ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρατείνεται η ταλαιπωρία για τη μεταφορά μαθητών

Σχετική συζήτηση έγινε προχτές στη Βουλή

Από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για τη μεταφορά μαθητών
Από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για τη μεταφορά μαθητών
Το νομοσχέδιο που παρατείνει την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών σε όλη τη χώρα που χρειάζονται υπηρεσίες μεταφοράς στα σχολεία τους καταψήφισε προχτές στην ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας απαίτησε την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών, ενώ κατάθεσε την πρόταση για «έναν κρατικό φορέα μεταφοράς μαθητών με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος». Υπέρ του νομοσχεδίου - που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στις περιφέρειες - τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ο Γ. Γκιόκας επισήμανε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το αυτονόητο θεωρείται πολυτέλεια» μια και «υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως οι δήμοι της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν μεταφορές μαθητών». Επιπρόσθετα επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα σχολεία τα οποία έχουν ένα υπέρ τοπικό χαρακτήρα, όπως είναι τα μουσικά καλλιτεχνικά σχολεία, τα ειδικά σχολεία, τα επαγγελματικά σχολεία όπου κατά περίπτωση ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να διανύει από 20 έως 30 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάει στο σχολείο του».

Οσον αφορά τις λύσεις που δίνονται είτε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα είτε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «το πρόβλημα ανακυκλώνεται εδώ και δύο χρόνια. Δίνεται μία προσωρινή λύση μέσα από την παράταση των συμβάσεων, μπαλώνεται το πρόβλημα και επανέρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα πιο οξυμένο». Το πραγματικό ερώτημα είπε είναι το «πότε θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Αυτό είναι σήμερα το ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες». Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα επισήμανε ότι «με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», το κόστος για τη μεταφορά και συνολικά τη λειτουργία των σχολείων μετατίθεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Δεν είναι θέμα αρρυθμίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι η ουσία και ο στόχος του "Καλλικράτη". Εχουν σοβαρή ευθύνη όλες οι δυνάμεις σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, που στήριξαν είτε με τυμπανοκρουσίες είτε με μισόλογα αυτήν την αντιδραστική μεταρρύθμιση».

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «είναι δευτερεύον ζήτημα το αν θα πάει η όχι στην περιφέρεια. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να εξασφαλίστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών».

«Το νομοσχέδιο διατηρεί την επιχειρηματική δράση στον τομέα της μεταφοράς των μαθητών, όπου το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή μετατρέπεται σε εμπόρευμα και η ικανοποίησή του κρίνεται από το κόστος μετακίνησης». Παράλληλα τόνισε ότι «οι χιλιομετρικές αποστάσεις (σ.σ. που προβλέπονται) είναι κατά τη γνώμη μας απαράδεκτες», αφού για παράδειγμα «ένας μαθητής Λυκείου που πρέπει να διανύσει 8 χιλιόμετρα την ημέρα δεν δικαιούται δωρεάν μεταφοράς. Με βάση αυτή την πρόβλεψη έχουν αφαιρεθεί "πάσο" από εκατοντάδες μαθητές».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ομολόγησε ουσιαστικά τη συνειδητή υποβάθμιση των υπηρεσιών μεταφοράς των μαθητών λέγοντας πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο αυτό πρόβλημα και μετά θα συζητήσουμε για το θέμα της βελτίωσης του "Καλλικράτη"». Πρόσθεσε πως «το έκτακτο του πράγματος και οι συνεχείς παρατάσεις, μας υποχρεώνουν να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα για να μη δημιουργηθεί αντικοινοτική κατάσταση».

Χρειάζεται λύση κι όχι «μπαλάκι» αρμοδιοτήτων

Συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς μαθητών έγινε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αίτημα που είχαν εκφράσει σε προηγούμενη συνεδρίαση οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, καθώς χιλιάδες παιδιά βρίσκονται ακόμα και σήμερα στον αέρα - 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς - χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία τους.

Στη συζήτηση, παρέμβαση έγινε από τη Μαρία Δελλή, αντιπρόεδρο της ΑΣΓΜΕ, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, την Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων Ιλίου, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων οι οποίοι κατέθεσαν ψήφισμα.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σγουρός, περιφερειάρχης Αττικής, εμφανίστηκε να κατανοεί τα προβλήματα αποδίδοντας τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, τις οποίες όμως έχει αναγνωρίσει ως αναγκαίες λόγω κρίσης. Εδωσε έτσι συνέχεια, στο παιχνίδι με το «μπαλάκι» των ευθυνών που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, με την μεν κυβέρνηση να μεταθέτει το πρόβλημα στους δήμους και τις περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους να επιστρέφουν αυτή την ευθύνη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναγνώρισε ότι 534 δρομολόγια σε όλη την Αττική δεν πραγματοποιούνται, όταν τα συνολικά δρομολόγια φτάνουν τα 837.

Η Γεωργία Φλούδα, περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι τη στιγμή που 400.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που το 37% αυτών των παιδιών ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, που το 18,4% δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες σε βασικά αγαθά, όταν η ανεργία είναι έτοιμη να ξεπεράσει το 25%, μαθητές περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία τους, άτομα με ειδικές ανάγκες καθηλώνονται στο σπίτι τους. «Είναι οι ίδιοι μαθητές, που πέρυσι δεν είχαν θέρμανση, βιβλία, αύριο δεν θα έχουν σχολείο, δασκάλους κλπ. Γιατί αν θέλουν να τα έχουν θα πρέπει οι γονείς τους να βρουν τη λύση. Αυτό επιβάλλει ο Καλλικράτης και το αυτόνομο αποκεντρωμένο σχολείο της αγοράς, που προσπαθεί να φορτώσει και την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς. Και σκόπιμα η περιφέρεια - δήμοι απαλλάσσουν την κυβέρνηση και από αυτή την υποχρέωση». Και τόνισε: «το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να στηρίξει την πρότασή μας, το αίτημα για πραγματική λύση του προβλήματος, μέσα από τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς μαθητών με όλη τη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την άρνηση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου να υιοθετήσει την πρόταση των φορέων για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς μαθητών με όλη τη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό . Αντ' αυτού υπερψήφισε ψήφισμα στο οποίο προτείνει τη διατήρηση της αρμοδιότητας σε ό,τι αφορά τα διαδημοτικά δημοτολόγια στις περιφέρειες και για τα υπόλοιπα που λειτουργούν εντός των ορίων των δήμων, να παραμείνει η αρμοδιότητα στους δήμους, με χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση.

Κινητοποίηση στην Κατερίνη

Δωρεάν συγκοινωνίες για όλους, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών τους για τη λειτουργία των σχολείων, απαίτησαν χθες, εκατοντάδες μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πιερίας και συμμετείχαν στη μαχητική κινητοποίηση που έγινε έξω από το δημαρχείο Κατερίνης. Το ΣΑΣ Πιερίας καλεί τους μαθητές να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους, να οργανώσουν τις σχολικές γιορτές ενόψει της 28ης Οκτωβρίου αναδεικνύοντας τα επίκαιρα μηνύματα αυτής της επετείου για το λαό και τα παιδιά του.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σχεδιάζουν κλείσιμο σχολείων

Κι άλλα σχολεία ετοιμάζεται να κλείσει από την επόμενη χρονιά η συγκυβέρνηση. Ηδη στέλνει σχετικά έγγραφα στο Δήμο Αθήνας, πιθανότατα και αλλού, ζητώντας για το τυπικό σχετικές «γνωμοδοτήσεις».

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις 19/10 έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας με το στρογγυλεμένο τίτλο «Μεταβολές σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης σχολικού έτους 2013-2014». Ζητά: «(...) να γνωμοδοτήσετε εγγράφως (...) επί των δικών μας προτάσεων συγχώνευσης των κάτωθι σχολείων μέχρι Δευτέρα 5/11/2012:

  • Συγχώνευση του 5ου ΓΕΛ Αθήνας με το 46ο ΓΕΛ Αθήνας, σε ένα νέο σχολείο με την ονομασία 46ο ΓΕΛ Αθήνας και έδρα αυτή του 46ου ΓΕΛ Αθήνας (με συνολικά 298 μαθητές).
  • Συγχώνευση του 43ου Γυμνασίου Αθήνας με το 70ό Γυμνάσιο Αθήνας, σε ένα νέο σχολείο με την ονομασία 43ο Γυμνάσιο Αθήνας και έδρα αυτή του 43ου Γυμνασίου Αθήνας (συνολικά 309 μαθητές).
  • Συγχώνευση του 53ου Γυμνασίου Αθήνας με το 54ο Γυμνάσιο Αθήνας, σε ένα νέο σχολείο με την ονομασία 54ο Γυμνάσιο Αθήνας και έδρα αυτή του 54ου Γυμνασίου Αθήνας (συνολικά 480 μαθητές).
  • Συγχώνευση του 53ου ΓΕΛ Αθήνας με το 54ο ΓΕΛ Αθήνας, σε ένα νέο σχολείο με την ονομασία 53ο ΓΕΛ Αθήνας και έδρα αυτή του 53ου ΓΕΛ Αθήνας (συνολικά 351 μαθητές)».

Για άλλη μια φορά τα κριτήρια για το νέο κύμα συγχωνεύσεων δεν είναι παιδαγωγικά, αλλά «μπακαλίστικα», που βλέπουν τα σχολεία και τους μαθητές τους ως κόστος. Σε κάθε περίπτωση κόβουν κι άλλα χρήματα σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στην πραγματική μόρφωση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ