Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11378

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑΣΣΟΣ
Πορεύτηκε στο δρόμο της επαναστατικής τέχνης

Είκοσι επτά χρόνια απουσίας του μεγάλου μας δημιουργού, του «χαράκτη του αγώνα», του Τάσσου (Αλεβίζου), του καλλιτέχνη που λάμπρυνε την ελληνική τέχνη και τη ζωή του τόπου μας, συμπληρώνονται στις 13/10. Το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο του αποτέλεσε ύμνο στη Μητέρα, στη Γυναίκα, στην Αντίσταση, στην Ειρήνη. Κραυγή διαμαρτυρίας για τη χούντα, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τη διχοτόμηση της Κύπρου... Εξοπλισμένος με τα ιδανικά του ΚΚΕ, αλλά και με την ελληνική παράδοση, ο Τάσσος Α. άφησε πίσω του ένα μεγαλειώδες εικαστικό έργο, ακριβό κειμήλιο για τους νεότερους, που οφείλουν να το διαφυλάξουν. Το έργο του, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο, αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική. Η καλλιτεχνική του δύναμη και ελευθερία δεν μπορούσε παρά να εκφραστεί σε μεγάλες επιφάνειες. Επιφάνειες που παρά το μαυρόασπρο συνήθως χρώμα τους, το μέγεθος, τη δωρική επικότητα της φόρμας και του περιεχομένου τους, είναι ανάλαφρες και φωτεινές. Κρύβουν μια απίστευτη τρυφερότητα. Εχουν το μέτρο του ανθρώπου και του κόσμου...


ΣΕΛ.  3


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Σε ιδιωτικο-οικονομικό «μπόλιασμα» προχωρά η κυβέρνηση

ΣΕΛ.  6
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Νέοι δρόμοι για ενημέρωση και χειραγώγηση

Η ομιλία του Γρηγόρη Λιονή, μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση για το διαδίκτυο που έγινε στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.


ΣΕΛ.  8   -   9
ΒΑΛΙΑΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ
Μεγάλος ζωγράφος της ΕΑΜικής Αντίστασης

Στο Μουσείο Μπενάκη μεγάλη έκθεση - αναδρομή στην πλούσια, ιστορικά πολύ σημαντική, δημιουργία του σπουδαίου ζωγράφου, ενταγμένου στο Καλλιτεχνικό Συνεργείο του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΟΓΕ
Δράση και ανταλλαγή πείρας στο δρόμο προς το Συνέδριο

ΣΕΛ.  16

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ