόγευμα εργασίας» με τους Πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ στο Ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία». Ο λόγος για τον Αλ. Τσίπρα, που έχει γίνει μόνιμος θαμώνας σε πρεσβείες και άλλου είδους κονκλάβια της αστικής διαχείρισης. Μόνο την πόρτα της αμερικάνικης πρεσβείας δεν έχει περάσει ακόμα, παρά τα όσα καλά λέει για τον Ομπάμα και τη διακυβέρνησή του. Αραγε, θα του κάνουν τη χάρη να τον καλέσουν, ή θα τον έχουν στο περίμενε; Φουλάρει, πάντως, στην αναζήτηση έξωθεν συμμάχων σε αστικές κυβερνήσεις, προετοιμαζόμενος για τη διακυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ