ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Εκλεισε το Τμήμα Κυστικής Ινωσης!

Αδίσταχτη η κυβέρνηση συρρικνώνει και τις ελάχιστες εξειδικευμένες δημόσιες υπηρεσίες για τη σπάνια και ανίατη αυτή ασθένεια βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία βεβαιώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν για να προστατεύσουν την υγεία των οικογενειών τους (φωτ. από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα)
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία βεβαιώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν για να προστατεύσουν την υγεία των οικογενειών τους (φωτ. από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα)
Εκλεισε το ένα από τα δύο (σε όλη τη χώρα) δημόσια Τμήματα Κυστικής Ινωσης για έφηβους και ενήλικες ασθενείς, αυτό του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Εδώ και περίπου δέκα μέρες αυτό το εξειδικευμένο στη σπάνια νόσο τμήμα, που ανακουφίζει δεκάδες ασθενείς, είναι κλειστό λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από τους 7 γιατρούς που είχε η 10η Πνευμονολογική Κλινική του «Σωτηρία» - όπου στεγαζόταν και το Τμήμα Κυστικής Ινωσης - τον Απρίλη έμειναν μόλις δύο, καθώς οι υπόλοιποι ήταν επικουρικοί ή μεταφέρθηκαν αλλού. Εμειναν έτσι 2 γιατροί για ολόκληρη την κλινική με αποτέλεσμα ένας γιατρός να βγει πρόωρα στη σύνταξη και ο άλλος να παραιτηθεί, αφού ήταν αντικειμενικά αδύνατον να τη λειτουργεί μόνος του.

Η κυβέρνηση με την υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου επέλεξε να βάλει «λουκέτο» αδιαφορώντας για τους χρονίως πάσχοντες, την ποιότητα των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία που υφίστανται. Οι 40 ασθενείς με κυστική ίνωση του «Σωτηρία» και οι 70 ενήλικοι ασθενείς που παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» παραπέμπονται πλέον στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», όπου ήδη παρακολουθούνται άλλοι 110 ασθενείς. «Συνολικά είμαστε πάνω από 200 ασθενείς και στο "Σισμανόγλειο" μας βλέπει ένας γιατρός για δύο ώρες κάθε Παρασκευή! Δηλαδή, θα περνάνε μήνες μέχρι να κλείσουμε ραντεβού, ενώ η κατάστασή μας είναι κρίσιμη και πρέπει κάθε βδομάδα να μας βλέπει γιατρός», λέει στον «Ρ» ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ασθενής με κυστική ίνωση.

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου «Σωτηρία» βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας και κλείνει καθημερινά όλα τα ταμεία - στα επείγοντα και στα τακτικά περιστατικά - ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι να μην κλείσει κανένα τμήμα του νοσοκομείου, καμία κλινική, να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και να μη γίνουν απολύσεις, αξιολόγηση κ.λπ. Ηδη πολλές κλινικές είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κυρίως σε γιατρούς. Σε κάθε κλινική έχουν απομείνει 2 - 3 ειδικευμένοι γιατροί, οπότε είναι αδύνατον να βγουν εφημερίες και να εξασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία των αρρώστων. Μέσα στο καλοκαίρι έκλεισαν για πάνω από 20 μέρες τα επεμβατικά στον αξονικό τομογράφο (εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται σε ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας) λόγω έλλειψης υλικών. Ακόμα και σε χημειοθεραπευτικά υλικά υπάρχει μεγάλη έλλειψη, λένε οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, σε παρέμβαση των εργαζομένων και του σωματείου στον διοικητή του νοσοκομείου για να μην κλείσουν τμήματα και κλινικές, ο διοικητής εμφανίστηκε ανένδοτος και δε δίστασε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόσληψης προσωπικού, έστω και ενός γιατρού, για να λειτουργήσει το Τμήμα Κυστικής Ινωσης.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προχωρούν στη συρρίκνωση τμημάτων και κλινικών στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής του υπουργείου Υγείας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς», σημειώνει στον «Ρ» ο Γιώργος Κουτσοθανάσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Σωτηρία» και της Επιτροπής Υγιεινής κι Ασφάλειας και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ιδιαίτερα «ενόψει έξαρσης - όπως προβλέπουν μελέτες - της φυματίωσης και μάλιστα της ανθεκτικής. Οπου εφαρμόστηκαν μέτρα κατακρήμνισης του βιοτικού επιπέδου, όπως στην Ανατολική Ευρώπη, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης με ανθεκτικά στελέχη».

ΔΕΗ ΑΙΓΙΝΑΣ
Νέα παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Σε δυναμική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ Αίγινας προχώρησαν χτες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για την προχτεσινή ενέργεια της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού που εδρεύει στο νησί. Το συγκεκριμένο κέντρο καλύπτει τις ανάγκες όλων σχεδόν των νεφροπαθών των νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει κρατική μονάδα και η ΔΕΗ τού έκοψε το ρεύμα, επειδή δεν είχε εξοφλήσει το λογαριασμό. Ομως και ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν χρήματα στο Κέντρο για τους ασφαλισμένους τους που κάνουν αιμοκάθαρση. Υπενθυμίζουμε πως την ώρα που το συνεργείο έκοψε το ρεύμα έντεκα ασθενείς έκαναν αιμοκάθαρση, αλλά ευτυχώς λειτούργησαν αμέσως οι γεννήτριες.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασαν άμεσα και η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα. Χτες, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ και δεν επέτρεψαν να γίνει καμία συναλλαγή παρά μόνο διακανονισμοί ανεξόφλητων λογαριασμών. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να φύγει από το νησί το συνεργείο της ΔΕΗ που προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς και να επαναλειτουργήσει το γραφείο της ΔΕΗ στο νησί με επαρκές προσωπικό. Σήμερα, στο γραφείο υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος και οι κάτοικοι για να κάνουν διακανονισμούς ή επανασυνδέσεις αναγκάζονται να πηγαίνουν στον Πειραιά.

Σε συνάντηση που έγινε με τον δήμαρχο Αίγινας, ο Στέλιος Κοττάκης εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αίγινας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησε η δημοτική αρχή να πάρει θέση για τη στάση της ΔΕΗ απέναντι σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

ΑμεΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση

Στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης καλεί η ΣΕΑΑΝ

Πανελλαδική κινητοποίηση των ανάπηρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί όλα τα ΑμεΑ σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα:

  • Οχι στην κατακρεούργηση των επιδομάτων.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες των ΑμεΑ.
  • Αμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων σε ασθενείς, ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες αλλά και στους υγειονομικούς.
  • Να μη μείνει κανείς χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες. Να σφραγιστούν τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία Πρόνοια και Ειδική Αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων οργανώνει συγκέντρωση, σήμερα στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Κινητοποίηση σήμερα στον ΕΟΠΥΥ

Σε συντονισμό με σωματεία χρονίως πασχόντων και συνταξιούχων

Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα στις 11 π.μ. στον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ - επάνω σκάλα) το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ και οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών, Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, Νεφροπαθών και Αλτσχάιμερ του νησιού μετά από κοινή τους σύσκεψη όπου συζήτησαν τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

«Διαπιστώσαμε την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την εφαρμογή των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και την ανεξέλεγκτη τροπή που θα πάρει με τις σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης παντού και στην Υγεία και Πρόνοια, που ετοιμάζει με το νέο πακέτο μέτρων, η συγκυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η βαρβαρότητα κυριολεκτικά μας πνίγει για να στηριχτούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων των μονοπωλίων.

Ολοι γνωρίζουμε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για σπατάλη, για νοικοκύρεμα, για ορθολογιστική διαχείριση, και με το πρόσχημα πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ, δεν οδηγούν σε τίποτε άλλο, από την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά τους οι παραπάνω φορείς.

ΟΑΕΔ
Αρχίζει η καταβολή του εποχικού βοηθήματος

Τη Δευτέρα, 1 Οκτώβρη, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος, διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοέμβρη 2012, όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης, αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών - οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ