Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αφοβη οργανωμένη αντίσταση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απατώνται όσοι νομίζουν ότι θα αφήσω τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός αναφερόμενος έμμεσα στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «βάζουν και εμπόδια και ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Επίσης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χαντελσμπλατ» είπε μεταξύ άλλων: «Η κοινωνία στο σύνολό της κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς και από κάτι το οποίο δεν υπήρξε στη χώρα μας ποτέ πριν: την άνοδο ενός ακροδεξιού -θα μπορούσε να πει κανείς φασιστικού- νεοναζιστικού κόμματος». Δεν μπορούσε να ήταν πιο αποκαλυπτικός στη προσπάθειά του να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους έτσι που με σκυμμένο το κεφάλι να δεχτούν τα βάρβαρα μέτρα, που έχει συμφωνήσει με τους συνεταίρους του για χάρη του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να υπαγορεύσει την πραγματικότητα ανάποδα ταυτίζοντας τη φασιστική «Χρυσή Αυγή» με τους εργαζόμενους που διεκδικούν με τους αγώνες τους τα δίκαιά τους και το ψωμί των παιδιών τους. Εάν αυτός ήταν ο σκοπός του πρωθυπουργού της συγκυβέρνησης που υπηρετεί το κεφάλαιο, τότε οι εργαζόμενοι οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην τους γίνει το χατίρι. Στην τρομοκρατία που επιχειρούν η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η άφοβη οργανωμένη αντίσταση που με θαρραλέες μορφές πάλης σε μεγάλες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις θα μπλοκάρει τα αντιλαϊκά σχέδια.

Παίζουν με τη ζωή των παιδιών μας

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat σχετικά με το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα τα οποία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας, σύμφωνα με αυτά, υπολογίζεται στο 23%, δηλαδή 500.000 Ελληνόπουλα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!

Αποδεικνύεται πλέον ανάγλυφα ότι η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική των μνημονίων που τη συνοδεύει, προκειμένου να βγει αλώβητο το κεφάλαιο από αυτή, έχουν «βουλιάξει» τη χώρα μας στην ανεργία, στη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, ενώ συνοδεύονται από μειωμένες παροχές Υγείας και Παιδείας, από ανασφάλεια ακόμη και στο στοιχειώδες αγαθό της σίτισης, από χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει, όπως και η πολιτική που το υπηρετεί; Εκείνο που απαιτείται επομένως είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε έναν παλλαϊκό αγώνα αντεπίθεσης που θα βάλει φρένο σ' αυτόν τον κατήφορο της βαρβαρότητας, που θα ανατρέψει αυτό το απάνθρωπο σύστημα που παίζει ακόμη και με τη ζωή των παιδιών μας.

«Συγχώνευση» καρεκλοκένταυρων...

Οι ανύπαρκτες αγροτικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιχειρούν να ξαναβρούν ρόλο, για να συνεχίσουν να υπηρετούν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική σε βάρος των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αγώνων της. Η πρώτη είναι μια σφραγίδα, ενώ η δεύτερη αυτοδιαλύθηκε και τώρα οι δυο τους, μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με κάποιους εκπροσώπους της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών και με κάποιους εκπροσώπους της λεγόμενης Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα νέο ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε και συνάντηση πριν από λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί αποφασίστηκε εντός 2 μηνών να κατατεθούν στα κατά τόπους Πρωτοδικεία/Ειρηνοδικεία οι αιτήσεις ίδρυσης νέων Συλλόγων, εντός 5 μηνών οι αιτήσεις ίδρυσης Ομοσπονδιών, έτσι ώστε εντός 8μήνου να διοργανωθεί το ιδρυτικό Συνέδριο της νέας Συνομοσπονδίας. Ετσι όπως δείχνουν τα πράγματα όσοι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ευελπιστούν πως κάτι θετικό θα προκύψει πολύ σύντομα πάλι θα διαψευστούν.

... για να υποταχτεί το αγροτικό κίνημα

Από τους «πρωταγωνιστές» της κίνησης αυτής είχε γίνει και πρόταση για συμμετοχή στο νέο σχήμα και στην ΠΑΣΥ, η οποία αρνήθηκε τονίζοντας: «Επιδιώκουν τη δήθεν συνένωση του αγροτικού κινήματος, με στόχο να το υποτάξουν στις επιλογές και αποφάσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων. Να εξωραΐσουν την πολιτική που οδήγησε τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα». Επίσης ανεξάρτητα από τους λεονταρισμούς του Μ. Χαρακόπουλου, ο νόμος 4015/2011, που και ο ίδιος ψήφισε, προβλέπει ότι στην περίπτωση συγχώνευσης και δημιουργίας μιας αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης θα δίνεται χρηματοδότηση μέσω ΕΛΓΑ που μπορεί να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Ομως η υπόθεση οργάνωσης των αγροτών και το κίνημά τους είναι δική τους υπόθεση και όχι κάτι που θα αποφασιστεί με νόμους και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η ΠΑΣΥ δηλώνει πως θα διαθέσει τις καλύτερες δυνάμεις της για να οργανωθεί ένα ρωμαλέο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που θα παλέψει ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, την ΕΕ, την ΚΑΠ, που με τη νέα αναθεώρηση 2014-2020 θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα βάσανα και αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών. Ενα κίνημα που θα συγκρούεται με το σύνολο της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, με την ΚΑΠ και την ίδια την ΕΕ των μονοπωλίων.

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαδοπούλου - Ζιώγα αναφέρεται στο Νομό της Κοζάνης, στηρίζεται στις αναμνήσεις της, σε συνδυασμό με γραπτές ιστορικές πηγές, ενώ περιέχει και υλικό μαρτυριών και συνεντεύξεων που συνέλεξε στη δεκαετία του 1980 από κατοίκους της περιοχής. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του ΚΚΕ στη συγκρότηση και τη διεξαγωγή του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή, επίσης τα γεγονότα τονίζουν ότι η ταξική πάλη και σύγκρουση δε σταμάτησε ούτε στιγμή. Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στη δεκαετία του 1930 που δίνει μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία της δράσης του ΚΚΕ στην περιοχή, τους αγωνιστικούς δεσμούς του με το λαό της περιοχής και ιδιαίτερα με το προσφυγικό στοιχείο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η συνέχεια του αστικού κράτους του οποίου βασικοί μηχανισμοί συνέχισαν να λειτουργούν αυτοτελώς σε συνεργασία με τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα.

Η συγγραφέας θέλοντας να αποτυπώσει τη δράση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή απευθύνθηκε στους αγωνιστές αυτούς και σε δεκάδες άλλους στα χωριά, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους πολιτική τοποθέτηση, για «να μη θαφτεί η αλήθεια, η νέα ιστορία του λαού, που την έγραψε με αίμα, πόνο και δάκρυα στα ερείπια των Σερβίων, για να μη γραφτεί από ανθρώπους που ήταν απόντες και ίσως εσκεμμένα θελήσουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια αυτοπροβάλλοντας παράλληλα τον εαυτό τους». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπιτζίνα Ιβανισβίλι

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ήρθε πρώτο στις εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στη Γεωργία αποσπώντας τα εύσημα τόσο από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες, όσο και από τη Ρωσία.

Λαμβάνοντας το 54,87% των ψήφων έναντι του 40,4% του κόμματος «Ενοποιημένου Εθνικού Κινήματος» του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι με βάση σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι και το κόμμα του αναδεικνύεται στη νέα δύναμη εξουσίας που θα συνεχίσει στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Ο δισεκατομμυριούχος από την αρχή δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προωθήσει τη στενή συνεργασία της Γεωργίας με τη Ρωσία, συνεχίζοντας τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, μετά την εκλογική του νίκη ανακοίνωσε πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό θα είναι στις ΗΠΑ...

Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι - που κατέχει την 185η θέση στη λίστα «Forbes» των πλουσιότερων ανθρώπων - απέκτησε την αμύθητη περιουσία του από την καταλήστευση του πλούτου της ΕΣΣΔ. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στη βιομηχανία μετάλλων, στο τραπεζικό σύστημα καθώς και σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπορίς Γιέλτσιν στο β' γύρο των εκλογών του 1996, στήριξε - και οικονομικά - τον Μ. Σαακασβίλι στην δήθεν «Επανάσταση των Ρόδων» που στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις για τις υποτιθέμενες «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» που προώθησε. Πρόκειται για πολιτικό που θα συνεχίσει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική κάτι που προδιαγράφει τη συνέχιση των βασάνων του λαού.


Κ.Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ