ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Οι ελιγμοί δεν κρύβουν την ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Επίδειξη πυγμής από τη ΝΔ, να σώσει τα προσχήματα προσπαθεί η ΔΗΜΑΡ

Επίδειξη της πυγμής του να τσακίσει το λαό κάνει το κυβερνητικό επιτελείο στο κεφάλαιο και τους δανειστές. Το μήνυμα, που εξέπεμπε χτες το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί και οι όποιες επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για μερίδα των Εργασιακών δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν την ψήφιση των μέτρων και συνολικά την προώθηση του σχεδίου διάσωσης της πλουτοκρατίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για διαβουλεύσεις με την τρόικα. Στο ίδιο πνεύμα διαμηνύεται ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Οπως όλα δείχνουν, έχει οριστικοποιηθεί ότι στο διάστημα 5-7 Νοέμβρη θα περάσει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο με το σύνολο των «προαπαιτούμενων μέτρων» και «διαρθρωτικών αλλαγών», ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στο διάστημα μεταξύ 8-12 του ίδιου μήνα. Δηλαδή, το σύνολο των μέτρων θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Γιούρογκρουπ που θα συζητήσει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Συνεννοήσεις στο παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός κατέβαλε και χτες προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγήσει ευκολότερα τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού. Ο ίδιος επιδιώκει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στα παζάρια που θα γίνουν τις επόμενες μέρες με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του Euro Working Group (ξεκίνησε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), προκειμένου να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ τα προσχήματα που ζητάει.

Χτες, το Euro Working Group διέκοψε τις εργασίες του μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία στο εσωτερικό της για τα μέτρα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, που συναντήθηκε χτες με τον Α. Σαμαρά, οι εντολές που έχει πάρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Euro Working Group, είναι «να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά», καθώς και ότι «είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν».

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα Εργασιακά, θα έρθουν στη Βουλή «με ένα άρθρο», επισημαίνοντας ότι το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν τα Εργασιακά από το πακέτο και να ψηφιστούν αργότερα. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι τότε εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα. Και έχουν δίκιο».

Από την άλλη απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω συμβιβασμοί με την τρόικα για τα Εργασιακά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Ερωτηθείς αν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εικόνα ότι θα συναινέσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, απάντησε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι τριών κομμάτων και δεν είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή».

Κυνικές ομολογίες

Χτες βράδυ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι «επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις» και ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους «να αποσύρουν τις αξιώσεις» τους στα Εργασιακά.

Στην πραγματικότητα, η ΔΗΜΑΡ αναζητάει τρόπο να σώσει τα προσχήματα και να ψηφίσει τα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή. Γι' αυτό και άφησε να διαρρεύσει ότι θα καθορίσει τη στάση της μέχρι την Κυριακή, αναζητώντας άλλοθι στη συνέχεια των συζητήσεων για τα μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος συναντήθηκε ξανά χτες με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη.

«Εμείς την κυβέρνηση δεν θα την ρίξουμε με τίποτα», διαβεβαίωσε και παραδέχθηκε ωμά: «Εμείς ζητάμε, πάρ' το πίσω όλο το πακέτο για τα Εργασιακά ή πάρε πίσω ένα κομμάτι για τα Εργασιακά και άφησε αστερίσκους ή να τα φέρει σε περισσότερα από ένα άρθρο για να διευκολυνθούμε στην ψήφιση» (!), είπε κυνικά, σπεύδοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα αν καταψηφίσουμε τα Εργασιακά» (!).

«Μπορεί να είμαστε στην κόντρα επάνω, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε και την πολιτική σταθερότητα της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΣΟΚ
Τα δίνει όλα για να ψηφιστούν τα μέτρα

Πλήρης συμφωνία Βενιζέλου - Σαμαρά για το αντιλαϊκό πακέτο

Την κατάθεση σε ένα πολυνομοσχέδιο - σκούπα των σαρωτικών δημοσιονομικών μέτρων και των αντιλαϊκών - αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, μετά την τελική συμφωνία των Ε. Βενιζέλου και Α. Σαμαρά να ψηφιστούν τα μέτρα το αργότερο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τον Ε. Βενιζέλο και έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, έλεγαν ότι οι δυο αρχηγοί δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν την ψηφοφορία σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση, ζητώντας «κομματική πειθαρχία» από τους βουλευτές τους.

Ταυτόχρονα, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε ρόλο «μεσολαβητή» για να διασφαλιστεί η υπερψήφιση των μέτρων και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη, ζητώντας ρητή δέσμευση της ΔΗΜΑΡ για την υπερψήφιση του συνολικού πακέτου.

«Η ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ψήφιση των μέτρων σε ένα άρθρο αν υπάρξουν βελτιώσεις», σημείωναν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για να παρέχουν «διευκολύνσεις» στη ΔΗΜΑΡ, έλεγαν ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται, παρότι ήδη έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις στα εργασιακά».

Ο Ε. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο κι όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, η μεταξύ τους συζήτηση για τις εργασιακές ανατροπές «έγινε σε καλό κλίμα»!

Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσ. Νταλάρα, που ήταν ο βασικός εκπρόσωπος των τραπεζιτών στο προηγούμενο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάελ Μπράιναρντ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το θέμα της «βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» και θα προτείνει νέα «αναδιάρθρωση», με διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών

Εκδήλωση την Τετάρτη 31/10, στον ένα χρόνο από την έναρξη του 9μηνου απεργιακού τους αγώνα

Μεγάλη εκδήλωση, για να τιμήσει τους ηρωικούς χαλυβουργούς και τις οικογένειές τους, στον ένα χρόνο από την έναρξη του 9μηνου απεργιακού αγώνα τους, διοργανώνει η ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας.

Αύριο στις Βρυξέλλες

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Βελγίου - Ολλανδίας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στη 1.30 μ.μ. στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (οδός Rue de Suede 37 - Saint Gilles). Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Συμπεράσματα από τον 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών - Διδάγματα και εμπειρίες». Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Κατσιάβας, Γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Δελής απολυμένος από την «Ελληνική Χαλυβουργία».

ΘΡΑΚΗ
Διάβημα του ΥΠΕΞ για τον Τούρκο πρόξενο

Σε διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για την εκτός πλαισίων δράση του προξενείου της Τουρκίας στη Θράκη, υποχρεώθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ, ύστερα από τη δημοσιοποίηση καταγγελιών του ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, για τρομοκράτησή του από τον ψευδομουφτή Κομοτηνής και τον Τούρκο πρόξενο. Το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «όταν ένας ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως "εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη" από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ