ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
«Στο σφυρί» και το 33% του ΟΠΑΠ

Επιταχύνουν και για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Με την εκχώρηση σε «επενδυτές» ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ, ολόκληρου του μετοχικού πακέτου που έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία, κλιμακώνεται το πρόγραμμα με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, που έχουν συμφωνηθεί από τη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το νομικό μόρφωμα στο οποίο έχουν περάσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ανακοίνωσε χτες την έναρξη της πρώτης φάσης της «διαγωνιστικής διαδικασίας», προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους, τζογοεταιρείες και άλλα μονοπώλια, να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 19 Οκτώβρη. Σύμβουλοι της συγκυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση έχουν διοριστεί η γερμανική η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα. Ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συμφωνία με την ΕΕ, που αφορά στη «φορολογική εναρμόνιση» των εταιρειών τυχερών παιγνίων, με συντελεστή 30% επί του μεικτού κέρδους, δηλαδή πολύ υψηλότερα από αυτό που ισχύει σήμερα, εξέλιξη που κατεβάζει το αντίτιμο της ιδιωτικοποίησης.

Για τη συνέχεια, ετοιμάζονται να βγάλουν μαζικά στο σφυρί βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους της παραγωγής (ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), φιλέτα δημόσιας γης, βασικές υποδομές (λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, οδικοί άξονες). Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκχώρηση του Ελληνικού, την πώληση των Κρατικών Λαχείων, της ΔΕΠΑ, ποσοστού της ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, επίσης τις περιοχές - φιλέτα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και στην Αφάντου Ρόδου. Τους προσεχείς μήνες προγραμματίζουν τις «διαγωνιστικές διαδικασίες» για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΕΥΑΘ, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρίνων, επίσης 28 μεγάλα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Σε κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται σήμερα το 74% του ΟΛΘ (όπως και του ΟΛΠ). Τα 2 μεγάλα λιμάνια μαζί με 10 ακόμη, στα οποία το κράτος κατέχει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου, προορίζονται για «πεσκέσι» σε «επενδυτές».

Οι εταιρείες υδάτων

Ολοταχώς προχωρά η κυβέρνηση στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που θα έχει ως συνέπεια να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες ένα πολύτιμο αγαθό, όπως το νερό για χρυσάφι. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την τιμολόγηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μέσα στον Οκτώβρη. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών συντάσσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής υδάτων, που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα της λειτουργίας της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή κάτι αντίστοιχο που κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ρυθμίζοντας μόνο την κερδοφορία των μονοπωλίων. Θυμίζουμε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για να βάλουν στο χέρι τις δύο εταιρείες έχουν δείξει αρκετές εταιρείες, με πρώτους τους γαλλικούς κολοσούς Veolia kai Suez.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και σήμερα τελούν σε αναστολή εργασιών, λόγω της διακοπής των χορηγήσεων από τις τράπεζες, παρόλο που ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τα πανάκριβα διόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει «γην και ύδωρ» στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, ακόμη και έσοδα από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού και των καθέτων οδικών αξόνων της που στοίχισαν πάνω από 6,5 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, και που στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησής της θα υποχρεωθει να πληρώνει τριπλάσια διόδια από ό,τι πληρώνει τώρα. Παράλληλα, μάλιστα, ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί και τα δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχουν συναφθεί για την κατασκευή της, καθώς αυτά η κυβέρνηση σκοπεύει να μην τα μεταβιβάσει στους ιδιώτες για να γίνει ελκυστικό το πακέτο ξεπουλήματος!

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν εφικτό έως τις 15 Οκτώβρη να έχει συναφθεί μνημόνιο συμφωνίας με τους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων και στη συνέχεια συμπληρωματική σύμβαση, που θα τους δίνει νέες παροχές και προνόμια, η οποία θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»
Κυβερνητική εγκύκλιος - εμπαιγμός

Ασήκωτα χαράτσια ακόμη και σε μακροχρόνια ανέργους. Δυνατότητα αμφισβήτησης υπό προϋποθέσεις και κατά την «κρίση» της Εφορίας

Ασήκωτα χαράτσια για ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού φέρνουν και τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης» των λαϊκών νοικοκυριών. Με το συγκεκριμένο διογκώνουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία, φορολογώντας ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα. Τεκμαρτό χαράτσι, μπαίνει ακόμη και στους μακροχρόνια ανέργους, που έβγαλαν και μισό μεροκάματο μέσα στο 2011, σύμφωνα με τις εντολές της συγκυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα ενδιαφερομένων, κοινοποίησε στις Εφορίες τις ήδη ισχύουσες διατάξεις - εμπαιγμό που αφορούν σε περιπτώσεις «αμφισβήτησης των αντικειμενικών κριτηρίων». Το βάρος της απόδειξης πέφτει στα θύματα της πολιτικής τους, ενώ και η όποια απόφαση (θετική ή αρνητική) είναι στην αρμοδιότητα του προϊσταμένου της Εφορίας με βάση τις άνωθεν εντολές.

Κατά περίπτωση, μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου στην Εφορία, μπορεί να εξαιρεθούν: Οσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία, άνεργοι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας, νοσηλευόμενοι σε ιδρύματα, όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού, λόγω «αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες των συγγενών τους» (!), οι φυλακισμένοι.

Οταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά «για την απόδειξη των ισχυρισμών του». Οι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό ή από άλλα ταμεία. Επίσης να μην έχουν κατά τη χρήση 2011 πραγματικά εισοδήματα οποιασδήποτε άλλης πηγής...

Από φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους ακόμα και για εισοδήματα που δεν έχουν. Με το κόλπο των «τεκμηρίων», ο καθένας, αν δεν πεθάνει μέσα στο χρόνο, υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών για κάθε τετραγωνικό υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ, άρα για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τα 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.

ΠΑΣΕΒΕ
«Μαχητικά στους δρόμους»

Στις 10 του Οκτώβρη η κινητοποίηση για το φορολογικό και τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Αποψη από τη συμμετοχή των ΕΒΕ της ΠΑΣΕΒΕ στην προχτεσινή πορεία στην Αθήνα
Αποψη από τη συμμετοχή των ΕΒΕ της ΠΑΣΕΒΕ στην προχτεσινή πορεία στην Αθήνα
Σε κατάσταση «αγωνιστικής ετοιμότητας» δηλώνει ότι βρίσκεται η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστά στην κινητοποίηση που οργανώνει στις 10 του Οκτώβρη, για το φορολογικό και τα χρέη που «πνίγουν» τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μικρούς Αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμπόρους, Αυτοκινητιστές που έκλεισαν τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες, τράβηξαν χειρόφρενο και κατέκλεισαν δρόμους και πλατείες, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις μαζί με τις ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η μαζική συμμετοχή πολλών κλάδων μικροεπαγγελματιών και εμπόρων στη συγκέντρωση της Αθήνας αποδεικνύει ότι η οργανωμένη δουλειά με συσκέψεις, συζητήσεις, εξορμήσεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, φέρνει αποτελέσματα, ενισχύοντας τις αντιμονοπωλιακές αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο των μικρών ΕΒΕ.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που γύρισαν την πλάτη στα φερέφωνα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, που την ώρα όπου δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα έχουν κλείσει κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής, των χαρατσιών και της αναδουλειάς και άλλες 190.000 οδεύουν στη χρεοκοπία, με βάση την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καλούσαν υποκριτικά σε "στάση εργασίας" για να διευκολύνουν κυβέρνηση και μονοπώλια στο πέρασμα των νέων μέτρων.

Τα νέα μέτρα που αποφασίζονται από την τρικομματική κυβέρνηση, την ΕΕ και τους διεθνείς τοκογλύφους θα βάλουν οριστικά την ταφόπλακα στα κουφάρια των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

Η μεγάλη επιτυχία της Γενικής Απεργίας να γίνει εφαλτήριο για τις νέες μάχες που έρχονται.

Προετοιμάζουμε και οργανώνουμε τη δράση μας, για τις 10 Οκτώβρη, απαντώντας δυναμικά για το φορολογικό και τα χρέη προς τις τράπεζες, τον ΟΑΕΕ κλπ., που μας πνίγουν.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε με την κατάθεση των νέων μέτρων στη Βουλή προς συζήτηση να μας βρουν μαχητικά στους δρόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ