Απειλούν οι κλινικάρχες πως αν δεν λάβουν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ θα δέχονται μόνο όσους έχουν να πληρώσουν, κι ας πεθάνουν οι υπόλοιποι...
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ |
Ανάλογη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση εκπροσώπων 160 μικρομεσαίων κλινικών - εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ)- που έγινε την περασμένη Δευτέρα. Εξουσιοδοτούν το ΔΣ της ΠΕΙΚ για «...σε περίπτωση μη πληρωμής έως 30/09/12, την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών».
Στην επιστολή των Ιδιωτικών Κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως «δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού» «για τα Νοσήλια Μαΐου 2012, ούτε προχωρούν τα εντάλματα για τα λοιπά νοσήλια Μαΐου - Ιουνίου 2012». Ετσι, περιγράφοντας όλο το εμπόριο φαρμάκων, υλικών, θεραπειών στις πλάτες των ασθενών, ενημερώνουν πως «οι προμηθεύτριες εταιρείες τόσο των υλικών Τεχνητού Νεφρού, όσο και των λοιπών υλικών και φαρμάκων απαιτούν προκαταβολική εξόφληση των παραγγελιών μας προκειμένου να τις εκτελέσουν» και ως εκ τούτου «από 1/10 δεν θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας επί πιστώσει».
Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα, όταν η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών και καθορίζουν οι τελευταίοι, ανάλογα με το κέρδος και το συμφέρον τους, τους όρους της θεραπείας. Κι όμως προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή επέλεξαν να δίνουν «ζεστό» χρήμα στις ιδιωτικές κλινικές αντί να λειτουργήσουν δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κι ας πρόκειται για έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπου μία αιμοκάθαρση αν δεν γίνει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νεφροπαθής θα πεθάνει! Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 1.300 νεφροπαθείς, που κάνουν αιμοκάθαρση σε περίπου 18 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Αν μια μεγάλη ιδιωτική μονάδα (σ.σ. με 150 νεφροπαθείς) κλείσει ή σταματήσει να δέχεται «δωρεάν» τους ασφαλισμένους, τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα ανθρώπινες ζωές γιατί οι νεφροπαθείς αυτοί δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τις δημόσιες ΜΤΝ.
Εδώ και τώρα το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλιστεί η αιμοκάθαρση για κάθε νεφροπαθή. Είναι άμεση ανάγκη να περάσουν τώρα όλες οι ΜΤΝ στο Δημόσιο, ώστε να μην κερδίζει κανένας επιχειρηματίας από αυτό το βρώμικο εμπόριο «ζωής και θανάτου». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), όπου σημειώνει πως είναι ανέφικτο για τους νεφροπαθείς «να προπληρώνουν τις αιμοκαθάρσεις τους για να καταστεί δυνατόν να νοσηλευτούν, διότι: Το ποσό είναι δυσβάστακτο και διότι πολλοί νεφροπαθείς είναι ήδη υπερχρεωμένοι, καθώς εδώ και πολλούς μήνες πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς τους για θεραπεία χωρίς να τα έχουν λάβει πίσω από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».
Η Γραμματεία χρονίως πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της ΠΟΝ που χρόνια τώρα στηρίζει την επιχειρηματική δράση, ενώ στελέχη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ακόμη και σε εγκαίνια των ιδιωτικών μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιοι κερδίζουν από τις αγωνίες, τα βάσανα, τις ανάγκες των νεφροπαθών.
Προχτές αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ επισκέφτηκε το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, όπου λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ΜΤΝ και το νοσοκομείο θα κλείσει στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και οι νεφροπαθείς θα μείνουν στον «αέρα» και κάλεσαν τους νεφροπαθείς να μην πιστεύουν αυτούς που τους καθησυχάζουν ότι δήθεν είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία της μονάδας στο «Αγία Ολγα». Οπως τόνισε η ΣΕΑΑΝ, στο «Αγία Ολγα» δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για ΜΝΤ, η οποία απαιτεί σύγχρονη και περίπλοκη εγκατάσταση και χρόνο για να γίνει.
Την ώρα που 11 νεφροπαθείς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση, στην Αίγινα!
Σε κίνδυνο τέθηκε χτες το πρωί, η ζωή 11 νεφροπαθών στην Αίγινα, όταν η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο Νεφρολογικό Κέντρο Αργοσαρωνικού, την ώρα που εκείνοι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση! Συγκεκριμένα, την ώρα που έντεκα νεφροπαθείς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο Κέντρο που λειτουργεί στο νησί, η ΔΕΗ έστειλε συνεργείο της και έκοψε το ρεύμα στο Κέντρο. Ευτυχώς λειτούργησαν άμεσα οι γεννήτριες και η αιμοκάθαρση δε διακόπηκε.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΠΑΜΕ, που άμεσα πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Στέλιος Κοττάκης, δημοτικός σύμβουλος Αίγινας, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Μετά από λίγη ώρα η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα.
Ο λόγος της διακοπής οφείλεται σε καθυστερημένες οφειλές του Κέντρου (είναι ιδιωτικό) προς τη ΔΕΗ. Ομως και στο Κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλουν χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ, για τις δαπάνες αιμοκάθαρσης των ασφαλισμένων τους. Να σημειώσουμε ότι από το συγκεκριμένο Κέντρο καλύπτονται οι ανάγκες όλων σχεδόν των νησιών του Αργοσαρωνικού και βέβαια στην περιοχή δεν υπάρχει κρατική μονάδα αιμοκάθαρσης.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν οι δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μπαίνουν στη λογική της επιχειρηματικής δράσης, αλλά και όταν οι υπηρεσίες Υγείας δίνονται σε ιδιώτες. Με δεδομένες και τις απειλές των ιδιωτικών κλινικών πως αν δεν πληρωθούν, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις παροχές Υγείας, γίνονται ολοένα και πιo αποκαλυπτικές οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της επιτακτικής ανάγκης δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους.
Σήμερα στις 8 το πρωί το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αίγινα.
Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης υποδομών
Ενα ακόμα νήμα πρόσδεσης των δημόσιων νοσοκομείων στον επιχειρηματικό τομέα αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας «Σχετικά με τις εξετάσεις που διενεργούνται εκτός Νοσοκομείου», που ανάρτησε στη «Διαύγεια» (19.9.2012).
Με την εγκύκλιο, επικαιροποιούνται παλιότερες διατάξεις για την εκτέλεση διαγνωστικών πράξεων από δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή - και στην οποία είχε πρωτοπορήσει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Τώρα με την καινούργια εγκύκλιο και στο όνομα τάχα της «περιστολής των δαπανών» και της «εξοικονόμησης πόρων» δίνεται η οδηγία να αναζητηθεί «άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο που να εκτελεί τις συγκεκριμένες πράξεις ή εξετάσεις και να παραπέμπουν εκεί τον ασθενή».
«Στην περίπτωση που δε βρεθεί Δημόσιο Νοσοκομείο εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που να εκτελεί τις πράξεις/εξετάσεις, τότε να ζητείται από τον ασθενή να επιλέξει Ιδιωτικό Κέντρο που να τις εκτελεί. Ο ασθενής δε θα πρέπει να χρεώνεται επιπλέον για την εκτέλεση των πράξεων/εξετάσεων, καθώς το Νοσοκομείο θα χρεώσει το ανάλογο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που είναι απαιτητό από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και θα αποδώσει την αντίστοιχη της πράξης ή εξέτασης δαπάνη στο Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ιδιωτικό κέντρο στο οποίο πραγματοποιήθηκε».
Πρόκειται για μια υποκριτική διατύπωση συγκάλυψης της διοχέτευσης ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, οι γιατροί του νοσοκομείου Λήμνου πού θα παραπέμψουν έναν ασθενή για διαγνωστική πράξη που δεν έχει το νοσοκομείο; Μήπως στο νοσοκομείο άλλου νησιού που ανήκει στην αντίστοιχη ΥΠΕ;
Βέβαια, ο δημόσιος τομέας, που έχει μείνει παρασάγγας πίσω στη σύγχρονη τεχνολογία σε σχέση με τον ιδιωτικό, στην κυριολεξία, ρυμουλκείται απ' τις επιχειρήσεις Υγείας που με ευκολία εισάγουν τις νέες τεχνολογίες και τις αξιοποιούν για την κερδοφορία τους.
Μάλιστα, τώρα οι επιχειρήσεις Υγείας θα έχουν άμεσες πληρωμές απ' τα δημόσια νοσοκομεία - που παραπέμπουν τον άρρωστο - με βάση τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), τα οποία ΚΕΝ, τίναξαν στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Και στην περίπτωση των ανασφάλιστων και των μεταναστών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, η εγκύκλιος δε διευκρινίζει ποιος θα πληρώσει το κόστος.