Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέες ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες που αποφάσισε η συγκυβέρνηση δεν είναι μόνο ακόμα ένα μέτρο υπέρ της εργοδοσίας. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, που υπονομεύει παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε Οργανισμούς, βάζει σε κίνδυνο τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης η κυβέρνηση ήδη απάλλαξε τους εργοδότες από την εισφορά τους προς την Εργατική Κατοικία και Εστία, εξασφαλίζοντάς τους πρόσθετα κέρδη ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ ετοιμάζεται να τους απαλλάξει από εισφορές προς τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενθυλακώνουν ακόμα 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η κυβέρνησή τους ισχυρίζονται ότι έτσι μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι εργοδοτικές εισφορές προέρχονται από την εργασία των εργατών και μόνο. Αρα η απαλλαγή των εργοδοτών σημαίνει ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι απλήρωτης εργασίας των εργατών, αντί να πάει προς τους οργανισμούς και τα Ταμεία, πηγαίνει στα σεντούκια τους. Οσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δε γνωρίζουμε πολλούς φιλάνθρωπους καπιταλιστές να προσλαμβάνουν εργάτες όταν δεν τους έχουν ανάγκη...

Η πράξη όμως αυτή είναι και πρόκληση αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνεται σε μια στιγμή, που η αύξηση της ανεργίας και η υποαπασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και η μείωση των μισθών, συνολικά οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στερούν ετησίως από τα Ταμεία έσοδα που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Αποκαλύπτεται έτσι, ότι η κατάσταση των Ταμείων που χειροτερεύει καθόλου δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Οι όποιες αναφορές τους στη βιωσιμότητα και τα ελλείμματα των Ταμείων, είναι το πρόσχημα για να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στις παροχές, σε μείωση συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο,τι δηλαδή, σχεδιάζουν να κάνουν για άλλη μια φορά με τα νέα μέτρα. Είναι ο ωμός εκβιασμός, που κάθε φορά ανασύρεται για να επιβληθούν τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Καθόλου δεν ανησυχεί για τα οικονομικά των Ταμείων η συγκυβέρνηση, όπως πριν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό άλλωστε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, έπαιξαν στον τζόγο τα αποθεματικά τους, τα λήστεψαν με το «κούρεμα», συνεχίζουν να συγκαλύπτουν την εισφοροδιαφυγή. Η στρατηγική τους παραμένει αναλλοίωτη, όπως ακριβώς ήταν και σε συνθήκες ραγδαίας ανάπτυξης πριν την κρίση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε μέσο και κάθε τίμημα, ακόμα και αν -όταν οι συνθήκες, όπως οι σημερινές το επιβάλλουν- οδηγήσουν την κοινωνική ασφάλιση και την προνοιακή κάλυψη στα τάρταρα.

Σε αυτή την προδιαγραμμένη και καταστροφική για τα Ταμεία και τους κοινωνικούς οργανισμούς πορεία, μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να εμποδίσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, έχοντας ξεκάθαρο το ταξικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Η γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα, για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές, να μην επιβληθούν οι νέες απαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου. Εργάτες και εργάτριες να διεκδικήσουν την κρατική χρηματοδότηση, να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες για την Κοινωνική Ασφάλιση, να παλέψουν και να απαιτήσουν τον πλούτο που παράγουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ