ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Πετυχημένη μάχη και στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στη Λάρισα, ανεβασμένα είναι τα ποσοστά της απεργίας στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Ζώνης κι άλλων περιοχών -100% σε «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΙΝΤΡΑΚΑΤ»- ενώ στο 95% έφτασε η συμμετοχή στους οικοδόμους, στο 80% στις εφορίες, στο 75% στους δήμους. Η αποφασιστικότητα με την οποία οργανώθηκε η μάχη της περιφρούρησης δεν επέτρεψε να περάσει η επιχείρηση τρομοκρατίας π.χ., στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», στο ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ κι αλλού.

Χιλιάδες ήταν οι συγκεντρωμένοι στην Κεντρική Πλατεία κι ιδιαίτερα μαζική και ενθουσιώδης η συμμετοχή μαθητών και σπουδαστών. Ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Προς τούτο, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν πως οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων οδήγησαν σε λύσεις (π.χ. στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα, στο «Καρφούρ» «πάγωσαν» οι ατομικές συμβάσεις, στην «ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ» επαναπροσλήφθηκαν δύο συνδικαλιστές κ.ά.) Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πολύ μεγάλη πορεία στους δρόμους με προπομπούς τρακτέρ.

Στο Βόλο, μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία στη Α' και στη Β' Βιομηχανική Ζώνη, καθώς και στους χώρους του εμπορίου και του επισιτισμού. Στο 100% έφτασε σε «ΒΙΣ», «ΒΕΜΕΚΕΠ», «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ», «ΑΓΕΤ» κ.ά. όπως και στο σύνολο, σχεδόν, των βιοτεχνιών μετάλλου («ΣΤΕΦΑΝΟΥ», «ΓΑΛΑΝΟΣ», «ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΜΠΟΝΙΑ» κ.ά.), στις οποίες «δούλεψε» πολύ για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Δεν απήργησαν, όμως, στη ΜΕΤΚΑ, όπου «διαφεντεύει» το επιχειρησιακό - εργοδοτικό σωματείο, η πλειοψηφία της διοίκησης του οποίου δεν έκανε απολύτως τίποτα για την απεργία και δε δέχτηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να γίνει Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας. Στα εργοστάσια του Μάνεση, «οι ρόλοι μοιράστηκαν» -στη Χαλυβουργία του Βελεστίνου απήργησαν όλοι, ενώ στο εργοστάσιο του Βόλου δεν έγινε απεργία- ούτως ώστε και η δουλειά της επιχείρησης να γίνει και κάποια προσχήματα για τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να κρατηθούν.

Με επιτυχία δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια που έβαζαν οι εργοδότες, (π.χ., στον «Κιολεΐδη» δεν πέρασε ο «τσαμπουκάς» του γενικού διευθυντή, να επιβάλει την απεργοσπασία και την τρομοκρατία).

Τεράστια ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους.

Στην Καρδίτσα για πρώτη φορά συμμετείχαν εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στο «Καρφούρ». Στα Τρίκαλα, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία κι ακολούθησε πορεία που «πέρασε» και από τα τοπικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις έγινα, ακόμα σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Σκόπελο και Αλμυρό.


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στα Γιάννενα, η απεργία είχε σημαντική επιτυχία. Το εργοστάσιο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ SPIDER, οι ΠΙΝΔΟΣ και ΧΗΤΟΣ, γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, φαρμακοβιομηχανία HELP, φαρμακαποθήκη NEW FARM, εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα όπως ZARA και HΜ, τις τηλεπικοινωνίες VODAFONE και WIND, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες ήταν ορισμένοι από τους χώρους δουλειάς στα Γιάννενα που απήργησαν. Στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από τα δυο νοσοκομεία, 5μηνίτες στην κοινωφελή εργασία, ενώ μαχητικό ήταν το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ και των μαθητών.

Στην Αρτα ξεχώρισε η μαζική παρουσία μαθητών, καθώς και τα μπλοκ των εργαζομένων στα CARREFOUR και στα SPIDER STORS, ενώ και η αγορά κατέβασε ρολά. Πριν την απεργιακή συγκέντρωση έγινε περιφρούρηση στο εργοστάσιο της ΙΟΝ και κατάληψη στην εφορία. Στο Αγρίνιο έγινε μια από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή αγροτών με τρακτέρ, μαθητών και γυναικών. Στην Κέρκυρα έγινε περιφρούρηση σε 7 ξενοδοχεία. Ιδιαίτερη αισθητή ήταν η παρουσία των ξενοδοχουπαλλήλων. Κατέβηκαν επίσης κάτοικοι από χωριά, καθώς και από τις γειτονιές της πόλης με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών. Στην Πρέβεζα προστασία στα κέρδη και τα συμφέροντα της ολλανδικής μονάδας επεξεργασίας ψαριών ΦΟΠΕΜ παρείχε προκλητικά η αστυνομία. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας βρέθηκε από το χάραμα στην πύλη του εργοστασίου για να υπερασπιστεί, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το... δικαίωμα στην εργασία.


ΚΡΗΤΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από εργοστάσια και επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), πολυκαταστήματα και σχολεία. Κλιμάκια της ΠΑΣΕΒΕ περιόδευσαν σε εμπορικά καταστήματα του κέντρου και συνοικιών, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα καταστήματά τους και να συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ξεχώρισε η συμμετοχή των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των αγροτών που με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα προπορεύονταν της πορείας των μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης που μετά από Γενικές Συνελεύσεις στάθηκαν στο πλευρό των γονιών τους, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αμέσως μετά το πανό του ΠΑΜΕ που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας ακολουθούσε το πανό των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου που έδωσαν έναν πολύμηνο αγώνα, αρνούμενοι να δουλέψουν για ψίχουλα και βγήκαν νικητές. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία και κόσμου που για πρώτη φορά διαδήλωσε με το ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός.

Στα Χανιά, τη συγκέντρωση χαρακτήρισε η μαζική παρουσία αγροτών απ' όλο το νομό μετά από κάλεσμα επτά αγροτικών συλλόγων για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στο Ρέθυμνο νωρίς το πρωί, αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό από την ταράτσα του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ, καλώντας σε ξεσηκωμό και έγινε συμβολική κατάληψη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε Σητεία - Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ