Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα μείωση επιτοκίων μισή μονάδα

Υπερτετραπλάσιο ποσό, από αυτό που ζητούσε να δανειστεί  το υπουργείο Οικονομικών πρόσφεραν οι τραπεζίτες στη χτεσινή  δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων

Η εξάντληση της διαδικασίας σύγκλισης της δραχμής με το ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τις εγγενείς αντιφάσεις της ακολουθούμενης, ελέω ΟΝΕ, νομισματικής πολιτικής. Ετσι η Τράπεζα της Ελλάδας και παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα μείωσης των επιτοκίων της κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, ικανοποιώντας τόσο την υποχρέωση «σύγκλισης» των δραχμικών επιτοκίων με το ευρώ όσο και την επιθυμία της κυβέρνησης να γίνει κάποια «ένεση» τόνωσης στο Χρηματιστήριο. Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης διαμορφώνεται σε 6,5% (από 7%) και η απόστασή του από το ευρώ περιορίστηκε σε 1,75 εκατοστιαία μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το χτεσινό σκεπτικό του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εδράζεται αποκλειστικά και μόνο στη «σκοπιμότητα βαθμιαίας προσαρμογής, ενόψει της ένταξης στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2001».

Φαίνεται πάντως ότι οι ρεντιέρηδες της χρηματαγοράς είχαν έγκαιρα «οσμιστεί» την κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς πριν από τη σχετική ανακοίνωση είχαν οδηγήσει τη δραχμή στις 340,42 ανά ευρώ, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική ισοτιμία των 340,750. Εξανάγκασαν, μάλιστα, την Τράπεζα της Ελλάδας να παρέμβει ξοδεύοντας 80 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της σύγκλισης με την ΟΝΕ ήταν αυτή που τροφοδότησε τα μυθώδη κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου και των ρεντιέρηδων της χρηματαγοράς. Κέρδη που σε σημαντικό βαθμό προήλθαν από τα κρατικά ομόλογα.

Η τελευταία μακροπρόθεσμη έκδοση κρατικού χρέους σε δραχμές, έγινε χτες και οι ρεντιέρηδες έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για το 10ετές ομόλογο έφτασαν στο «αστρονομικό» ποσό του 1,15 τρισ. δραχμών, (και ήταν υπερτετραπλάσιες του ποσού που ζητούσε και τελικά απορρόφησε 287 δισ. δραχμές το υπουργείο Οικονομικών) ενώ το μέσο επιτόκιο υποχώρησε σε 5,77% ετησίως από 5,98% τον Οκτώβρη.

Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού βρίσκονται πολύ πάνω από τα ευρωπαϊκά. Ετσι οι αρχικές γνωματεύσεις που υπήρχαν σε επίσημες εκθέσεις ακυρώνονται. Ουδείς πλέον πιστεύει ότι η διαφορά με τα επιτόκια που πληρώνει το γερμανικό δημόσιο θα πέσει στα 40 εκατοστά της μονάδας, όπως διατεινόταν η κυβερνητική προπαγάνδα. Η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη θα γίνει με όρους πολύ χειρότερους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ