ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αύριο η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής

Να δυναμώσουν την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, η ΕΕ και η ΚΑΠ, καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες

MotionTeam

Να δυναμώσουν την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, η ΕΕ και η ΚΑΠ, καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες
Αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποιείται διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση της τρικομματικής συγκυβέρνησης στο εισόδημα και στην ζωή των μικρομεσαίων αγροτών, καλούνται να συμμετάσχουν οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, για να συζητηθούν και να ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της αντίστασης και της αγωνιστικής αντεπίθεσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι η ΕΕ και η ΚΑΠ, οι κυβερνητικές πολιτικές. Να απαντήσουν στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην απογοήτευση, στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Επισημαίνοντας ότι η αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή λαίλαπα είναι μονόδρομος για να είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η επιβίωση, τονίζει πως αυτό προϋποθέτει την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, την ισχυροποίηση και αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση νέων, που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των κατοίκων της υπαίθρου για όλα τα δικαιώματά τους στη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία, την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Σημειώνοντας, δε, ότι η επιτυχία ενός αγώνα δεν κρίνεται με το τι παίρνεις στο χέρι, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση και το σύστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να ελιχθούν μέσω μικροπαροχών, υπογραμμίζει: Εχουμε πλούσια εμπειρία μαζικών αγώνων, ηρωικών πολυήμερων μπλόκων, ξέρουμε πως ό,τι κατακτήσαμε ήταν με τη σκληρή πάλη μας. Είναι γεγονός πως χωρίς αυτούς τους αγώνες, χωρίς τέτοιες αναμετρήσεις, θα ήμασταν ακόμα πιο κάτω. Θα είχαν περάσει τα μέτρα πιο γρήγορα, θα ήταν πιο πολλά και ακόμα πιο σκληρά. Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στο στοιχείο πως οι αγώνες που έχουμε είναι κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων. Οι αγώνες δε γίνονται εξ αποστάσεως, ούτε με ένα ανάθεμα, αλλά χρειάζεται οργάνωση, αντοχή, πειθαρχία και στόχο την ανατροπή της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.

Στη Μαγνησία

Η οργάνωση της αντίστασης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη σφοδρή επίθεση που δέχονται από την τρικομματική κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στο Βόλο, στην οποία αναδείχτηκε 7μελής Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, αποτελούμενη από τους Ν. Αγγελή. Δ. Καπουρνιώτη, Βάιο Μπιμπίλη, Σπ. Χιώτη, Μαρία Μαμούχα, Ν. Νάσιο, Ανδρ. Κωστίκα.

Η Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας να συμμετάσχουν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν τους ανήξερους για τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για ανατιμήσεις 30% στα λιπάσματα

Μαζί με τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο τις τιμής των βασικών λιπασμάτων. Κατήγγειλε δε ότι η τιμή στα λιπάσματα αυξήθηκε κατά 38%, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής και επιβαρύνει όχι μόνο τους φτωχομεσαίους αγρότες, αλλά και τους καταναλωτές.

Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για υψηλές τιμές στα λιπάσματα δεν επιβεβαιώνονται από την εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων.

«Οι αγρότες στα χωράφια τους ξέρουν πολύ καλά εάν είναι αυξημένες οι τιμές των λιπασμάτων», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης και υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές στα λιπάσματα προστίθενται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και συνολικά στην αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που προωθούν χωρίς εξαίρεση όλες οι κυβερνήσεις. Καταλήγοντας τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι μια άλλη πολιτική που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Των αγροτών τα ... βιβλία

Σε σχόλιό της για τις «πανηγυρικές» δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ότι με εντολή του πρωθυπουργού το κόστος των λογιστών για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους θα το αναλάβει η κυβέρνηση, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα βάλει βαθιά το χέρι στις τσέπες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με την άγρια φορολογία και το κράτημα λογιστικών βιβλίων που αποφάσισε κλέβοντας εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ από τους αγρότες.

Με την πολιτική της κόβει το 5% της επιστροφής του ΦΠΑ, είναι αμφίβολο αν θα δοθεί η υπόλοιπη επιστροφή για το πετρέλαιο, αυξάνουν τα ασφάλιστρα σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, στο αγροτικό ρεύμα, στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, φορολογούνται τα χωράφια και τα σπίτια, κόβονται χιλιάδες αγροτικές συντάξεις, αυξάνει το κόστος παραγωγής και οι τιμές πώλησης είναι εξευτελιστικές.

Και μέσα σε αυτή τη λαίλαπα αντιαγροτικών και αντιλαϊκών μέτρων που οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, βγαίνει περιχαρής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, να πανηγυρίσει με μια δήλωση - κοροϊδία ότι με εντολή του πρωθυπουργού το κόστος των λογιστών για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους θα το αναλάβει η κυβέρνηση... Δηλαδή, τη θηλιά που θα φορολογείται η φτώχεια της αγροτιάς μάς τη δίνουν τσάμπα.

Δεν ξέρουμε πού νομίζει ότι απευθύνεται ο κ. Χαρακόπουλος αλλά να του θυμίσουμε πως υπάρχει και φιλότιμο! Θα πάρει την απάντησή του σύντομα από τους ίδιους τους αγρότες...».

ΧΑΝΙΑ
Σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα της αγροτιάς

Η οργάνωση και η ισχυροποίηση του αγροτικού κινήματος στην περιοχή των Χανίων μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, απασχόλησε τη σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στο Εργατικό Κέντρο των Χανίων με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Αρμένων. Από τους συμμετέχοντες αποφασίστηκε να γίνει συνέλευση και εκλογή νέας διοίκησης Ομοσπονδίας στο Ν. Χανίων την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Εκλέχθηκε συντονιστική επιτροπή από τους προέδρους των συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, για να πραγματοποιήσουν τις εκλογές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρκετοί αγροτικοί σύλλογοι του Νομού Χανίων, που εκπροσωπήθηκαν από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους που έχουν εκλέξει από τις εκλογές των Συλλόγων τους. Την εισήγηση έκανε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου πρώην Δήμου Αρμένων Β. Καβρουλάκης. Συζητήθηκε η άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι σήμερα στο Νομό Χανίων όπως και σε όλη την Ελλάδα και η κατάσταση του αγροτικού κινήματος στο Νομό, μετά και το νέο νόμο για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα. Τέλος, προτάθηκε να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη 2013.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη επιτροπής αγώνα ΤΑΞΙ

Σύσκεψη με θέμα τις σαρωτικές ανατροπές που φέρνει στον κλάδο ο νέος νόμος Χατζηδάκη και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην οδό Χάψα 8. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ