ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΜΑΛ ΟΚΟΥΓΙΑΝ
Να παραμένουμε κάθε στιγμή προσηλωμένοι στην επαναστατική προοπτική

Ο χαιρετισμός του μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Αγαπητοί σύντροφοι,

Μέλη και φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,

Ζούμε καιρούς δύσκολους. Οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ελλήνων καπιταλιστών. Και εμείς αντιμετωπίζουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συνταιριάζοντας επιδέξια την οικονομία της αγοράς και τον ισλαμισμό και έχοντας νεοοθωμανικές ψευδαισθήσεις με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχει κηρύξει πόλεμο όχι μόνο στο λαό μας αλλά και στους λαούς της περιοχής.

Η πηγή αυτών των επιθέσεων είναι η ίδια. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει στην ανθρωπότητα τίποτε άλλο παρά πείνα, φτώχεια, ανεργία και πόλεμο. Τα κάθε λογής σχέδια και προγράμματα που προωθήθηκαν για να κάνουν πειστικό ένα μεγάλο ψέμα, δηλαδή το ότι η αστική δικτατορία μπορεί να γίνει ανθρώπινη, κατέληξαν σε πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση για την ανθρωπότητα.

Ας σκεφτούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας δούμε τους σοσιαλδημοκράτες που προσπαθούν να ξεγελάσουν την εργατική τάξη με τον «τρίτο δρόμο» και άλλα παρόμοια ψέματα. Ας δούμε τη Νέα Αριστερά που έκανε τα συνθήματα της επανάστασης και της ελευθερίας ένα άδειο πουκάμισο και σε πολλές περιπτώσεις έγινε πιόνι των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ας δούμε την κυβέρνηση του Ερντογάν o οποίος στην Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως σωτήρας εθνών που υποφέρουν.

Κάθε φορά που η εργατική τάξη εμπιστεύεται τέτοιους ψεύτικους φίλους αντιμετωπίζει μεγαλύτερες συμφορές, υφίσταται μεγαλύτερα βάσανα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας στέκεται σήμερα μπροστά σας ως ένα κόμμα που ποτέ δεν πίστεψε σε ψεύτικες λύσεις και στρατηγικές που παραμερίζουν το στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης, ως επαναστατικό κόμμα που δε βασίζεται ποτέ σε συμμαχίες με το ένα ή το άλλο τμήμα του αντίπαλου μετώπου, σε μια χώρα που περικλείει μεγάλες προκλήσεις για τους κομμουνιστές.

Γι' αυτό το λόγο σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας δίνει προσοχή στο κόμμα σας, στο πρωτοπόρο κόμμα της ελληνικής εργατικής τάξης, γι' αυτό το λόγο οι κομμουνιστές της Τουρκίας τρέφουν αγάπη για τους Ελληνες συντρόφους τους.

Στην Τουρκία ο καπιταλισμός διεξάγει ολομέτωπη επίθεση. Ιδιωτικοποιήσεις, διεύρυνση του ωραρίου εργασίας και διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιβαρύνουν την εργατική τάξη της οποίας τα δικαιώματα είναι ήδη περιορισμένα. Η θρησκειοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχει φτάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο.

Στην εξωτερική πολιτική η πολιτική εξουσία κινείται με μιλιταριστικό, επιθετικό και υποκριτικό τρόπο, με μια εντεινόμενη πολιτική προσαρτήσεων. Εκτός από τις απειλές απέναντι στη Συρία, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σκοπεύει να επέμβει και σε έναν ενδεχόμενο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο λαός μας δε θα παραδοθεί, θα αψηφήσει την εξουσία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας θα αντισταθεί στις επιθέσεις της τάξης των καπιταλιστών, στην κήρυξη μιας θεοκρατικής κυβέρνησης και στη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οπως και το ΚΚΕ αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά αυτές οι προκλήσεις μπορεί να αποτελέσουν πηγή επαναστατικών δυνατοτήτων.

Ανεξάρτητα από το αν η νίκη διαγράφεται άμεση ή όχι για τους κομμουνιστές, το θέμα είναι η δράση μας να υπερβαίνει τις συνθήκες και να παραμένουμε κάθε στιγμή προσηλωμένοι στην επαναστατική προοπτική.

Η ανθρωπότητα δε θα παραδοθεί στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό, στο φονταμενταλισμό, στον εθνικισμό και τους πολεμοκάπηλους.

Ζήτω η αδερφοσύνη των εργατών της Ελλάδας και της Τουρκίας!

Ζήτω η αδερφοσύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας!

Ζήτω ο Μαρξισμός Λενινισμός!

Ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός!


ΧΟΥΛΙΟ ΝΤΙΑΣ
Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού δείχνουν παντού τον πραγματικό τους ρόλο

Ο χαιρετισμός του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

Ο Χούλιο Ντίας
Ο Χούλιο Ντίας
Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραβρεθούμε σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση.

Είναι τιμή μου, ως εκπρόσωπος των κομμουνιστών της Ισπανίας, να βρίσκομαι σήμερα μαζί με τους κομμουνιστές στην Ελλάδα, με τους αδερφούς μας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το λέμε καθαρά: Η σταθερότητά σας, η ακούραστη πάλη σας, η ιδεολογική σας καθαρότητα και η οργανωτική σας ικανότητα καθιστούν σήμερα το ΚΚΕ παράδειγμα για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία αυτά χρόνια προσφέρονται για να δείξουν ότι οι κομμουνιστές έχουμε λάβει υπόψη τις εμπειρίες του παρελθόντος, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ταξικός εχθρός δε θα εγκαταλείψει ειρηνικά την εξουσία, ότι θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τέχνασμα για να εξαπατήσει τον εργαζόμενο λαό, για να προσπαθήσει να τον σπρώξει σε ατραπούς που οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερο βαθμό εκμετάλλευσης και φτώχεια.

Η κρίση του καπιταλισμού, που τόσο άγρια βιώνουν οι λαοί μας, είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, σε ρήξη χωρίς καθυστέρηση με ιμπεριαλιστικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τη διεθνή συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της παγκόσμιας ειρήνης.

Σύντροφοι, αυτοί που στην Ελλάδα επιχειρούν να εξαπατήσουν την εργατική τάξη με ιδεαλιστικές φλυαρίες περί υποτιθέμενων κυβερνήσεων της «αριστεράς» είναι οι ίδιοι που στην Ισπανία επιδιώκουν να δώσουν μια «κοινωνική» διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού. Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού δείχνουν τον πραγματικό τους ρόλο και παρουσιάζονται ως εναλλαγή μιας σοσιαλδημοκρατίας που δεν εξυπηρετεί πια την ολιγαρχία στο να εμποδίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών.

Την ίδια στιγμή, με τη στήριξη του αστικού κράτους, δυναμώνουν οι φασιστικές δυνάμεις που δρουν ολοένα πιο αυταρχικά και βίαια. Και πάλι, τα καθήκοντα των κομμουνιστών είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η ευθύνη μας είναι τεράστια και οφείλουμε να φανούμε αντάξιοί της, παλεύοντας ακούραστα ενάντια σε όλους τους εχθρούς της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη επί της αστικής εξουσίας και των λακέδων της.

Σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας στους αγώνες σας, υποστηρίζοντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο όπως έχουμε δεχτεί και δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη τη στήριξή σας στους δικούς μας αγώνες.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό!


Οι συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος

Ολοι οι συντελεστές επί σκηνής με σηκωμένες γροθιές, στη λήξη της εκδήλωσης
Ολοι οι συντελεστές επί σκηνής με σηκωμένες γροθιές, στη λήξη της εκδήλωσης
Ενορχηστρωτική - Αντιστικτική επεξεργασία και διεύθυνση: Τάσος Καρακατσάνης

Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Γεωργακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θανάσης Χουλιάρας, «Τρίφωνο»: Ερωφίλη, Γιώργος Περαντάκος, Χορωδία: «Εμπρός».

Επαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Αθανασίου: κλαρινέτο, σαξόφωνο. Ορέστης Γράβαρης: ντραμς. Νώε Ζαφειρίδης: κιθάρα. Παναγιώτης Ζιάβρας: κρουστά. Γιώργος Καλτσούνης: τρομπέτα. Πέτρος Καπέλας: μπουζούκι. Δημήτρης Κουφαλάκος: φαγκότο, φυσαρμόνικες. Γιώργος Κωστόπουλος: ακορντεόν. Θόδωρος Λαζάρου: μπάσο. Παναγιώτης Λυκούδης: τρομπόνι. Φίλιππος Παχνιστής: πιάνο. Νίκος Σαρρής: τρομπέτα. Κώστας Σταυρόπουλος: κιθάρα. Θοδωρής Στούγιος: μπουζούκι. Αλέξανδρος Τσάμης: ντραμς. Παναγιώτης Τσίτσικας: μπάσο. Στέφανος Χατζηαναγνώστου: φλάουτο.

Απήγγειλαν οι ηθοποιοί: Αριάδνη Μιχαηλάρη, Γιώργος Τσαγκαράκης.

Η χορωδία «Εμπρός» αποτελείται από τους: Φωτεινή Αθανασάκη, Λεωνίδα Αντύπα, Ζωή Απειρανθίτου, Δημήτρη Δημητρίου, Κώστα Θεοχάρη, Μιρέιγ Ιβάνοβα, Νατάσσα Μουσάδη, Κώστα Παναγόπουλο, Γιώργο Σαμαρτζή, Νεκτάριο Σαμαρτζή, Γιάννη Ταργοντσίδη, Μπάμπη Τρεχαντζάκη, Ζαχαρία Τσούμο, Ελίνα Φλούντζη, Φωτεινή Χατζιδάκη, Λήδα Ψαράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ