ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΨΝΑ
Διεκδικούν δεδουλευμένα παρά τις πιέσεις

Θορυβήθηκε η εργοδοσία, όταν οργανώθηκαν στο συνδικάτο τους

Απειλές δέχτηκαν όσες καθαρίστριες οργανώθηκαν και διεκδικούν τα δεδουλευμένα από το εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας «ΑΡΙΑΔΝΗ», που μέχρι πρόσφατα είχε την καθαριότητα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» οφείλει στις καθαρίστριες δεδουλευμένα μηνών, επιδόματα και άδειες. Οταν περίπου 25 καθαρίστριες προσέγγισαν την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΨΝΑ και γράφτηκαν στο κλαδικό συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, άρχισαν οι πιέσεις από την εργοδοσία. Οι καθαρίστριες κατήγγειλαν σε μέλη του ΔΣ του σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ και στο κλαδικό τους σωματείο πως προϊστάμενη της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» τους έδωσε να υπογράψουν χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης και να παραιτηθούν από όσα τους χρωστάει η εταιρεία. Διαφορετικά, δεν θα ξαναπροσληφθεί καμιά τους. Ακόμη, μια από τις καθαρίστριες κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος ότι δέχτηκε ανώνυμο τηλεφώνημα με διάφορες απειλές κι εκφοβισμούς.

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΨΝΑ (Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών) έκανε παρέμβαση στον Διοικητή του νοσοκομείου καταγγέλλοντας το γεγονός και καλεί «όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) να απομονώσουν την τρομοκρατία και τις απειλές που στοχοποιούν τις καθαρίστριες του νοσοκομείου, δείχνοντας την ταξική τους αλληλεγγύη και αποκαλύπτοντας κάθε επιχείρηση εκφοβισμού. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι απέναντι στις απειλές και στο καθεστώς του σύγχρονου δουλεμπορίου και στην επίθεση του κεφαλαίου, που επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζομένους τις συνέπειες της κρίσης του, μεθοδεύοντας τον εργασιακό μεσαίωνα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Εκβιάζουν τους εργαζόμενους για να ανακόψουν τους αγώνες

Χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλει το Σωματείο ιδιωτικών κλινικών Λάρισας

Να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε αυταπάτες επιχειρούν οι μεγαλοεργοδότες, καλώντας τους να στρατευτούν πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου επιχειρηματία και προσπαθώντας έτσι να εμποδίσουν την οργάνωση αγώνων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Ν. Λάρισας για μεγάλο Κέντρο Αποκατάστασης στην περιοχή, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «την προηγούμενη βδομάδα πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στη 48ωρη απεργία θέλοντας έτσι να δηλώσουν την άρνηση και αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που ψηφίζονταν στη Βουλή, διεκδικώντας παράλληλα τα δεδουλευμένα τους. Μετά από συνάντηση που είχαν με τον εργοδότη, στην οποία ο ίδιος αρνήθηκε να δεσμευτεί για την καταβολή των χρημάτων χρησιμοποιώντας τα γνωστά επιχειρήματα για τον ΕΟΠΥΥ, την οικονομική κρίση, και την καταβολή της δόσης από το ΔΝΤ στη χώρα μας, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ξεκινώντας επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως ότου καταβληθούν οι μισθοί τους.

Η Διεύθυνση της Κλινικής, μην μπορώντας πλέον να ελέγξει την κατάσταση, βλέποντας την ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να γιγαντώνεται, αποφάσισε να περάσει σε πιο δραστικά μέσα, ώστε να εξασφαλίσει την κυριαρχία της. Ζήτησε από τους συναδέλφους να πάνε όλοι μαζί στα γραφεία του ομίλου EUROMEDICA και να τα σπάσουνε... (μιλάμε για μεγάλο επαναστατικό βήμα), πιέζοντας μ' αυτό τον τρόπο τον όμιλο να καταβάλλει τα χρήματα που χρωστάει».

«Οπως και παλαιότερα όπου άλλοι εργοδότες χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους βάζοντάς τους σε πούλμαν να ταξιδέψουν χιλιόμετρα, έξω από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, να βροντοφωνάξουν για τα λεφτά των αφεντάδων τους, το ίδιο και τώρα. Επιχείρησε και με άλλον τρόπο όμως να τους καθυποτάξει προτείνοντας τους να προβούν σε λευκή απεργία που η ίδια η Διεύθυνση κήρυξε, εκθέτοντάς τους σε ασθενείς και συνοδούς. Προχώρησε στη γνωστή διαίρεση του προσωπικού, τακτική που ακολουθείται χρόνια στους χώρους εργασίας με τη γνωστή διαστρέβλωση των δήθεν διαφορετικών συμφερόντων, λες και η πείνα έχει ειδικότητα και εκπορεύεται από εκείνη. Στη συνέχεια κι ενώ ο αριθμός των απεργών αυξάνονταν μέρα με τη μέρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τελευταίο της χαρτί τρομοκρατώντας για κλείσιμο της επιχείρησης, λέγοντας πως όποιος συμμετέχει στην απεργία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ζητώντας να της δοθεί διορία λίγων ημερών όπου και δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει όλο το ποσό των δεδουλευμένων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Ενωμένοι και αλληλέγγυοι μέσα απ το δικό μας κλαδικό σωματείο, που υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, παλεύουμε όλοι μαζί να τσακίσουμε τις δυνάμεις που αποφασίζουν για τους πολλούς με κριτήριο το κέρδος και την εύνοια των λίγων. Οργανώσου, πάλεψε μαζί μας. Ούτε μια ώρα από τη ζωή μας χαρισμένη στα πλούτη των εργοδοτών!!».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ
Η ΕΣΚ καταγγέλλει σοβαρές παραβιάσεις

Κατέθεσε ένσταση στην Εφορευτική

Ακυρη χαρακτηρίζει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) Τυφλών την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εκλογών που έγιναν στις 10 - 11 Νοέμβρη για τα όργανα διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και των αντιπροσώπων του Συνδέσμου στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ. Σύμφωνα με αυτό το αποτέλεσμα, ψήφισαν 1.602, η ΕΣΚ Τυφλών πήρε 206 ψήφους, 1.367 η «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι), ενώ τα άκυρα ήταν 25 και τα λευκά 4. Η ΕΚΣ λαμβάνει 1 από τις 11 έδρες στο ΔΣ του Συνδέσμου.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΕΣΚ Τυφλών, Χάρης Χουρδάκης, με ένσταση προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την καλεί να προηγηθεί ως οφείλει «έλεγχος του εκλογικού υλικού από τις τοπικές και περιφερειακές ενώσεις του Συνδέσμου (πρακτικά αρχαιρεσιών, καταστάσεις ψηφισάντων, καταμέτρηση ψηφοδελτίων)», καθώς υπάρχουν «βάσιμες καταγγελίες ότι σε μια σειρά τοπικές και περιφερειακές ενώσεις έγιναν σοβαρές παραβιάσεις στη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας» και πιθανόν αυτό να «αποτυπώθηκε και σε παραβιάσεις της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων».

Οι καταγγελίες και οι ενδείξεις παραβίασης στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

  • Οι εφορευτικές επιτροπές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είχαν διακοσμητικό ρόλο. Πολλές φορές δεν υπήρχε παρουσία ούτε στο χώρο διεξαγωγής των εκλογών, με αποτέλεσμα τις εκλογές να τις διενεργήσουν υπάλληλοι του Συλλόγου και νομικοί σύμβουλοι διορισμένοι από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Συλλόγου («Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία», όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας από την πλειοψηφία του Συνδέσμου. Τα προσερχόμενα μέλη του Συλλόγου ακόμα κι όταν συνοδεύονταν οδηγούνταν στο παραβάν για να ψηφίσουν από τους υπαλλήλους του Συλλόγου και το νομικό σύμβουλο, ενώ πολλές φορές ψήφιζαν αυτοί για λογαριασμό των μελών του Συλλόγου.
  • Η Εφορευτική Επιτροπή ακόμα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έδινε στους ψηφοφόρους τα ψηφοδέλτια, με πρόσχημα ότι οι ψηφοφόροι δεν τα ζητούσαν, κάτι που συνεχίστηκε ως τη λήξη.
  • Η πλειοψηφία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αρνήθηκε να προβεί, παρουσία των εκπροσώπων των συνδυασμών, στον έλεγχο του εκλογικού υλικού.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεωρεί αναγέννηση της Υγείας την επιχειρηματική δραστηριότητα

Τον προσανατολισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας με κεντρική στρατηγική στον τουρισμό Υγείας επαναδιατύπωσε πιο ευδιάκριτα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος την περασμένη Κυριακή.

Μιλώντας στα εγκαίνια της Υβριδικής Χειρουργικής Αίθουσας του νοσοκομείου «Υγεία» υποστήριξε ότι «η ιατρική πρωτοπορία προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και πραγματοποιείται μέσα στη δίνη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης».

«Θεωρώ δε ως υπουργός Υγείας ότι η αναγέννηση του τομέα της Υγείας προϋποθέτει μεταξύ άλλων οπωσδήποτε τη συνεργασία αλλά και τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφερόμενος στη συνεργασία και με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «αναπτύσσει καινοτόμες πολιτικές, στις οποίες κεντρική στρατηγική θέση κατέχει ο Τουρισμός Υγείας» και σημείωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο «για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Τουρισμού Υγείας».

Το «υβριδικό χειρουργείο πολλαπλών ειδικοτήτων» όπως αναφέρθηκε είναι μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ. Με το χειρουργείο αυτό μπορούν να διενεργούνται στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα, ενδοαγγειακές και ανοιχτές επεμβάσεις σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα από όλες τις χειρουργικές ή επεμβατικές ειδικότητες, όπως: αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία.

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία

Σε διήμερο κινητοποιήσεων σε Σάμο και Ικαρία καλούν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ του νομού. Την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκο και την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. Οι υγειονομικοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της Σάμου απαιτούν άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας του νομού, χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία, να μη μείνει κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, ΑμεΑ χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση αύριο για το νέο χαράτσι

Κινητοποίηση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας ενάντια στο νέο χαράτσι των 25 ευρώ που θα πληρώνουν οι ασθενείς για τους οποίους θα γίνεται εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο και γενικότερα κατά της εμπορευματοποίηση της Υγείας, οργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 8 το πρωί, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες του νομού να πάρουν μέρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ