ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να λειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Tην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Θανάσης Παφίλης προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ περιγράφοντας την τραγική κατάσταση των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι σε κανένα δημοτικό σχολείο δεν πέρασαν τα λεωφορεία να παραλάβουν τους μαθητές, σε κανένα σχολείο δε δόθηκε πρόγραμμα και βιβλία, δεν υπήρχε ο προβλεπόμενος αριθμός εκπαιδευτικών, τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας ανέρχονται περίπου σε 40, στα ελληνικά σχολεία της Φραγκφούρτης ανέρχονται σε περίπου 13, δεν λειτουργεί κανένα Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Εσσης, του Βερολίνου, Βραδεμβούργου, Λειψίας, Δρέσδης λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και καταγγέλλουν την προωθούμενη δημιουργία πολυάριθμων τμημάτων.

«Επιβεβαιώνεται ότι με το ν. 4027/2011, ο στόχος δεν είναι άλλος από το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και η αντικατάστασή τους από τα "Κέντρα-Λόγος". Με άλλα λόγια, η παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση της μεταναστευτικής εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίησή της(...). Δηλαδή, το κράτος αποσύρεται από την ευθύνη που έχει για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων (χρηματοδότηση, αναλυτικό πρόγραμμα, αποστολή εκπαιδευτικών) και την ίδια ώρα εισβάλλουν στην εκπαίδευση χορηγοί, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την ίδια ώρα, οι ανάγκες για ελληνόγλωσση εκπαίδευση αυξάνονται ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους ξανά στη μετανάστευση (π.χ. στη Γερμανία οι μετανάστες αυξάνονται θεαματικά και υπολογίζονται σε 25.000 μόνο την τελευταία χρονιά)», επισημαίνοντας τον πολλαπλασιασμό των φραγμών στη μόρφωση και την ανάγκη τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών να λαμβάνουν και τη γενική μόρφωση και τη γνώση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να μην κλείσει, να μην συμπτυχθεί κανένα σχολείο. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε βιβλία, υποδομές, αναλώσιμα.
  • Να λειτουργήσουν ξανά σχολεία και τμήματα ελληνικής γλώσσας που οδηγήθηκαν πέρσι στο κλείσιμο.
Τραμπούκικη επίθεση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Την τραμπούκικη επίθεση στελεχών της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε βάρος μελών της ΚΝΕ καταγγέλλει η ΝΟ ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη, 21 Σεπτέμβρη, την ώρα που τα μέλη της ΚΝΕ ενημέρωναν τους φοιτητές για τη σημερινή απεργία. Μια ομάδα 15 στελεχών της ΔΑΠ επιτέθηκε εναντίον τους με γροθιές και κλοτσιές.

Η ΝΟ ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΝΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Σκοπός τους είναι να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές για να μη συναντηθούν με την πρόταση του ΚΚΕ, να μη σηκώσουν κεφάλι στην επίθεση που δέχονται αυτοί και οι οικογένειές τους.

Είναι αυτοί που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική μέσα και έξω απ' το ΤΕΙ, καλούν την εργατική τάξη και τα παιδιά της να κάνει θυσίες, να πληρώσει για την κρίση. Χτυπάνε τους πρωτοπόρους φοιτητές, αυτούς που παλεύουν ώστε κανένας φοιτητής να μην πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη του για τις σπουδές του, αυτούς που σε κάθε απεργία βρίσκονται στο πλάι των εργαζόμενων γονιών μας.

Θέλουν τους σπουδαστές φοβισμένους, έξω απ' τον αγώνα, ανοργάνωτους παρά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχολές του ΤΕΙ με τη λειτουργία του ιδρύματος πραγματικά στον αέρα, σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές και υλικοτεχνικές υποδομές, με εκατοντάδες φοιτητές να παρατάνε τις σπουδές, να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Δε θα τους περάσει. Καλούμε κάθε σπουδαστή να βγάλει συμπεράσματα για την τραμπούκικη στάση αυτών των δυνάμεων και ποια συμφέροντα υπηρετούν. Να τους απομονώσει, να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης, στη συγκρότηση νέων σπουδαστικών συλλόγων στο ΤΕΙΘ, να συμβάλει με κάθε τρόπο και με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις».

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Κινητοποίηση για την ιατρική κάλυψη των παιδιών

Να αναλάβει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ τον εμβολιασμό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την έκδοση όλων των ιατρικών πιστοποιητικών όλων των μαθητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαίτησαν ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Σαλαμίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας σε κοινή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Σαλαμίνας.

Η ανεργία που πλήττει το νησί και οι τεράστιες ελλείψεις ειδικοτήτων ιατρών στο Κέντρο Υγείας του νησιού, έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες να αδυνατούν να πάνε σε ιδιώτες ιατρούς για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να πάρουν πιστοποιητικά υγείας για το σχολείο. Πολλές είναι οι οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν και τα χαράτσια στα νοσοκομεία για να εξεταστούν τα παιδιά τους και επίσης πολλές οι οικογένειες που καθώς οι γονείς είναι άνεργοι, είναι και τα παιδιά τους ανασφάλιστα. Οπως δήλωσε εκπαιδευτικός, όταν οι γονείς αδυνατούν οικονομικά να πάνε τα παιδιά στο γιατρό, αν το παιδί αρρωστήσει, μένει πολλές μέρες στο σπίτι με γιατροσόφια και χωρίς σωστή φροντίδα και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ενδέχεται να κινδυνεύει η υγεία και των άλλων παιδιών και των εργαζομένων στο σχολείο. Γι' αυτό πρέπει το κράτος να αναλάβει την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των μαθητών δωρεάν και ανεξάρτητα αν τα παιδιά είναι ασφαλισμένα ή όχι.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Μετά το λουκέτο απολύει...

Μετά την ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας του, το Σικιαρίδειο Ιδρυμα προχωράει σε απολύσεις. Ηδη την περασμένη Παρασκευή απολύθηκαν 6 εργαζόμενοι από το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής έχουν απομείνει άλλοι 28 και σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος οι απολύσεις θα συνεχίζονται κάθε μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων όσο και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει τους εργαζόμενους γι' αυτήν την εξέλιξη, καλώντας τους να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα τους, ενάντια στη διοίκηση του Σωματείου στο Ιδρυμα που λειτουργούσε για τα εργοδοτικά συμφέροντα και πάντα προσπαθούσε να φιμώσει τη φωνή του ΣΕΜΙΣΕΑ και της ΣΕΑΑΝ, απομονώνοντας τους εργαζόμενους. Οσο για το μέλλον του Ιδρύματος είναι φανερό ότι έχει μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης, κάτι που προβλέπεται για τις περισσότερες δομές Ειδικής Αγωγής. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για τον Καιάδα στον οποίο οδηγούνται χιλιάδες οικογένειες αναπήρων που υποχρεώνονται από το κράτος να αφήσουν τα παιδιά τους αμόρφωτα, κλειδαμπαρωμένα στα σπίτια τους, χωρίς πρόνοια και μέλλον.

ΕΕΕΕΚ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν άνοιξε ούτε για μια μέρα!

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ούτε για μια μέρα δεν έχει λειτουργήσει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ν. Ηρακλείου, με τους περίπου 90 μαθητές του να μένουν σπίτι. Ο λόγος, όπως αυτός μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας σε μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, είναι ότι στο συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ υπάρχουν μόνο 7 άτομα προσωπικό και χρειάζονται τουλάχιστον 40 ακόμη ειδικό διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι αυξημένες ανάγκες τους. Παράλληλα, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζητούν να εγγραφούν στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, μετά την αναστολή λειτουργίας του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Φυσικά η περίπτωση του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου δεν είναι μοναδική, καθώς σχολεία ή δομές που δεν έχουν λειτουργήσει ούτε για μια μέρα ή υπολειτουργούν, είναι η εικόνα που κυριαρχεί στην ειδική αγωγή στο λεκανοπέδιο Αττικής, με χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες να έρχονται να προστεθούν στις 200.000 ΑμΕΑ πανελλαδικά, που παραμένουν εκτός κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δε θα περάσει η τρομοκρατία στα σχολεία

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών στο 6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Πειραιά της ΚΝΕ και καλεί όλους τους μαθητές στη σημερινή πανελλαδική απεργία. Σύμφωνα με την καταγγελία οι μαθητές προσπάθησαν τη Δευτέρα να κάνουν Γενική Συνέλευση για να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, αλλά εμποδίστηκαν ακόμα και να κάνουν γενική συνέλευση και δέχθηκαν απειλές από τη διοίκηση με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν εκλεγμένο 15μελές συμβούλιο και δεν έχει δώσει άδεια ο σύλλογος διδασκόντων. Η Οργάνωση της ΚΝΕ δηλώνει ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και επαινεί τη στάση των μαθητών και την αγωνιστική τους διάθεση ως άξια να παραδειγματίσει τον καθένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ