ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσακίζουν και κοροϊδεύουν

Διαβάζοντας κανείς το σημείωμα με τα εργασιακά που έδωσε χτες στα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρείται σε βάρος του λαού από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και την τρόικα. Στην πραγματικότητα, ο Γ. Βρούτσης ενημερώνει τους Βενιζέλο - Κουβέλη ότι ένα μεγάλο μέρος των αντεργατικών ανατροπών και κυρίως εκείνο που αφορά στη διαμόρφωση των μισθών με κυβερνητική απόφαση, είναι ήδη σε ισχύ μετά το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του, για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αρα, καμιά μεταξύ τους διαφωνία δεν υπάρχει για τα ζητήματα αυτά.

Στο κείμενο γράφεται ακόμα ότι για την οργάνωση του χρόνου εργασίας κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει στην πλήρη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 93/104/ΕΚ, η οποία επιχειρείται να αναθεωρηθεί με την έκθεση Σέρκας και να γίνει ακόμα πιο αντιδραστική. Μάλιστα, όπως τους ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας, «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες - με την εξαίρεση δύο χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα» - έχουν συμμορφωθεί με την ισχύουσα οδηγία. Αρα, η συμφωνία με την τρόικα αφορά την εναρμόνιση της Ελλάδας με τη νομοθεσία της ΕΕ, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα, την υπερασπίζονται και κατά περίπτωση επικαλούνται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», για να κοροϊδέψουν το λαό ότι η ΕΕ τα λέει σωστά, αλλά η κυβέρνηση τα εφαρμόζει λάθος.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο Βρούτσης λέει ότι οι όποιες εκκρεμότητες με την τρόικα αφορούν τα επιμέρους, αφού στη βάση του, αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, είναι να βρεθεί το νέο σύστημα «εγγύτερα στον κοινοτικό μέσο όρο». Δηλαδή, οι απολύσεις να γίνουν πάμφθηνες για την εργοδοσία, άρα και πιο αποδοτικές για τα κέρδη της. Αρα και εδώ ισχύει ό,τι και με το χρόνο εργασίας, αφού οι ρυθμίσεις που προωθούνται στόχο έχουν να προσεγγίσει η Ελλάδα τα ισχύοντα στην ΕΕ. Η κοροϊδία γίνεται πολλαπλάσια και για δυο ακόμα λόγους: Στο όνομα της υπεράσπισης τάχα των εργαζόμενων, τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει παντιέρα τα εργασιακά, όταν έχουν συμφωνήσει με τη ΝΔ και την τρόικα σε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. τουλάχιστον, που βυθίζουν κυριολεκτικά στη φτώχεια το σύνολο σχεδόν των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να αντιδρά στη σύσταση του «ειδικού ταμείου εμπιστοσύνης» που ζητάνε οι δανειστές, όταν ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αυτός που το συμφώνησε με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Γιούρογκρουπ που κατέληξε το PSI! Επιπλεόν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λένε ότι δε θέλουν τάχα το ταμείο για να μη θιγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ίδια ώρα στηρίζουν αναφανδόν την παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ, που προβλέπει την εκχώρηση ακόμα και της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών στα όργανα της λυκοσυμμαχίας. Συμπέρασμα: Ο,τι κάνουν, έχει για αφετηρία τη στρατηγική της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βεβαίως αισθάνονται τη λαϊκή πίεση και πασχίζουν να ελιχθούν, φροντίζοντας για βρουν τρόπο να «χωνέψει» ο λαός τα μέτρα. Η κοροϊδία του λαού είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Τώρα να τους κλονίσει ο λαός, με πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ.

«Αντισυστημικός» όσο και η «Χρυσή Αυγή»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Τράγκας μιλούσε χτες στη ραδιοφωνική του εκπομπή για τη «Χρυσή Αυγή», προσπαθώντας να αρθρώσει λόγο εναντίον της, επειδή - όπως έλεγε - είναι φασιστική οργάνωση που στηρίζει το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Οπως αποδείχτηκε, όμως, άλλος ήταν ο καημός του Τράγκα και όχι η επίδειξη των «δημοκρατικών» του φρονημάτων. Ολη του η ανάλυση περιστρεφόταν γύρω από το ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει έμμεσα και άμεσα συνειρμούς με την άθλια θεωρία των δύο άκρων. Πρώτα είπε ότι η «Χρυσή Αυγή» διάλεξε το μαύρο χρώμα στα σύμβολά της, επειδή «όπως και το κόκκινο, που έχουν οι κομμουνιστές», αποτυπώνεται στον εγκέφαλο και παραπέμπει σε συγκεκριμένους συμβολισμούς. Δεν κατάφερε όμως να συγκρατήσει το χυδαίο αντικομμουνισμό του και συνέχισε λέγοντας ότι αν ποτέ η «Χρυσή Αυγή» βγει πρώτο κόμμα, τότε θα απαγορεύσει τις εκλογές, όπως θα κάνει και το ΚΚΕ! Για το τελευταίο, μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία της Αλέκας Παπαρήγα σε συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου! Εκτός από το χυδαίο αντικομμουνισμό, τον Τράγκα τον συνδέει και κάτι άλλο με τη «Χρυσή Αυγή»: Είναι και οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές και στυλοβάτες του συστήματος, ενώ προσπαθούν να πλασαριστούν στο λαό σαν δήθεν «αντισυστημικοί». Η προσπάθεια του Τράγκα να ταυτίσει το ΚΚΕ με τη «Χρυσή Αυγή» έρχεται να κουμπώσει με τη θεωρία των δύο άκρων που αναπαράγουν η συγκυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, αξιοποιώντας τους χρυσαυγίτες για να χτυπήσουν το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Το ίδιο κάνει και ο Τράγκας, ως γνήσιος ταγός ενός συστήματος σάπιου, που θέλει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι, για να τρώει και να πίνει το κεφάλαιο.

Αντιασφαλιστική ανασκόπηση...

Στις 4 Οκτώβρη, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ και μερικοί ακόμα φορείς των επιχειρηματιών διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα». Ομιλητές ήταν ο Ρ. Σπυρόπουλος, διοικητής του ΙΚΑ, ο Π. Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, ο Π. Τήνιος, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και ο Μ. Νεκτάριος, πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών την περίοδο 1993-1996 και πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών το 2000 έως και το 2004. Ο τελευταίος, μάλιστα, εκτός όλων των άλλων, είχε επιχειρήσει να προωθήσει και ένα νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, χωρίς όμως να βρει τότε την ανταπόκριση που περίμενε. Πού συνέκλιναν οι τέσσερις ομιλητές, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ; «Θεωρήθηκε ότι οι πλέον ριζοσπαστικές ενέργειες προς την αντιμετώπιση ενός πρακτικώς καταρρέοντος συστήματος ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992 (σ.σ. νόμος Σιούφα)». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της ΕΕ του Μάαστριχτ, που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και έβαλε τις βάσεις για όλες τις επόμενες ανατροπές. Από αυτή τη σκοπιά, οι αστοί και τα επιτελεία τους έχουν κάθε λόγο να τη μνημονεύουν. Σε τι άλλο συμφώνησαν οι ομιλητές; Στο ότι «το ασφαλιστικό σύστημα έχει σοβαρότατα προβλήματα μακροχρόνιας επιβίωσης (...) Η βιωσιμότητά του μπορεί να στηριχθεί στην ενοποίηση και στην αναγνώριση ύπαρξης τριών διακριτών και ισχυρών πυλώνων: Από την μία πλευρά του δημόσιου πυλώνα που θα καλύπτει την υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση και από την άλλη πλευρά ενός επαγγελματικού/συλλογικού πυλώνα και ενός ιδιωτικού πυλώνα/ιδιωτικής πρόνοιας. Οι πυλώνες αυτοί πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία».

... με στόχο τους «τρεις πυλώνες»

Καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικούν οι προτάσεις τους. Τα ίδια γράφουν τα κιτάπια της ΕΕ τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, για το σύστημα των τριών πυλώνων. Το συγκεκριμένο σύστημα, που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες τη ΕΕ, περιλαμβάνει μια σύνταξη πείνας, επιδοματικού χαρακτήρα από το Δημόσιο. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει λεφτά θα έχει και συμπλήρωμα στη σύνταξη για να μπορεί να επιβιώνει, αφού οι άλλοι δυο πυλώνες (επαγγελματικά ταμεία - ιδιωτική ασφάλιση) θα λειτουργούν με βάση την ανταποδοτικότητα και τις αποδόσεις που θα έχουν τα λεφτά των εργαζομένων, μιας και το κομπόδεμα κάθε ασφαλισμένου θα επενδύεται στον τζόγο του χρηματιστηρίου και σε επιχειρήσεις. Στην ίδια εκδήλωση «διατυπώθηκε η πρόταση δημιουργίας μιας, ενιαίας καθολικής σύνταξης που θα παρέχεται από το Δημόσιο (...) η οποία θα είναι η σύνταξη βάσης ή, ισοδυνάμως, να τεθεί ένα ποσοστό επί του προϋπολογισμού και το ύψος της μηνιαίας σύνταξης βάσης να προκύπτει από την κατανομή αυτού του ποσοστού σε όλους τους συνταξιούχους πολίτες (...) η πρόταση αυτή συνοδεύεται από την κατάργηση εργοδοτικών και ατομικών εισφορών στο δημόσιο και τους φορείς του, με άμεση επίπτωση στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται για εξειδίκευση των τριών πυλώνων και επιβεβαιώνεται ότι γίνεται για να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού ο εργαζόμενος, ακόμα κι αν λείψουν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αναγκάζεται να ξοδεύει για επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση. Οσοι νομίζουν ότι αυτός ο εφιάλτης είναι μακριά, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια και αυτούς που έρχονται. Αλλωστε, εκδηλώσεις όπως αυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προετοιμάζουν το έδαφος για τα χειρότερα...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ