ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Το «ζουμί» της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα

Στο τραπέζι τα σχέδια για επενδύσεις και συμπράξεις, στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων

Από τη συνάντηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο «Χίλτον»
Από τη συνάντηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο «Χίλτον»
Τις πολύ συγκεκριμένες αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, προκειμένου από τη μια να πέσει χρήμα στην αγορά και από την άλλη να προχωρήσουν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κερδοφόρες συμπράξεις και επενδύσεις, άκουσε διά ζώσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε συνάντηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Χίλτον» το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ελληνες επιχειρηματίες μπήκε με έμφαση το ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις δοσοληψίες με γερμανικές εταιρείες, καθώς απαιτείται άμεση εξόφληση του συνολικού ποσού για κάθε συναλλαγή τους. Μπήκε επίσης το ζήτημα των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, κάτι που η κυβέρνηση συνδέει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές, αλλά και ζητήματα απελευθέρωσης των αγορών, όπως άλλωστε ζητάει και η τρόικα, σαν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ φέρεται να έκανε αναφορές στην πιθανότητα κοινών επιχειρηματικών σχεδίων με γερμανικές εταιρείες, όπως προβλέπει και το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε το Μάρτη του 2011 η καγκελαρία με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική συνολικά στα αστικά κόμματα στην Ελλάδα για καθυστέρηση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Ο πρόεδρος των βιομηχάνων στάθηκε στη «λειτουργική ασφυξία» που βιώνει η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα και ζήτησε:

  • αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, προφανώς με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και φτηνό τραπεζικό δανεισμό
  • μείωση του κόστους του χρήματος, όπως πασχίζει και η συγκυβέρνηση για τους ντόπιους επιχειρηματίες
  • εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, διασφάλιση δηλαδή και θωράκιση με κάθε τρόπο του ευρωμονόδρομου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξήρε τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν στην «ευελιξία» στο λεγόμενο «κόστος εργασίας», λέγοντας ότι είναι αρκετές και ότι δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που να μειώνει παραπέρα τον κατώτατο μισθό!

Συνολικά, οι επιχειρηματίες ζήτησαν την καταβολή της επόμενης δόσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν δάνεια για επενδύσεις. Παρουσίασαν ακόμα τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να προωθήσουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στην ενέργεια, στις επικοινωνίες αλλά και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έθεσε σαν προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις να ξεκαθαριστεί απόλυτα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, να προχωρήσουν χωρίς εκπτώσεις όλες οι «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που μειώνουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα που να στηρίξει την ανάπτυξη.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η εξαθλίωση του λαού «προαπαιτούμενο» για τη δόση

Στην πορεία των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα επικέντρωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

Ως μοχλός πίεσης σε βάρος του ελληνικού λαού, με την παροχή στήριξης στη συγκυβέρνηση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα, χρησιμοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στις τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν όλο το βάρος στη γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα συναινέσουν να δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ) και Ο. Ρεν (ΕΕ) κατέστησαν σαφές ότι έως τις 18 Οκτώβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει προωθήσει τα 89 «προαπαιτούμενα μέτρα» - όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία του 2ου μνημονίου, που υπογράφτηκε τον προηγούμενο Μάρτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, έχει ήδη προωθηθεί το 60% αυτών των «προαπαιτούμενων παρεμβάσεων», ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι 15 από τις εναπομείνασες «είναι δύσκολες». Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η διετής επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο επιπλέον χρόνος δε σημαίνει περισσότερα χρήματα από την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 12 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει την επόμενη δόση «το αργότερο» το Νοέμβρη και πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων «δημοσιονομικής σταθεροποίησης» και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προτού ολοκληρώσει την έκθεσή της η τρόικα και ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι «είμαστε μάλλον κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και σε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, επισήμανε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για το ξερίζωμα των λαϊκών δικαιωμάτων και ότι για οποιαδήποτε απόφαση θα «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας». Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην Αθήνα σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Επίσκεψη με στόχο τη συντήρηση της διαδικασίας των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα, πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα είναι η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του κοινού ελληνοτουρκικού υπουργικού συμβουλίου («Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας»), που είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί μέσα στο 2013, στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών συμφωνιών που υπέγραψε την άνοιξη του 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ποιοι συμμετείχαν

Η σύνθεση όσων παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνάντηση στο «Χίλτον», είναι ενδεικτική των τομέων όπου το γερμανικό κεφάλαιο ψάχνει να αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, μέσω συμπράξεων και με Ελληνες επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, εκτός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι επιχειρηματίες: Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, Μ. Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του ομίλου «Μ. Ι. Μαΐλλης», Δ. Κοπελούζος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου στην Ενέργεια, Κ. Φρουζής, πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων και αντιπρόεδρος της εταιρείας «Novartis Hellas», J. Koechling, διευθύνων σύμβουλος της «Hochtief», ιδιοκτήτριας του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Eurobank», Μιχ. Τσαμάζ επικεφαλής του OTE, Γ. Ζανιάς, πρόεδρος της Eθνικής Tράπεζας, Σ. Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής «Zeus Capital Partners», Α. Ζερβός , επικεφαλής της ΔΕΗ, B. Vargas Herzberg, διευθύνων σύμβουλος της «Bosch - Siemens Hausgeraete», Π. Ξυνής, της «Siemens Hellas».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ