ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Νέα μέτρα είτε με επιμήκυνση, είτε με «κούρεμα»

Ξανανοίγει η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Οποια διαχειριστική λύση κι αν επιλεγεί για την Ελλάδα, ο λαός θα βουλιάζει στη φτώχεια, όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια
Οποια διαχειριστική λύση κι αν επιλεγεί για την Ελλάδα, ο λαός θα βουλιάζει στη φτώχεια, όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια
Η διαχείριση της κρίσης από τα ντόπια αστικά επιτελεία και την ΕΕ, με ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, το μόνο που επιφυλάσσει για το λαό είναι μέτρα και πάλι μέτρα, που κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη και ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου. Αυτό επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα, οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις για το ελληνικό χρέος και τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για τη διαχείρισή του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, καθώς οι προσωρινές διαπιστώσεις της τρόικας το ανεβάζουν στα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ' ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό». Το κλείσιμο αυτού του κενού, όπως εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με το «Spiegel», μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεσπάσει διαμάχη για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα. Η Κομισιόν θέλει να δοθούν απαντήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 και 19 Οκτώβρη, ενώ η Γερμανία θέλει οι όποιες αποφάσεις να δρομολογηθούν όταν η Ελλάδα παρουσιάσει «αξιόπιστα στοιχεία» και σε κάθε περίπτωση, «όχι πριν το Νοέμβρη».

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πράγματι δημοσιονομική τρύπα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάους είπε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση και ότι αρμόδια για να διαπιστώσει το ακριβές μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού είναι μόνο η τρόικα.

Απαντώντας έμμεσα στο δημοσίευμα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι το έλλειμμα είναι της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών, συν 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων. Οσο δηλαδή είναι το συνολικό ύψος των μέτρων που τώρα ετοιμάζουν να ξεφουρνίσουν σε βάρος του λαού. Σύμφωνα επίσης με το «Spiegel», «ο Α. Σαμαράς ελπίζει να λάβει και δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, οπότε εκτιμάται ότι θα έπρεπε να καταβληθούν άλλα 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια».

Ετοιμάζουν «αναδιάρθρωση»;

Το περιοδικό επισημαίνει ακόμα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη διερευνήσει αν οι δημόσιοι πιστωτές - μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ - θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας τα παζάρια που εξελίσσονται στο παρασκήνιο.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε τη Δευτέρα στο «Ρόιτερς» ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας, στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, θα διαμορφωθούν στα 13-15 δισ. ευρώ, τα οποία «είναι δυνατό να καλυφθούν στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να γίνουν επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή η Ελλάδα να αποπληρώσει αργότερα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο οδηγεί σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας. Με έγγραφό του προς τη Βουλή, ενημερώνει ότι «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεών τους εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο ίδιος ομολογεί ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, που από την τρόικα τοποθετούνται στα 7,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3 δισ. ευρώ για το 2016, «ενδεχομένως θα αυξηθούν, εφόσον το πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό δημιουργεί ανάγκες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού».

Αργότερα χτες το μεσημέρι, από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία επιχειρείται η ανασκευή των όσων μετέφερε έγγραφα στη Βουλή. Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «δεν υπάρχει σκέψη» για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ανησυχούν για εκτροχιασμό

Στη συζήτηση σχετικά με τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, παρενέβη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ. Το χρέος της Ελλάδας «πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε από την Ουάσιγκτον, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέα αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους.

Η ίδια επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να βοηθήσει την προετοιμασία της ανάπτυξης και ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης (προγράμματα του ΔΝΤ) και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους (καθώς) το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς».

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, ισχυρίζεται ότι η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος απαιτεί άλλα δύο χρόνια και επιπλέον 30 δισ. ευρώ. «Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο στόχος της πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές το 2020 φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί και ότι οι τρεις αιτίες του «κενού» είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που υπήρχε με την είσοδο στο δεύτερο πρόγραμμα, η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η βαθιά ύφεση.

Βαθαίνει η κρίση

Ολα τα παραπάνω σενάρια ξεδιπλώνονται στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει στην Ευρωζώνη, μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Standard & Poor's» προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πλέον ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει το 2014, καθώς φέτος η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 0,8%, ενώ το 2013 το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο (0%). Οι προηγούμενες προβλέψεις που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο, έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,7% εφέτος και ανάπτυξη 0,3% το 2013.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ισπανία, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% έναντι 0,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε μία νέο περίοδο ύφεσης μετά από τρία τρίμηνα αρνητικής ή μηδενικής ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2010», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του καπιταλιστικού οίκου για την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Ειδικότερα προβλέπουμε έναν ακόμη χρόνο πολύ αδύναμης ανάπτυξης για το 2013 στη Γαλλία και τη Βρετανία και περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην Ιταλία και την Ισπανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες σε συνέδριο της γερμανικής ομοσπονδίας επιχειρήσεων (BDI) στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της EKT Μ. Ντράγκι υπερασπίστηκε σθεναρά το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, ύστερα από συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σήμερα η Α. Μέρκελ θα συναντηθεί με την Κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Φινλανδία και την Ολλανδία, παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας για οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με τα δάνεια προς την Ελλάδα. «Πολύ πρόωρη» χαρακτήρισε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών την επισήμανση της Γαλλίας ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση για την περικοπή των δαπανών της, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο «θα διευκόλυνε (την Ελλάδα) να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεπίθεση για να γλιτώσει ο λαός τις συμφορές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα δημοσιεύματα του Spiegel, σχετικά με το έλλειμμα και το νέο «κούρεμα», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το Spiegel, εμφανίζοντας το πραγματικό μέγεθος των ελλειμμάτων, αποκαλύπτει αυτό που προς το παρόν η συγκυβέρνηση και η ΕΕ κρύβουν από το λαό: Οτι τα νέα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν αφορούν την ελεγχόμενη χρεοκοπία που έγινε με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και ότι μετά από αυτά θα ακολουθήσουν ακόμα χειρότερα, που θα συνοδεύουν μια νέα μεγαλύτερη χρεοκοπία, είτε με επιμήκυνση είτε με νέο "κούρεμα". Οσο πιο γρήγορα πει ο λαός με την οργάνωση και αντεπίθεσή του "όχι" στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και τον "ευρωμονόδρομο", τόσο λιγότερες θα είναι οι συμφορές του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ