ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
Στη μέγκενη το δικαίωμά τους σε Υγεία - Πρόνοια

Συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με τη δραματική κατάσταση στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, προκάλεσε το ΚΚΕ με την Επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας. Με την πρωτοβουλία αυτή αναδείχτηκαν και από το βήμα της Βουλής τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και η λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός και την ακόμα χειρότερη θέση στην οποία βρίσκονται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα ΑμΕΑ, τα παιδιά, οι συνταξιούχοι αλλά και οι γυναίκες. Η αναπαραγωγική διαδικασία απαιτεί πρόσθετες και εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και γενικότερα υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μητρότητα. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ακριβοπληρώνουν ή - αν δεν έχουν τα χρήματα, και πολύ περισσότερο αν είναι άνεργες και χωρίς ασφάλιση - στερούνται τις υπηρεσίες αυτές. Επιπλέον επιβαρύνονται με μια σειρά παράγοντες που φθείρουν την υγεία τους: Τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων πέφτουν όλο και πιο πολύ στην πλάτη τους, λόγω της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών. Για παράδειγμα, μια σειρά παιδικοί σταθμοί οδηγούνται στο κλείσιμο, υπηρεσίες φροντίδας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» συρρικνώνονται, ιδρύματα χρονίως πασχόντων ή ΑμΕΑ βάζουν λουκέτο. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζεται η κούραση και να εξανεμίζεται ακόμα και ο ελάχιστος χρόνος που είναι απαραίτητος για την ξεκούρασή τους.

Στο απόσπασμα η υγεία των γυναικών

Στα ζητήματα αυτά αφιέρωσε την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. Ολόκληρη η ομιλία της έχει ως εξής:

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις ακόμα, εδώ μέσα χρησιμοποιήθηκε η ποίηση κατά κόρον. Αγγιξε τις ευαίσθητες χορδές στο έπακρο, η συγκίνηση και η συμπόνια έφτασαν στο ζενίθ. Και μόνο για το... πάπλωμα δεν ακούστηκε κιχ, για τα αποτελέσματα δηλαδή της πολιτικής σας, ως να μην είσαστε εσείς οι υπαίτιοι. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, κι εμείς, άνευ παρεξηγήσεως, να κάνουμε χρήση ενός γνωστότατου τραγουδιού. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, όμως, καταλήξαμε ότι μια "Μαίρη Παναγιωταρά" δεν εκφράζει τις πραγματικές δυσκολίες μιας λαϊκής γυναίκας σήμερα.

Μην ανησυχείτε, δεν θα φύγουμε από το θέμα. Για την υγεία πρόκειται και για τη γυναίκα, που πρέπει να κάνει παιδιά και οικογένεια και δουλειά και σπίτι και να κοιτάξει και γέροντες και άτομα με ειδικές ανάγκες και χρόνια πάσχοντες και ό,τι άλλο προκύψει, γιατί η πολιτική σας τη φορτώνει με επιπλέον καθήκοντα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Για τον αναπαραγωγικό ρόλο χρειάζεται οικογενειακός προγραμματισμός, προγεννητικός έλεγχος και, αν όλα πάνε καλά, φτάνουμε στον τοκετό... Με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείτε, με τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δομών, με την επιβολή πληρωμών, με την παράδοση της Υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά;

Οταν όλα γίνονται "πληρωτικά", για να το πούμε λαϊκά, όταν καταργούνται όλες οι παροχές, το επίδομα τοκετού, παραδείγματος χάρη, πολύ γενναιότητα και σθένος χρειάζεται για να εκπληρώσει το αναπαραγωγικό της καθήκον μια γυναίκα.

Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αυτή η ευφυέστατη καπιταλιστική εφεύρεση, που μ' αυτές απασχολούνται σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες, επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα ακανόνιστα ωράρια με μαύρη εργασία δεν καλύπτουν ασφαλιστικό δικαίωμα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πώς να μην πάθουν κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό οι γυναίκες, όταν η κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, πέφτει όλη στους βασανισμένους ώμους της λαϊκής οικογένειας και της γυναίκας ειδικότερα;

Πολύ κλάψατε εδώ μέσα για τις αυτοκτονίες, πολύ λυπάστε κι εσείς και οι εταίροι σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη φτώχεια και την ανέχεια. Τη φτώχεια και την ανέχεια από την οποία θέλετε να ρουφήξετε και την τελευταία σταγόνα ζωής.

Η γυναίκα, έλεγαν παλιά, είναι πιο ανθεκτική. Υπάρχουν πιο πολλές χήρες από χήρους και άλλα τέτοια λαϊκής σοφίας... Μπορεί να ζουν περισσότερο οι γυναίκες, αλλά η υγεία τους δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Εκτός από την κατάθλιψη, που προείπαμε, το ποσοστό των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες. Σε αυτές παρουσιάζονται επιπλέον οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.ά.

Με το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ οι περικοπές καθίστανται επικίνδυνες.

Υπάρχουν όρια ηλικίας και διαχωρισμοί για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Το τεστ Παπ ήταν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης. Τώρα πρέπει να γραφτεί στο βιβλιάριο... Ποιο βιβλιάριο, όταν υποαπασχολείται ή είναι άνεργη ή έχει κλείσει το μαγαζί της η γυναίκα;

Ολα τα μέτρα που έχετε πάρει είναι αντιλαϊκά, όσα στραμπουλήγματα της γλώσσας και αν χρησιμοποιήσετε για να εξωραΐσετε τη ζοφερή πραγματικότητα που επιφυλάσσετε για το λαό. Το ΚΚΕ απαιτεί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, άνεργους, Ελληνες και μετανάστες».

Αιτήματα - οδηγοί για την πάλη

Μέσα από όλες τις παρεμβάσεις των κομμουνιστών και κομμουνιστριών βουλευτών αναδείχτηκε η θέση του ΚΚΕ για ένα σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού: Η θέση για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με προσανατολισμό στην πρόληψη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες που απορρέουν από το φύλο, την ηλικία, την ασθένεια, με αναπτυγμένα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Παράλληλα διατυπώθηκαν μια σειρά στόχοι πάλης με άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα. Ανάμεσα σε άλλα το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους άπορους και τους μετανάστες.
  • Κατάργηση των πληρωμών και της συμμετοχής σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Δωρεάν προγεννητικός έλεγχος και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε όσα νεαρά ζευγάρια το έχουν ανάγκη.
  • Κατάργηση του «τηλεφωνικού χαρατσιού» για κλείσιμο ιατρικού ραντεβού.

Ιδιαίτερα αφορούν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας παροχές και προνοιακές υπηρεσίες που αφορούν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Καταβολή εφάπαξ επιδόματος τοκετού 1.000 ευρώ στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
  • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες, στις μονογονεϊκές και ανάδοχες οικογένειες που φροντίζουν εγκαταλελειμμένα παιδιά και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Κρατική χρηματοδότηση για συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση για εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων, παροχή ποιοτικής προσχολικής αγωγής, επαρκούς και ποιοτικής σίτισης.
  • Στήριξη από το κράτος των αλλοδαπών γυναικών, θυμάτων κυκλωμάτων δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη). Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων αυτών.

Ευ. Χαϊντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ