ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει την καταστολή στα σύνορα

Σύσκεψη χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία

Μετά την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων κατά των προσφύγων της «παγκοσμιοποίησης» και του ιμπεριαλισμού, που πήρε τον περασμένο Αύγουστο η συγκυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και τις αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις στην Αθήνα, ήρθε η σειρά των συνόρων στο Αιγαίο.

Χτες, σε σχετική σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, «έγινε μία εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο». Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο Ν. Δένδιας, «χρειαζόμαστε τη συνεργασία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογος μηχανισμός αποτροπής επί των ορίων των χωρικών υδάτων, όπως και στον Εβρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενισχυθεί η παρουσία και η δράση του Frontex στις ελληνικές θάλασσες.

Την ίδια ώρα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα θα ενισχυθεί ο μηχανισμός αποτροπής των εξαθλιωμένων από την πείνα και τους πολέμους, με την επικείμενη ολοκλήρωση του τείχους, μήκους 10,5 χιλιομέτρων, αλλά και με την τοποθέτηση θερμικών καμερών. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι κάμερες «θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε από απόσταση πολλών χιλιομέτρων πού θα κατευθυνθούν όσοι ετοιμάζουν παράνομη είσοδο στη χώρα μας, από την άλλη πλευρά των συνόρων», ενώ ενισχύεται και η δράση του Frontex. Ετσι, μόλις οι απελπισμένοι μπαίνουν στη χώρα θα συλλαμβάνονται και από εκεί θα οδηγούνται κατευθείαν στα κέντρα κράτησης ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να απελαθούν.

Δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων ενίσχυσης των πολιτικών καταστολής απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι το μέτρο δυσμενούς ποινικής μεταχείρισής τους. Με εντολή του πρωθυπουργού, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα περιλαμβάνει σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία «όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση». Ετσι, για παράδειγμα, σε αλλοδαπό χωρίς χαρτιά που καταδικάστηκε για το πλημμέλημα, π.χ., της αντίστασης κατά της αρχής ή της παράνομης βίας (σ.σ. κατηγορία που προσάπτουν συχνά οι διωκτικές αρχές σε διαδηλωτές), θα του επιβάλλεται παραπάνω ποινή από αυτήν για την πράξη για την οποία καταδικάστηκε.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε και εκτεταμένη συζήτηση για την «προετοιμασία» της χώρας σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία. Ο σχετικός σχεδιασμός (σ.σ. σχέδιο «ΙΩΝ») υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό και θα υπάρξει εξέλιξή του τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε τίποτα σε σχέση με αυτόν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι Π. Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κ. Μουσουρούλης, υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι εργασίες της σύσκεψης συνεχίστηκαν αργά χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαού

Δημοσιεύματα του αστικού Τύπου των τελευταίων ημερών γράφουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης να συλλαμβάνονται βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», όταν τελούν αδίκημα (π.χ. επιθέσεις σε μετανάστες βιοπαλαιστές). Επίσης, ότι προκρίθηκε η εμπλοκή της Κρατικής Ασφάλειας οι άνδρες της οποίας θα παρακολουθούν τις κινήσεις μελών του ακροδεξιού χώρου. Και πως απεστάλησαν σχετικές οδηγίες στα αστυνομικά τμήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας έχει δώσει εντολές στην Αστυνομία να μη διστάζει να προχωρά ακόμα και σε συλλήψεις βουλευτών εφόσον παραβιάζουν το νόμο και προβαίνουν σε κακουργηματικές πράξεις προκειμένου να μην επαναληφθούν επεισόδια όπως εκείνα σε Ραφήνα, Μεσολόγγι.

Αυτές οι πληροφορίες που έχουν διοχετευτεί από κυβερνητικούς κύκλους, έρχονται να ενισχύσουν το σκηνικό που έχει στηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τη μια δηλαδή η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα να δείχνει πως αποστρέφεται τα φασιστοειδή και από την άλλη η «Χρυσή Αυγή» με διάφορες κινήσεις να εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη που κάνει έργο μόνο για τους Ελληνες που χτυπιούνται από το μνημόνιο. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια από συγκυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις όσο και των αστικών ΜΜΕ που τις στηρίζουν να ταυτίσουν τους τραμπουκισμούς και τη βαρβαρότητα με τους ταξικούς αγώνες, τις μορφές πάλης που επιλέγει το ταξικό κίνημα για να διεκδικήσει το δίκιο του, στοχοποιώντας ευθέως το εργατικό λαϊκό κίνημα, αναμασώντας τη «θεωρία των άκρων», τα περί «μαύρου και κόκκινου φασισμού». Επιδιώκουν δηλαδή να δημιουργήσουν συνείδηση αποστροφής για τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις ταυτίζοντάς τες με τη δολοφονική δράση της «Χρυσής Αυγής». Σε τι διαφέρει, λοιπόν, η ιδεολογία της «Χρυσής Αυγής» από την επίσημη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού;

Με τη σειρά τους τα αστικά ΜΜΕ αναπαράγουν ειδήσεις για τις εγκληματικές επιθέσεις φασιστοειδών. Ομως, τις συνταιριάζουν άμεσα και με άλλα «ρεπορτάζ» περί της εγκληματικότητας των «αλλοδαπών», τις γειτονιές όπου «δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος» κλπ. και πως η συγκυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα, πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος, βγάζοντας εντέλει λάδι τους κάθε λογής επίδοξους φονιάδες. Ο ρόλος αυτών των ΜΜΕ είναι βρώμικος. Προβάλλουν και προσυπογράφουν τα ιδεολογήματα της «Χρυσής Αυγής» με τον τρόπο τους και σπρώχνουν τις λαϊκές συνειδήσεις στη νομιμοποίηση τέτοιων συμπεριφορών.

Δυνάμεις όπως η «Χρυσή Αυγή» εκκολάφθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο έδαφος του αντικομμουνισμού, της συκοφαντίας των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης, στο έδαφος της ταύτισης ναζισμού - κομμουνισμού που προωθούν τα αστικά πολιτικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., διάφορα αστικά κέντρα, τα ΜΜΕ, τα αντικομμουνιστικά μνημόνια της ΕΕ. Εθνικοσοσιαλιστική - φασιστική οργάνωση, απολύτως συστημική, δολοφονική δύναμη κρούσης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, σάρκα από τη σάρκα του, λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας, θα κάνει τα πάντα, και με κάθε μέσο, για τη σωτηρία του κεφαλαίου ενάντια στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα.

  • Ειδική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης επανέλαβε σε ραδιοφωνικό σταθμό αυτό που ανακοίνωσε σε συνέντευξη την προηγούμενη βδομάδα, ότι η τέλεση των εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό η λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού συνιστά επιβαρυντική περίπτωση.
Θανάσιμος τραυματισμός μετανάστη

Ενας μετανάστης 30 χρόνων, από την Ερυθραία, τραυματίστηκε χτες θανάσιμα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους έξι μετανάστες, βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Προηγουμένως, το όχημα δε σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο. Σε έλεγχο της Αστυνομίας στο σημείο του δυστυχήματος, βρέθηκαν έξι μετανάστες, ο ένας θανάσιμα τραυματισμένος, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην περιοχή εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν ο 43χρονος οδηγός - διακινητής, μαζί με έναν ακόμη μετανάστη, που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Επιπλέον, επεισόδια σημειώθηκαν προχτές στο Αγαθονήσι, όταν απελπισμένοι μετανάστες που ζουν στην ύπαιθρο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αποπειράθηκαν να φύγουν από το νησί. Προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο, που θα τους μετέφερε στη Σάμο. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του νησιού Ε. Κόττορου, οι 58 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, με στόχο να μπουν στο πλοίο «Νήσος Κάλυμνος» που θα τους μετέφερε στη Σάμο. Στην προσπάθειά τους να φύγουν, συγκρούστηκαν με λιμενικούς και τον αστυνομικό του νησιού και δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Οι 58 μετανάστες εντοπίστηκαν πριν από πέντε μέρες από λιμενικούς, ανοιχτά του νησιού και συνελήφθησαν. Επειδή το Αγαθονήσι δεν έχει κέντρο κράτησης, οι αλλοδαποί ζουν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Στο μεταξύ, ακόμη ένα πτώμα μετανάστη που βρέθηκε σε κατάσταση σήψης, στην παρέβρια περιοχή Λυκόφως Εβρου, μεταφέρθηκε για νεκροτομή στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Κινητοποιήσεις δικαστών

Συγκέντρωση διοργάνωσαν χτες στην Αθήνα δικαστές και εισαγγελείς, δηλώνοντας πως θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεών τους, με σκοπό να προστατεύσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, το μισθολόγιο. Οι δικαστικοί λειτουργοί θα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ολόκληρη τη βδομάδα. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και στις έδρες άλλων Εφετείων της χώρας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι δικαστές ξεκίνησαν πανελλαδικές στάσεις εργασίας, οι οποίες στα περισσότερα δικαστήρια ξεκινούν στις 10 π.μ. και λήγουν στις 3.30 μ.μ., με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισαν οι κινητοποιήσεις τους να συνεχιστούν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, ενώ οι δικαστές στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τις 6 Οκτώβρη.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ θα παύσουν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν στο μπλόκο της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου του 1944, διοργανώνει το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου. Στις 6.30 μ.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στο πάρκο Κερασούντος.

ΚΚΕ
Με μέτρα καταστολής δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετανάστευσης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις Δένδια για το μεταναστευτικό, επισημαίνει:

«Αυτοί που έσπειραν ανέμους με τη συμμετοχή και υποστήριξή τους σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, παίρνουν μέτρα για να εμποδίσουν τις θύελλες από την εξελισσόμενη επέμβαση στη Συρία και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχει ήδη προκαλέσει. Σοβαρές ευθύνες φέρει και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για την προστασία των προσφύγων και την εξασφάλιση υποδομών αξιοπρεπούς υποδοχής και διαβίωσης.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι με μέτρα καταστολής δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης και το δράμα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των πολέμων.

Να σταματήσει τώρα η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, να μην τηρηθεί καμία "συμβατική" υποχρέωση, να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ληφθούν μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν και διευκόλυνση μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ