ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συμμετέχει ενεργά στην προπαγάνδα για τα μέτρα

Είτε με εκβιασμούς, είτε με δημαγωγία, αυξάνει η πίεση στο λαό να γονατίσει

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αστικών επιτελείων για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που υπηρετεί η κάθε πλευρά
Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αστικών επιτελείων για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που υπηρετεί η κάθε πλευρά
Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και συνολικά στο αστικό σύστημα στην Ελλάδα δίνουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της ντόπιας πλουτοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αβαντάρουν τις νέες βάρβαρες ανατροπές που βρίσκονται στα σκαριά.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», είπε η Α. Μέρκελ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Επιβεβαιώνοντας ότι η τρόικα εκπροσωπεί με συνέπεια τα συμφέροντα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είπε πως αυτή δεν αποτελεί ένα «διαβολικό εργαλείο», αλλά την ευρωπαϊκή αποστολή στην Ελλάδα.

Απευθύνοντας συστάσεις στο λαό, είπε ακόμα ότι «η πορεία είναι δύσκολη και δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν». Οπως ανέφερε η «Deutche Welle», η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε δημαγωγικά ότι τα μέτρα στην Ελλάδα πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και κυνισμού, επανέλαβε ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», που επικαλείται κύκλους της τρόικας, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το στόχο για επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα το 2020, ενώ το περιοδικό «Spiegel» θέλει την τρόικα «διχασμένη» για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς αμφισβητείται η επάρκεια του νέου πακέτου μέτρων και οι «αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας.

Παίρνοντας θέση στο ζήτημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είπε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «σαφώς και θέλω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Από κοντά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Βεστερβέλε.«Δεν μπορούμε, είπε, να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκρουόμενες εκτιμήσεις

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζα Citi, η οποία, σε έκθεσή της, δίνει πιθανότητες 90% για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στο διάστημα των επόμενων 12-18 μηνών. Εξέλιξη που, όπως εκτιμά ο οίκος, θα έρθει ως αποτέλεσμα της «κόπωσης» των πιστωτών σε συνδυασμό με την «κόπωση» που προκαλούν στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.

Με αφορμή τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Citi σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν «λευκή επιταγή» και ότι η Γερμανία θα είναι απρόθυμη να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ, αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Απογειώνοντας την προπαγάνδα, που στόχο έχει να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ως προς τη διαχείριση της κρίσης, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα». Ειδικά για την Ελλάδα, η εφημερίδα προβλέπει ότι τον Οκτώβρη - πιθανόν - τελειώνει η λιτότητα στη χώρα! «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβρη, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας», αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Στο ίδιο πνεύμα, αναγγέλλει ότι το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων «Bruegel» θα παρουσιάσει σήμερα στη Γαλλία μια μελέτη, στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο η μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου, το να εφαρμοστεί η επιμήκυνση για μία χώρα μόνο, είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Από τα 27 μέλη της ΕΕ, τα 21 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπα με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων και ποινών, αν αποτύχουν να κατεβάσουν εγκαίρως τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ. Από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, στην ίδια διαδικασία βρίσκονται οι 13, ενώ σε δύο (Ισπανία και Πορτογαλία) έχει ήδη δοθεί παράταση ενός έτους, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης.

Μέτρα και στην Κύπρο

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 με ρυθμό 0,7%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα συρρικνωθεί εκ νέου στο τρίτο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τέλος την Κύπρο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, δήλωσε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και πως «οι απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας τα οποία είναι πολύ σοβαρά θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες».

Στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για «θεραπεία - σοκ». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο της Κύπρου προβλέπουν «εξοικονόμηση» 680 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 μηνών, ενώ προβλέπονται ακόμα αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, σε συμφωνία με τους «κοινωνικούς εταίρους», κατάργηση 13ου μισθού για εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Αβάντα στις αντιλαϊκές ανατροπές

Συνάντηση χτες με τον πρόεδρο της Βουλής

Στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και «αβάντα» για την προώθηση των επόμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, έδωσε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Σμιθ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόβαλε τη «στήριξη» που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στις ελληνικές κυβερνήσεις για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου. Παράλληλα δήλωσε σίγουρος και ενήμερος για την «αποφασιστικότητα» του Αν. Σαμαρά και των κυβερνητικών εταίρων να κλιμακώσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση.

«Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως άλλωστε έχουν υποστηρίξει και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ανέφερε ο Ντ. Σμιθ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για την ανάγκη στενότερης «συνεργασίας» ανάμεσα στις δυο χώρες, λέγοντας ότι «η Αμερική έχει συμβάλει πάρα πολύ στις δύσκολες ώρες της Ευρώπης και της Ελλάδας». Ο ίδιος δήλωσε ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμβάλει αποφασιστικά στην σκληρή προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Ελλάδα και η κυβέρνησή μας ώστε η εικόνα της χώρας μας να βελτιωθεί στο εσωτερικό». Ουσιαστικά προανήγγειλε την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων από τους βουλευτές των εταίρων της συγκυβέρνησης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Επανέρχεται στο προσκήνιο ο κατάλογος με τα ελληνικά νησιά που αμφισβητεί η Αγκυρα, σε μια περίοδο που το φιτίλι των ανταγωνισμών έχει ανάψει για τα καλά στην ευρύτερη περιοχή. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μπ. Τεζτζάν προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ρωτάει να μάθει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου -όπως λέει- «να αποκατασταθεί η τουρκική κυριαρχία στα νησιά Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος, Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι».

Το Μάη του 2011 είχε προκύψει ανάλογο θέμα με τον ίδιο βουλευτή, ο οποίος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι. Η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το τούρκικο ΥΠΕΞ, αποκάλυψε ότι ο διμερής διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία περιλαμβάνει το σύνολο των αξιώσεων που εγείρει η Τουρκία, με τις πλάτες και του ΝΑΤΟ, που θεωρεί το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη». Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ