ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν μεθαύριο οι μεταλλεργάτες

Συγκέντρωση στις 11 π. μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν μεθαύριο οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, υπερψηφίστηκε η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία στον κλάδο μετάλλου την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη, με αιχμή τα όσα διαδραματίζονται σε βάρος της ναυπηγικής και της αμυντικής βιομηχανίας από την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, οι οποίες ναι μεν συμφωνούσαν με την 24ωρη απεργία, όμως με πλαίσιο το οποίο περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνο στη μείωση του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και αυτό επειδή ... δεν έγινε «σωστή αναλογιστική μελέτη».

Ωστόσο, η αποφασιστική στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που ανέδειξαν ολόπλευρα τις εξελίξεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές που «τρέχουν» σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας, η αγωνιστική θέληση των εργαζομένων στους κλάδους όπως αυτές έχουν αναδειχθεί με τη μαζική τους συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τελευταία αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου οι εργαζόμενοι όλων των ναυπηγείων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διαδήλωσαν από κοινού έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης, είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής να συνταχτεί με την πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η φράση συνδικαλιστή με την οποία αιτιολόγησε την ψήφο του υπέρ της πρότασης των ταξικών δυνάμεων: «Οταν θα κλείσουν τα ναυπηγεία για τι σύνταξη και τι εφάπαξ θα μιλάμε;»

Ακόμα, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΜ συμφώνησε με την πρόταση του ΠΑΜΕ να γίνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και να ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η ΠΑΣΚΕ πρότεινε την ημέρα της απεργίας να γίνουν ταυτόχρονες παρεμβάσεις στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών.

Βήμα προετοιμασίας της γενικής απεργίας

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, η οποία πρέπει να αποτελέσει για τον κλάδο σταθμό στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη, αναδεικνύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, το οποίο έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και αναδεικνύει το δρόμο ανάπτυξης όπου τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ
Οργανώνει τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς

Αναδεικνύοντας ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς (π.χ. απληρωσιά, χτύπημα δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών κ.λπ.) αποτελούν έκφραση της αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύεται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδου του Τύπου και του Χάρτου, καλούν τους εργαζομένους σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της 26ης Σεπτέμβρη.

Χτες, στην εταιρεία «ΦΗΜΗ ΠΑΚ» πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων πεντέμισι μηνών! Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει κυριολεκτικά σε απελπιστική θέση. Οι ίδιοι έλεγαν στο «Ριζοσπάστη» ότι δανείζονται από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, έχουν απλήρωτα ενοίκια, ενώ το ντουλάπι με τους λογαριασμούς «φουσκώνει» μετά και τα πρόσφατα χαράτσια και την εφορία. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία και την προηγούμενη Πέμπτη. Η εργοδοσία απ' την πλευρά της παραμένει αδιάλλακτη και δεν είχε δώσει ούτε καν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας - που περιφρούρησαν οι ίδιοι την απεργία τους με επιτυχία - βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πως η απληρωσιά στο δικό τους χώρο δουλειάς συνδυάζεται με την επίθεση της εργοδοσίας στον κλάδο, αλλά και συνολικότερα κατά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και των νέων και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση από τους ίδιους τους εργαζομένους με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη. «Να πορευτούμε σε κοινή δράση με όσους συνθλίβονται από αυτήν την πολιτική», επισήμανε ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, χτες επίσης, οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ προχώρησαν σε γενική συνέλευση, όπου εκτός απ' τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία, αποφάσισαν πως δε θα δεχθούν καμιά επίθεση στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την εργοδοσία και πως θα απαντήσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα. Αλλά και στο εργοστάσιο της SOFTEX στο εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους σε δυναμική συμμετοχή στην απεργία.

Επιπλέον, αύριο, οι εργαζόμενοι της 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ, που από τον περασμένο Νοέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με την εργοδοσία εξαφανισμένη, προχωρούν σε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) απαιτώντας άμεση λύση στο πρόβλημά τους.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Απαίτησαν αγωνιστικά να μην κλείσει κανείς σταθμός

Δυναμική, αποφασιστική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες αργά το απόγευμα γονείς και εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη», καταγγέλλοντας για εμπαιγμό την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ιδρύματος καθώς παρά τις δεσμεύσεις προχώρησαν στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Κερατσίνι και μεθοδεύουν και των υπολοίπων τεσσάρων.

Παρά το γεγονός ότι χτες το απόγευμα υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού στο υπουργείο στην οδό Πειραιώς, όταν έφτασαν εκεί γονείς και εργαζόμενοι τους ενημέρωσαν ότι ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος ...έλειπε! Αποτέλεσμα να παραμείνουν μέσα στο γραφείο του υφυπουργού απαιτώντας να συναντηθούν μαζί του. Τελικά και κάτω από την πίεση ο υφυπουργός ήρθε και συναντήθηκε μαζί τους. Στη συνάντηση κατήγγειλαν ότι παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί για συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και των πέντε παιδικών σταθμών και της χρηματοδότησης στο ύψος που γινόταν μέχρι τώρα από το ΙΚΑ, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά η διοίκηση του Ιδρύματος τους ανακοίνωσε ότι ο σταθμός του Κερατσινίου δεν θα λειτουργήσει, ανακαλύπτοντας ξαφνικά ότι πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης! Την ίδια στιγμή κατήγγειλαν ότι η διοίκηση έχει πουλήσει το οικόπεδο που βρίσκεται ο σταθμός σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αφήνοντας εκτός 380 παιδιά. Ο υφυπουργός προσπάθησε στη συνάντηση να υποστηρίξει τη διοίκηση του Ιδρύματος, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας με το κτίριο και αρνιόταν να δεσμευτεί για τη λειτουργία του σταθμού. Γονείς και εργαζόμενοι παρέμεναν μέχρι αργά στο γραφείο του υφυπουργού, επιμένοντας να δεσμευτεί για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού.

ALEX PAK - ΛΑΡΙΣΑ
Στάση εργασίας χτες

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο κατάστημα Alex Pack στις στάσεις εργασίας που οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Εδώ και 8 μήνες, η εργοδοσία επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, με 3 μέρες δουλειά τη βδομάδα και με τις αντίστοιχες αποδοχές, που, μάλιστα, δεν τις έχει καταβάλει εδώ και 4 μήνες. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο, προχώρησε στο κλείσιμο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας - έκλεισε κι ένα στη Λάρισα - χωρίς, όμως, να απολύει τους εργαζόμενους για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις, αλλά τους μετακινεί στα εναπομείναντα καταστήματα.

«Ο δρόμος της εκμετάλλευσης δεν έχει τέλος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων της επιχείρησης και τονίζει: «Οι πολυεθνικές, εδώ και χρόνια, θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας και από τη δική μας δουλειά, που γίνεται κάτω από άθλιες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες. Στην επιχείρηση Alex Pak δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, τα κέρδη της προέρχονται από τον δικό σας ιδρώτα. Η επιχείρηση περνά σε επίθεση, χρειάζεται σήμερα να περάσουμε στη δική μας αντεπίθεση, οργανωμένα και συλλογικά. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί, όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να αντισταθούμε».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Στάση εργασίας στο Δήμο Πατρέων (7 π.μ. έως 11 π.μ.) κήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Αχαΐας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης. Ζήτημα αιχμής της κινητοποίησης η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους σχεδόν 500 εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» και οι οποίοι είναι τρεις μήνες απλήρωτοι. Στο πλαίσιο της στάσης το κλαδικό καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης. Σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί τους μόνιμους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, προβάλλει τα αιτήματα για την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και άλλα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 20 Σεπτέμβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, όπως η κατάργηση των εποχιακών επιδομάτων, η περικοπή του εφάπαξ, κλπ. που επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση, τρόικα και Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων

Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, οργανώνει εκδήλωση στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος) για τα παιδιά ανέργων και εργαζομένων του κλάδου που βρίσκονται σε επίσχεσης εργασία, όπου θα μοιραστούν σχολικά είδη τα οποία μαζεύτηκαν με την εθελοντική προσφορά των μελών του συνδικάτου.

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
24ωρη απεργία μεθαύριο

Την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη απεργούν τελικά τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων και γενικότερα στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Χθες έγινε κοινή σύσκεψη με τα συνδικάτα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όπου όμως οι πλειοψηφίες -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην απεργία με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της. Παρ' όλα αυτά, οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη της ανάπτυξης αγώνων καλούν και τώρα να παρθεί απόφαση για απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ