ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Σε ΕΔΕ εκπαιδευτικοί για το περιεχόμενο εκδήλωσης!

Μέθοδο οπαδών της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως αποτελούν οι «καταγγελίες», επειδή το περιεχόμενο των εορτών της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν ...αρκετά εθνικιστικό. Το θέμα δεν είναι απλό, όταν, μάλιστα, οι «καταγγελίες» αυτές υιοθετούνται και καλούνται εκπαιδευτικοί να καταθέσουν σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)!

Συγκεκριμένα, στο Νυδρί Λευκάδας εκπαιδευτικοί του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, μετά από «καταγγελία» γονέα, κλήθηκαν σε ΕΔΕ, με εντολή του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, για το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου! Μάλιστα, για τη σχετική «καταγγελία» ο γονιός ενημέρωσε, για το περιεχόμενό της, και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Αιτωλοακαρνανία!

Ο γονιός ζητά εξηγήσεις και προσάπτονται ευθύνες σε εκπαιδευτικούς, επειδή στο νηπιαγωγείο στην εορταστική εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου ήταν κρεμασμένες σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας (στο πλαίσιο πρόσφατης εργασίας για τη διαπολιτισμική αγωγή σε παιδιά Ελλήνων και Αλβανών εργατών που συνυπάρχουν στο νηπιαγωγείο) και στο δημοτικό για προβολή σλάιντ.

Να σταματήσει τώρα η ΕΔΕ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λευκάδας του ΠΑΜΕ καταδικάζει την ενέργεια του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας να διενεργήσει ΕΔΕ ενάντια σε εκπαιδευτικούς, για το περιεχόμενο του γιορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, μετά από παρέμβαση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

Καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το λαό να απομονώσουν τους απογόνους των συνεργατών των Γερμανών και υμνητών των ναζί και τους υποστηρικτές τους. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν φασίστα, σε κανένα μηχανισμό του συστήματος, να χύσει το δηλητήριο του ρατσισμού μέσα στους μαθητές για να αθωώσει το καπιταλιστικό σύστημα. Απαιτεί να σταματήσει τώρα η διαδικασία της ΕΔΕ και να παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με το αίτημα της διαγραφής από το Σύλλογο, ο διευθυντής που προώθησε τις αντίστοιχες ΕΔΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που δεν παίρνει θέση καταδίκης της προκλητικής ενέργειας του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Εψαχνε τον Μεταξά...

«Καταγγελία» με ανάλογο περιεχόμενο έστειλε και μαθητής σε ΕΠΑΣ στην περιοχή Ζωγράφου Αττικής, προς το υπουργείο Παιδείας, τα κόμματα κ.ά. Στην «καταγγελία» διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, επειδή στη γιορτή εμφανίστηκαν φωτογραφίες του Βελουχιώτη και του Μπελογιάννη και γιατί το «όχι του Μεταξά» δεν παρουσιάστηκε ποτέ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους «καταγγελίες» με εθνικιστικό - φασιστικό περιεχόμενο είναι έντονα αντικομμουνιστικές. Ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση εκτός απ' τους «εμπνευστές» των καταγγελιών και όσους δεν τις καταδικάζουν έχουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που πέρασαν μέσα στο σχολείο την παραχάραξη της Ιστορίας, βασικό «μέσο» της οποίας είναι το «αναποδογύρισμα» των γεγονότων, αλλά και η εξομοίωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, κάτω από τον τίτλο των «ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού αποτελεί βασική «γραμμή» της ΕΕ, που πέρασε και στη χώρα μας ως «αντίληψη».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα, η στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και στις εξορίες, η ταξική πάλη και τα διδάγματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΝΕ αυτό το διάστημα, με αφορμή την επέτειο του Νοέμβρη του 1973.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Αύριο, Σάββατο, 10 Νοέμβρη

- Μενίδι, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42). Ομιλητής ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Κερατσίνι, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στα Ταμπούρια (Ρέμπουλη και Παπαναστασίου). Ομιλήτρια η Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά της ΚΝΕ.

- Πειραιάς, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ (πλατεία Κοραή).

Κυριακή, 11 Νοέμβρη

- Πετρούπολη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ομιλητής ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Περιστέρι, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι Ξυλοτεχνίας. Ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο. Ομιλητής ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Κορυδαλλός, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Κρέσνας 12). Ομιλητής ο Αγγελος Γαλανόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αττικής της ΚΝΕ.

Παρασκευή, 16 Νοέμβρη

- Πέραμα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (λεωφόρος Ειρήνης 73).

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Προκαλεί ενόψει και της 17ης Νοέμβρη

Προκαλεί την ιστορική μνήμη και τον ελληνικό λαό η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, επιχειρώντας να αμαυρώσει την επέτειο του Πολυτεχνείου, να διαστρεβλώσει τα μηνύματα των λαϊκών αγώνων ενάντια στη χούντα 1967-'74 και τα προτάγματά τους. Γνήσιο δεκανίκι του συστήματος, συκοφαντεί κάθε τι που αντιτάσσεται σε μονοπώλια και ιμπεριαλισμό, ό,τι ακριβώς υπερασπίζεται η οργάνωση. Με προπαγάνδα κατ' ευθείαν από τα υπόγεια της CIA πρωτοστατεί στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό, τις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ προσφέροντας υπηρεσίες στα αφεντικά της, το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Χρήστος Παππάς, βουλευτής Επικρατείας της οργάνωσης, σε ομιλία του προς λοιπά φασιστοειδή είπε για το Πολυτεχνείο: «Σε λίγες μέρες θα έχουμε όλοι τη χαρά να απολαύσουμε τις κωμικές ιστορίες του περίφημου μύθου του Πολυτεχνείου. Ολοι ξέρουμε ότι το Πολυτεχνείο ήταν ένας μοχλός πίεσης των αμερικανοσιωνιστών για να δημιουργήσουν μια κατάσταση κρίσης στην Ελλάδα, δεν ήταν μία αυθόρμητη φοιτητική εξέγερση όπως θέλουν να λένε... όλοι λοιπόν θα απολαύσουμε αυτές τις ιστορίες, όλοι ξέρουμε το τι ακριβώς έγινε στο Πολυτεχνείο»...

Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε φασιστικό ιστότοπο μεταξύ άλλων είπε: «Ο πατέρας μου, ένας μαχητής του Συμμοριτοπολέμου, ένας άψογος αξιωματικός του Πυροβολικού, με παλαιά και στενή φιλία με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο (...)». Υπερασπίστηκε το ναζιστικό χαιρετισμό που κάνουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής προσθέτοντας: «Οι κομμουνιστές, οι αριστεροί χαιρετούν με τη γροθιά υψωμένη, έτοιμη να καταστρέψει με μίσος οτιδήποτε βρει μπροστά της». Παρακάτω αναφέρθηκε στην «προδοτική πολιτική των κομμουνιστών» το 1946-1949, αλλά και «στην Αριστερά των αρνητών της Πατρίδας».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, έτερος νεοναζί βουλευτής, ο Αντώνης Γρέγος, είπε στη Βουλή απευθυνόμενος στη συγκυβέρνηση, ζητώντας μέτρα ενάντια σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές που αποκαλύπτουν το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης: «(...) επειδή οι μέρες που έρχονται είναι λίγο περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστερίστικες και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες, πλησιάζει και η 17 Νοέμβρη (...) να μεριμνήσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε τέτοια φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και δασκάλων να παταχθούν. Ο ρόλος του μαθητή και δασκάλου είναι σαφής και καθορισμένος και για μας πέραν της εκπαίδευσης θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο των ελληνικών ιδανικών "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια"».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας

Συζήτηση με θέμα «Η παραχάραξη της Ιστορίας και η απάντηση του ταξικού κινήματος» διοργανώνουν την Κυριακή 11 Νοέμβρη, έξι πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση θα γίνει στο κτίριο της Νομικής (αίθουσα «Οικονομίδου»), στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Διοργανωτές είναι οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», «Ρόζα Ιμβριώτη», Π. Φαλήρου, Σαλαμίνας, «Σωκράτης» και «Γιώργος Σεφέρης» καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ο «Βύρωνας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Την Κυριακή η πανελλαδική συνάντηση

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη θα διεξαχθεί η τέταρτη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα συμμετάσχουν Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, Επιτροπές εκλεγμένες σε έτη και εξάμηνα, μεμονωμένοι συνδικαλιστές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ορισμένοι αντιπρόσωποι για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας».

Η πανελλαδική συνάντηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα γίνει στο ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών 250, Αιγάλεω) στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ