ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Νέα πρόκληση με τον κατώτατο μισθό

Υπάρχουν και χειρότερα, «μακάρι να είχαν όλοι 582 ευρώ» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης

Λίγο ακόμα ήθελε ο υπουργός Εργασίας και θα μας ζητούσε να πούμε και «ευχαριστώ» που ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 586 ευρώ μεικτά!

Μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ και ερωτηθείς για το αν μπορεί κανείς να ζήσει με τον κατώτατο μισθό, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ζήσει κάποιος με 586 ευρώ. Από την άλλη, μακάρι να είχαν όλοι τα 586 ευρώ». Με αισχρό τρόπο, μάλιστα, επιχείρησε να διχάσει εργαζόμενους και ανέργους, λέγοντας ότι ένα 25% του πληθυσμού δεν έχει ούτε αυτό το ποσό.

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό εργαζομένων και ανέργων, ισχυρίστηκε ότι τα 586 ευρώ δεν είναι «υποχρεωτικός κατώτατος μισθός», αλλά ένα «δίχτυ ασφαλείας» προς τα κάτω. Υποκρισία δίχως όρια δηλαδή, λες και οι εργοδότες θα «διστάσουν» ή θα «λυπηθούν» τους εργαζόμενους και δεν θα προχωρήσουν στη μείωση των μισθών στα 586 ευρώ μεικτά και ακόμη χαμηλότερα με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κλπ. Εξάλλου με νόμο η κάθε κυβέρνηση μπορεί να μειώσει περισσότερο τον κατώτερο μισθό. Μάλιστα για τους νέους έως 25 ετών είναι ήδη 510,95 ευρώ μεικτά.

Ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να επαναλάβει το παραμύθι περί ανάπτυξης που θα έρθει μετά τη δόση και θα μας ωφελήσει όλους, λέγοντας: « Η οικονομία θα γυρίσει και η δόση θα έρθει». Ωστόσο οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η όποια αναιμική ανάπτυξη θα πατάει στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων. Κατά τα λοιπά, ο Γ. Βρούτσης επιχείρησε να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους ισχυριζόμενος ότι «όποιοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δε θα πληγούν», όταν έχει επέλθει γενικευμένη αύξηση ορίων ηλικίας και νέα δραστική μείωση συντάξεων και εφάπαξ.

Αναφέροντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας είναι βιώσιμο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τομέα, ώστε να σταματήσουμε να «πληρώνουμε παθογένειες ετών», δήλωση που υποκρύπτει νέα αντιασφαλιστικά σχέδια.

Ο ίδιος επικέντρωσε αυτές τις «προσπάθειες», στο σύστημα «Αριάδνη» ισχυριζόμενος ότι θα μπει «τέλος στην παραβατικότητα» και από το 2013 «κανείς δε θα μπορεί να κλέβει συντάξεις».

30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Σε ρόλο ... ντίλερ των τραπεζών

Ν. Καραθανασόπουλος: Οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική

Ποιος διαθέτει το καλύτερο εναλλακτικό μείγμα πολιτικής που θα διαχειριστεί με επιτυχία τον καπιταλισμό τάχα προς όφελος των εργαζομένων, ήταν το βασικό σημείο των τοποθετήσεων των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, στη χτεσινή πρώτη μέρα του 30ού Συνεδρίου της ΟΤΟΕ. Το κλίμα «χάλασε» η τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε απατηλή και ψεύτικη τη λογική αυτή.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κούκος, στην εναρκτήρια ομιλία μίλησε «για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος (...) προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας» και είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι «βεβιασμένη». Παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που έχει ως κύριο στοιχείο την κρατική παρέμβαση. Την πρόταση αυτή στήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως η ΟΤΟΕ «βγαίνει ξανά μπροστά και κάνει μια νέα πρόταση για το τραπεζικό σύστημα». Ο Φ. Ταυρής, εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστήριξε ότι το κορυφαίο ζήτημα «δεν μπορεί παρά να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο Δ. Βίτσας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «επιβάλλεται και η δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού για να υποβοηθήσουν τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές παραγωγικές δραστηριότητες». Ετσι, ισχυρίστηκε, οι τράπεζες θα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας. Υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια». Ο Κ. Μαρκόπουλος, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται «γιατί φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε τουλάχιστον μία υπό κρατικό έλεγχο τράπεζα να συγκρατεί τον ανταγωνισμό και τα επιτόκια και να ωθεί το τραπεζικό σύστημα στη βάση του ανταγωνισμού σε λίγο πιο φιλικές προς τον πολίτη χρήσεις». Την ανακεφαλαιοποίηση στήριξε και η Ν. Φούντα, από τη ΔΗΜΑΡ.

Θέλουν να βάλουν το κουνάβι στο κοτέτσι

Η τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, αποκάλυψε την πραγματική ουσία και τις στοχεύσεις που έχουν οι παραπάνω προτάσεις - σενάρια. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«(...) Τα βασικά χαρακτηριστικά του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι τα εξής: Η θωράκιση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εν γένει του καπιταλιστικού, η αντιστοίχηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις σημερινές ανάγκες συνολικότερα του κεφαλαίου, η μεγέθυνση και η συγκέντρωση σε ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές, η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στον κλάδο αυτό. Σε συνθήκες κρίσης επιταχύνεται η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, μια διαδικασία που ξεκίνησε στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Ο στόχος είναι να διαμορφωθούν τρεις τραπεζικοί όμιλοι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Από αυτή την άποψη αν η διαπάλη για τη μορφή ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών περάσει και μέσα στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος θα το οδηγήσει σε ευνουχισμό. Παρουσιάζει μια ολόκληρη βεντάλια θέσεων, από την κρατικοποίηση των τραπεζών έως το δημόσιο έλεγχό τους και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση (...) Ολες αυτές οι επιλογές δεν μπορούν να αναιρέσουν τον κεφαλαιοκρατικό χαρακτήρα των τραπεζών που ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος».

Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, θα πρέπει να αναρωτηθούν κάποιοι «αν θα πρέπει να απασχολήσει το συνέδριο της ΟΤΟΕ το ζήτημα της συμβολής στην αναπτυξιακή διαδικασία που θα έχει καπιταλιστικό χαρακτήρα και η οποία προϋποθέτει την επιδείνωση των συνθηκών πώλησης της εργατικής δύναμης, την επιδείνωση της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Γι' αυτό θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αφέλεια, για να μην πούμε πολιτική απάτη, ότι μπορεί κάποια στιγμή οι τράπεζες να αποκτήσουν κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό ρόλο. Είναι σα να λέμε ότι θα βάλουμε στο κοτέτσι το ...κουνάβι.

Οι εργαζόμενοι και το συνέδριο πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρωμαλέου εργατοϋπαλληλικού κινήματος, ικανού να αποκρούσει αυτά τα μέτρα, την επίθεση, να διεκδικήσει κατακτήσεις και ταυτόχρονα να περάσει στην αντεπίθεση».

ΠΑΜΕ
Δουλειά για ένα πιάτο φαΐ

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τους μισθούς, το γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ κάνει το εξής σχόλιο:

«Η κυβέρνηση, οι πολιτικοί υπάλληλοι των μονοπωλίων, διά στόματος του υπουργού Εργασίας επανέλαβαν την επιθυμία και απαίτηση των πραγματικών αφεντικών, για δουλειά ήλιο με ήλιο και για αμοιβή ένα πιάτο φαΐ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυνικός αλλά αποκαλυπτικός!

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την τοποθέτηση του Γ. Βρούτση για τον κατώτατο μισθό:

«

Κυνικός, αλλά αποκαλυπτικός ο υπουργός Γ. Βρούτσης. Ομολόγησε ότι και σήμερα και αύριο, δηλαδή και με την καπιταλιστική ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι έχουν να διαλέξουν μόνο ανάμεσα στην ανεργία ή στη δουλειά με μισθό πείνας. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, πρέπει να απαντήσουν σε όλους τους υπερασπιστές του καπιταλισμού: Μέτρα για τους ανέργους, σταθερή δουλειά για όλους».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Τους κλείνουν την πόρτα στην «πρακτική»

Θα προωθηθεί κανονιστική πράξη, λέει ο υπουργός Ναυτιλίας

Ακριβώς 376 είναι σπουδαστές, πλοίαρχοι και μηχανικοί των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που με ευθύνη των εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι από το οποίο εξαρτάται αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα ή όχι τις σπουδές τους. Κάτω από το βάρος αυτού του προβλήματος, αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις της Ενωσης Μηχανικών, έγινε χτες συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη με τους προέδρους των Ενώσεων των Πλοιάρχων και των Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, ότι με «κανονιστική πράξη προωθείται η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο εκείνων των σπουδαστών που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία», δηλαδή, αν τηρηθεί αυτή η δέσμευση οι 376 σπουδαστές θα συνεχίσουν κανονικά την φοίτησή τους.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι «η εγγραφή στο τρίτο έτος σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα επιτρέπεται με τη συμπλήρωση, συσσωρευτικά μέχρι τότε, τουλάχιστον επτάμηνης θαλάσσιας υπηρεσίας», και ότι «η εναπομένουσα θαλάσσια υπηρεσία (για τη συμπλήρωση των 12 μηνών) δύναται να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός εξαετίας από την εγγραφή του σπουδαστή στην ΑΕΝ, οπότε και θα του χορηγείται το Δίπλωμα Γ' Τάξεως. Θα επεκταθεί, δηλαδή, ο χρόνος από δύο έτη σε τρία για την πραγματοποίηση των θαλασσίων ταξιδιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ