ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην ΕΣΕΕ

Στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας η «Αγωνιστική Συνεργασία» αύξησε από 8,33% σε 11% το ποσοστό των ψήφων, ενώ ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 19,5%

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις βγήκε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» - που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ - από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αύξησε από 15 (που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές), σε 20 τις ψήφους στις αρχαιρεσίες της Κυριακής.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΑΣ) διατήρησε τις 2 έδρες που είχε στην προηγούμενη διοίκηση και εξέλεξε μέλος στην Ελεγκτική Επιτροπή (ενώ πριν δεν είχε κανένα). Σε ποσοστό, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στην ΑΣ 11% από 8,38% που είχε στο περασμένο συνέδριο.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΕΕ σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη πτώση σε ψήφους της «Εμπορικής Ενότητας» (που στηρίζεται από ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ), η οποία είδε το ποσοστό να μειώνεται κατά 19,5%. Συγκεκριμένα, από 91,62% που είχε στις περασμένες εκλογές το ποσοστό της «Εμπορικής Ενότητας» μειώθηκε στο 72,13%, χάνοντας έτσι δύο έδρες από το ΔΣ, τις οποίες κέρδισαν δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Βέβαια, μπορεί η «Εμπορική Ενότητα» να πήρε την πλειοψηφία, όμως η μεγάλη πτώση καταδεικνύει τη φθορά της μέσα στα τρία χρόνια διοίκησης, τα οποία σημαδεύτηκαν λόγω της πολιτικής υπονόμευσης των αγώνων των μικρομεσαίων εμπόρων. Δύο επίσης έδρες έλαβαν, αντίστοιχα, ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οι διαδικασίες του συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από τη συναινετική, απέναντι στην πολυεθνική επέλαση των εμπορικών επιχειρήσεων, στάση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Χρ. Φώλια, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στους εμπόρους, ωστόσο τους κάλεσε να μην ασχολούνται με κόμματα και παρατάξεις, αλλά να είναι με το «κόμμα των εμπόρων»!

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», Αλ. Σπύρου, έκανε εκτενή λόγο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα ένας μικρός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, ποσοστό το οποίο συνεχώς αυξάνεται με τη ραγδαία επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων στις επαρχιακές πόλεις. Ολα αυτά, σημείωσε, οφείλονται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ (ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ), τόνισε ότι αυτή ευθυγραμμίστηκε με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων να υποστεί τραγικές συνέπειες.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα των εμπόρων, ο Αλ. Σπύρου άσκησε οξεία κριτική στη διοίκηση της ΕΣΕΕ διότι εγκατέλειψε πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ και της ΔΑΚΜΜΕ, που έλεγχαν τη διοίκηση της ΕΣΕΕ:

  • Αντί να διεκδικούν την απαγόρευση κάθε ίδρυσης ή επέκτασης των πολυκαταστημάτων, προτείνουν σχέδιο νόμου που θα «επιτρέπει την ισόρροπή ανάπτυξή τους σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού»!
  • Αντί να διεκδικούν την εφαρμογή ενός ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας με τρία απογεύματα κλειστά, στέκονται θεματοφύλακες της συμφωνίας που υπογράψανε μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ, μ' αυτούς δηλαδή που επιδιώκουν να τους εκτοπίσουν.
  • «Καταδικάζουν» την απελευθέρωση των προσφορών και αντιπροτείνουν να διαρκούν πέντε βδομάδες το χρόνο, αγνοώντας ακόμη και την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΔΣ της ΕΣΕΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων και των ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων εκφράζει τη θέλησή της, οι εκπτώσεις μαζί και οι προσφορές να γίνονται μόνο τους μήνες Φλεβάρη και Αύγουστο.
  • Αποδοκιμάζουν το παρεμβατικό παρελθόν, που ως ένα βαθμό στήριζε τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν τον παρεμβατισμό για πλήρη ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα μείωση επιτοκίων μισή μονάδα

Υπερτετραπλάσιο ποσό, από αυτό που ζητούσε να δανειστεί  το υπουργείο Οικονομικών πρόσφεραν οι τραπεζίτες στη χτεσινή  δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων

Η εξάντληση της διαδικασίας σύγκλισης της δραχμής με το ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τις εγγενείς αντιφάσεις της ακολουθούμενης, ελέω ΟΝΕ, νομισματικής πολιτικής. Ετσι η Τράπεζα της Ελλάδας και παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα μείωσης των επιτοκίων της κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, ικανοποιώντας τόσο την υποχρέωση «σύγκλισης» των δραχμικών επιτοκίων με το ευρώ όσο και την επιθυμία της κυβέρνησης να γίνει κάποια «ένεση» τόνωσης στο Χρηματιστήριο. Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης διαμορφώνεται σε 6,5% (από 7%) και η απόστασή του από το ευρώ περιορίστηκε σε 1,75 εκατοστιαία μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το χτεσινό σκεπτικό του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εδράζεται αποκλειστικά και μόνο στη «σκοπιμότητα βαθμιαίας προσαρμογής, ενόψει της ένταξης στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2001».

Φαίνεται πάντως ότι οι ρεντιέρηδες της χρηματαγοράς είχαν έγκαιρα «οσμιστεί» την κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς πριν από τη σχετική ανακοίνωση είχαν οδηγήσει τη δραχμή στις 340,42 ανά ευρώ, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική ισοτιμία των 340,750. Εξανάγκασαν, μάλιστα, την Τράπεζα της Ελλάδας να παρέμβει ξοδεύοντας 80 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της σύγκλισης με την ΟΝΕ ήταν αυτή που τροφοδότησε τα μυθώδη κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου και των ρεντιέρηδων της χρηματαγοράς. Κέρδη που σε σημαντικό βαθμό προήλθαν από τα κρατικά ομόλογα.

Η τελευταία μακροπρόθεσμη έκδοση κρατικού χρέους σε δραχμές, έγινε χτες και οι ρεντιέρηδες έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για το 10ετές ομόλογο έφτασαν στο «αστρονομικό» ποσό του 1,15 τρισ. δραχμών, (και ήταν υπερτετραπλάσιες του ποσού που ζητούσε και τελικά απορρόφησε 287 δισ. δραχμές το υπουργείο Οικονομικών) ενώ το μέσο επιτόκιο υποχώρησε σε 5,77% ετησίως από 5,98% τον Οκτώβρη.

Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού βρίσκονται πολύ πάνω από τα ευρωπαϊκά. Ετσι οι αρχικές γνωματεύσεις που υπήρχαν σε επίσημες εκθέσεις ακυρώνονται. Ουδείς πλέον πιστεύει ότι η διαφορά με τα επιτόκια που πληρώνει το γερμανικό δημόσιο θα πέσει στα 40 εκατοστά της μονάδας, όπως διατεινόταν η κυβερνητική προπαγάνδα. Η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη θα γίνει με όρους πολύ χειρότερους.

Νομοσχέδιο για έρευνα - τεχνολογία

Στο ποσό των 307 δισεκατομμυρίων δραχμών, ανέρχονται τα κονδύλια που θα διατεθούν τα επόμενα 6 χρόνια για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα, οι οποίες, όμως, θα έχουν μοναδικό στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Γ` ΚΠΣ, εκ των οποίων τα 145,8 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τη δημόσια συμμετοχή. Χθες ο υπουργός, Ν. Χριστοδουλάκης, παρουσίασε τις κυριότερες δράσεις του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ως κυριότερες δράσεις αναφέρονται εφτά, και είναι οι ακόλουθες:

  • Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ερευνητικών αποτελεσμάτων και το κονδύλι είναι της τάξεως των 22,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Οι δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ομάδων πληθυσμού με ποσό 24 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, με ποσό 153,37 δισ. δρχ.
  • Το πρόγραμμα «Δικτυωθείτε» με 32 δισ. δρχ.
  • Η ενίσχυσης της έρευνας στις επιχειρήσεις και χρηματοδότηση επιδεικτικών έργων, με ποσό 38 δισ. δρχ.
  • Το πρόγραμμα «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» με 7 δισ. δρχ. και
  • το «Κεφάλαιο συμμετοχών νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και γνώσης» με 30 δισ. δραχμές.
LAVIPHARM
Υπερκερδοφόρο και το 9μηνο

Αύξηση της τάξης του 20% παρουσίασαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του εννιαμήνου του 2000 για τον όμιλο «Lavipharm» σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 1,8 δισ. δρχ. Παράλληλα, τα κέρδη της εισηγμένης στο ΧΑΑ «Lavipharm ΑΕ» αυξήθηκαν κατά 17%, δηλαδή από 1,1 δισ. δραχμές σε 1,35 δισ. δραχμές. Την ίδια χρονική περίοδο ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε μικρή άνοδο φθάνοντας τα 62,1 δισ. δραχμές, έναντι των 61,4 δισ. δραχμών της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

ΑΓΕΤ
Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους Αγγλους

Αυξημένες κατά 11% ήταν οι πωλήσεις του Ομίλου ΑΓΕΤ - Ηρακλής για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς μεγαλύτερα, αν το Σεπτέμβρη δε γινόταν η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων ανήλθε στα 132 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το κόστος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16%, λόγω της αύξησης των καυσίμων και της τιμής του δολαρίου. Παρά όμως την αύξηση των πωλήσεων, τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) του Ομίλου μειώθηκαν κατά 22% μετά από τα ανόργανα έξοδα, τα οποία - σύμφωνα με τη διοίκηση - αντιπροσωπεύουν βασικά το κόστος αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Τα μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης (πριν από τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα) αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999 και έφθασαν τα 26 δισεκατομμύρια δραχμές, όμως τα συνολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, εξαιτίας της αυξημένης δανειοδότησης της εταιρίας, προκειμένου να καλύψει τα 24 δισεκατομμύρια δραχμές προς το ελληνικό δημόσιο για την επιστροφή μέρους της κεφαλαιοποίησης χρεών που έγινε το 1986.

Εμπαιγμός για τους πυροπαθείς της Σάμου

Χωρίς προσαυξήσεις θα πληρώσουν, τελικά, τα χρέη τους προς την Εφορία οι κάτοικοι της Σάμου. Ο εμπαιγμός, πάντως, της κυβέρνησης για τους πυροπαθείς του ακριτικού νησιού φαίνεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που ορίζει ότι ο διακανονισμός για φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά «με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 30.000 δραχμών». Η ρύθμιση αφορά χρέη που θα βεβαιωθούν μέχρι και αύριο, 30 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ