ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στα 13,5 δισ. ευρώ το πακέτο εξαθλίωσης του λαού

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ έσοδα από το νέο κύμα φοροαφαίμαξης προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα

Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει αφετηρία οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ
Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει αφετηρία οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ
Τα διαδικαστικά, όπως φαίνεται, απομένουν για να κλείσει οριστικά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που όπως όλα δείχνουν θα συμπληρωθεί και με φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα. Με ανακοίνωσή της η τρόικα ενημέρωσε χτες ότι αποχωρεί για λίγες μέρες και ότι θα επιστρέψει σε μία βδομάδα περίπου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα, όσο οι επικεφαλής της «κάνουν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις, για να συνεχίσουν τη δουλειά τους από τα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες». Παρά την προπαγάνδα των ημερών, που θέλει την κυβέρνηση να «τσακώνεται» δήθεν με την τρόικα για το μείγμα των μέτρων, η αλήθεια είναι ότι οι δύο πλευρές τα έχουνε βρει και η ελληνική πλευρά επιδίδεται τώρα στην «επικοινωνιακή» διαχείριση του θέματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περικοπών που περιέχονται στο πακέτο αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο πακέτο των περικοπών ανερχόταν αρχικά στα 5 δισ. ευρώ, σταδιακά η συμμετοχή αυξήθηκε στα 8 - 8,5 δισ. ευρώ. Ομοίως αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ και οι συντάξεις θα περικοπούν, από τα χαμηλά μάλιστα επίπεδα.

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι έχει πέσει και η υιοθέτηση μιας «ρήτρας απόκλισης», προκειμένου η τρόικα να αποσύρει τις ενστάσεις της για ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και να κλείσει το πακέτο. Η «ρήτρα», αν συμπεριληφθεί τελικά στη συμφωνία, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να λάβει «ισόποσα μέτρα» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα το Γενάρη του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.

Φορολεηλασία χωρίς προηγούμενο

Παράλληλα με το σφαγιασμό των δαπανών, το οικονομικό επιτελείο «κυοφορεί» τα πρώτα μέτρα φορολογικής λεηλασίας του λαού. Με στόχο την εξεύρεση των 2 δισ. ευρώ για κάλυψη των αστοχιών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, παράγοντες του υπουργείου διέρρευσαν «σκέψεις» για:

  • Κεφαλικό φόρο στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις ατομικές επιχειρήσεις και σε όσους αποκτούν εισόδημα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ο φόρος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ το κεφάλι και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
  • Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση του εισοδήματος με ένα συντελεστή 20 ή και 30%.
  • Μεγάλες ανατροπές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων σε 4 αντί των 8 που είναι σήμερα, και μείωση του υψηλού συντελεστή 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ. Προωθούν, δηλαδή, την υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και την υποφορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων.
  • Δραστική μείωση του συντελεστή φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ) και των ΕΠΕ, έτσι ώστε από 45% που είναι σήμερα (μαζί με τη φορολόγηση των μερισμάτων), να περιοριστεί στο 32%!

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Αντ. Σαμαράς διοχέτευσε χτες από τη Ρώμη δήλωση σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση» για φόρο στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων. Ο ίδιος είπε ότι δε θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα, όταν ήδη, με τα εισοδηματικά κριτήρια, αφαιρούν και το ελάχιστο βοήθημα από χιλιάδες δικαιούχους.

Χτες, εξάλλου, τα κυβερνητικά επιτελεία μετατόπιζαν το κέντρο βάρους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση των μέτρων, ώστε να προλάβουν τις συνεδριάσεις των οργάνων του Γιούρογκρουπ και της ΕΕ στις 8 και 18 Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι πρέπει το πακέτο των μέτρων να κατατεθεί με τη μορφή ενός νομοσχεδίου, με ένα άρθρο και να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αναβολή στην έκθεση;

Ενδεικτικό ωστόσο των διεργασιών που μαίνονται στο παρασκήνιο είναι το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς», σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για το ακριβές ύψος του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων βδομάδων, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως τα μέσα Νοέμβρη. Την πληροφορία διέψευσαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη συνάντηση που είχαν χτες με τον Γ. Στουρνάρα.

ΔΗΜΑΡ
Βλέπει «περιθώρια» για επιπλέον περικοπές

Υπερασπίζεται με φανατισμό τα μέτρα, στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ

Σαν θύμα της «αδιάλλακτης και δύσκαμπτης» τρόικας προσπαθεί να παρουσιάσει τη συγκυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, με στόχο να εξωραΐσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο ξεπάστρεμα του λαού, με τη συμμετοχή και της ίδιας. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, δήλωσε χτες (ΣΚΑΪ) ότι τα πράγματα «δεν είναι καθόλου εύκολα και καθόλου αισιόδοξα» και ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης πασχίζουν δήθεν «να βρουν διέξοδο»! Κι αυτό όταν έχουν ήδη αποδεχτεί το βασικό πυρήνα των μέτρων που τσακίζουν το λαό.

Πρόσθεσε, προκαλώντας, ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση καθώς πρέπει «να συνδυάσει δύο σοβαρές επιλογές που κάνει, να διατηρήσει ως αριστερό κόμμα την κοινωνική της ευαισθησία και (...) να προσπαθήσει να κρατήσει τη χώρα ζωντανή μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτή η δυσκολία μάς πιέζει αφόρητα και πολιτικά και ψυχολογικά». Να τους λυπηθεί κιόλας δηλαδή ο λαός που τον σφάζουν!

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Α. Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση και ισχυρίστηκε προκλητικά για το λαό που υποφέρει ότι στον τομέα της Υγείας υπάρχουν περιθώρια περικοπών! Εκτίμησε, τέλος, ότι το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση μετά το Γιούρογκρουπ και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και δήλωσε κατηγορηματικά ότι όπως και να διαμορφωθεί, η ΔΗΜΑΡ θα το ψηφίσει γιατί «υπέρτατη αξία είναι να μείνουμε στο ευρώ και να πάρουμε τη δόση».

Στο εσωκομματικό πεδίο, στελέχη της ΔΗΜΑΡ επικρίνουν όσους διαφωνούν με τη στάση της, ενώ στελέχη όπως ο Θ. Μαργαρίτης και ο Ν. Μπίστης καλούν τα όργανα του κόμματος να επιληφθούν του ζητήματος. Μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» ο Ν. Μπίστης έκανε λόγο για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όπου ενέταξε και το ΣΥΡΙΖΑ, απονέμοντάς του τα εύσημα για τα θετικά βήματα που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, όπως η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ, την οποία εκτίμησε ως «βήμα προς τη λογική».

ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - ΚΝΕ
Τιμούν την 71η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Εκδήλωση την Πέμπτη 27/9, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Η κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και το ΚΣ της ΚΝΕ, διοργανώνουν, από κοινού, εκδήλωση για το γιορτασμό της 71ης Επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, με ομιλίες του Χρήστου Τσιντζιλώνη, προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΚΕ
Αφετηρία οργανωμένης πάλης η απεργία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με άρνηση υποταγής στα νέα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και των εξοντωτικών περικοπών πρέπει να απαντήσει ο λαός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση και η ΕΕ τα επιβάλλουν. Και αυτό μπορεί να γίνει μετατρέποντας την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη σε αφετηρία οργανωμένης πάλης, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ