Οι έρευνες και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πρέπει να γίνουν από δημόσιο φορέα, τονίζει το ΚΚΕ
Με ιδιαίτερη συνέπεια προωθεί η κυβέρνηση τα σχέδια των προκατόχων της για την παράδοση των υδρογονανθράκων της χώρας στα ενεργειακά μονοπώλια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος ανακοίνωσε χτες στη Βουλή και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου, την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στη νορβηγική εταιρεία «Petroleum Geo-Services» (PGS) τη διεξαγωγή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή από το Ιόνιο έως και νότια της Κρήτης. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την εταιρεία - η οποία είχε διεξάγει έρευνες και στην Κύπρο - αναμένεται στις επόμενες μέρες. Η διαδικασία των ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο για την επεξεργασία των στοιχείων και τη διαμόρφωσή τους σε ένα ενιαίο εμπορεύσιμο σύνολο. Η ίδια η εταιρεία θα αναλάβει να τα πουλήσει στους ενδιαφερόμενους, καλύπτοντας από τις πωλήσεις το κόστος των ερευνών, που εκτιμώνται στα 15 εκατ. ευρώ!
Το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο θα ανήκουν τα δεδομένα, θα εισπράξει επίσης ένα μικρό ποσοστό αρχικά και αργότερα ένα μεγαλύτερο έσοδο από τις πωλήσεις, εφόσον η εταιρεία καλύψει το κόστος της (εάν πωληθούν) . Προβάλλοντας τα ...«οφέλη» που προκύπτουν από κάποια ποσά που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων, οι κυβερνήσεις που τάσσονται υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι είναι σωστή η πολιτική εκχώρησης του φυσικού πλούτου της χώρας, παρότι το δεδομένο είναι ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί επιδίδονται με ληστρικούς όρους στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σε βάρος των λαών στα οποία ανήκουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νορβηγικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τις 3 περιοχές (Πατραϊκός, Κατάκολο, Ιωάννινα), για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί προσέλκυσης εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι έρευνες, καθώς και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνουν από δημόσιο φορέα, σημείωσε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «έχουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, απουσία δημόσιου φορέα στην έρευνα και την αξιοποίηση. Αρα, έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον πολιτικό, στο οποίο υπάρχει πλήρης απελευθέρωση στις δράσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Επί της ουσίας, δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο, διότι όσα γνωρίζει ο νοικοκύρης, δηλαδή, η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες, δεν πρόκειται να τα μάθει το ελληνικό δημόσιο». Θύμισε επίσης πως «υπήρχαν κάποια εργαλεία στο αστικό κράτος, όπως ήταν το ΙΓΜΕ, το οποίο το οδηγείτε στην απαξίωση και το ΕΛΠΕ, το οποίο είχε τμήμα μελετών και ερευνών και συμμετείχαν σε τέτοιου είδους έρευνες και το οποίο. λόγω της ιδιωτικοποίησής του, έχει καταργηθεί. Επίσης, υπάρχει και η εταιρεία της Θάσου, η οποία κάνει αντίστοιχες δουλειές και η οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία, όμως, απουσιάζει παντελώς». Τέλος, επισήμανε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων «πρέπει να οδηγήσει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης», ενώ «το πώς θα αξιοποιηθούν και σε όφελος ποιου, είναι το μεγάλο ζητούμενο».
Χρειάζεται να οργανώσουμε την αγροτική αντεπίθεση κόντρα στην κυβερνητική σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση επισήμαναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
Ευρεία σύσκεψη αγροτών οργανώνουν, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον Παλαμά της Καρδίτσας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου), οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν και θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας με στόχο την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος που σχετίζονται με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής.
Ιδιαίτερα θα απασχολήσει το πρόβλημα των μεγάλων ζημιών που, για τη τρίτη συνεχή χρονιά, προκάλεσε στα βαμβακοχώραφα το πράσινο σκουλήκι, καθώς ο ΕΛΓΑ αρνείται την κάλυψη και την αποζημίωση αυτής της ζημιάς και δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς που, λόγω των καταστροφών από το πράσινο σκουλήκι, δε θα μπορέσουν να καλύψουν το στρεμματικό πλαφόν βαμβακοπαραγωγής που έχει τεθεί.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), τονίστηκε ότι «η βάρβαρη επίθεση στη ζωή και στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό» και επισήμαναν ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που επιβάλλονται οδηγούν σε γρήγορη χειροτέρευση της κατάστασης στη μικρομεσαία αγροτιά.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη των καλά οργανωμένων και συντονισμένων αγροτικών αγώνων, σημείωσαν ότι οι κυβερνώντες, η ΕΕ και οι κάθε λογής υποστηρικτές της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται «επιχειρούν να "μπολιάσουν" τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους αγρότες με επιχειρήματα πως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, δεν υπάρχει διέξοδος παρά σκύψιμο του κεφαλιού, αποδοχή των μέτρων και των πολιτικών που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Και συνέχισαν: «Το αγροτικό κίνημα στην περιοχή μας έχει μεγάλη εμπειρία, έχει καταγράψει σημαντικούς, μαζικούς, μαχητικούς και νικηφόρους αγώνες που στηρίχτηκαν στην οργάνωση, την πρωτοπόρα δράση των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα, στη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών. Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήσαμε ήταν μέσα από σκληρούς πολυήμερους αγώνες αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Στον ίδιο δρόμο καλούμε για μια ακόμη φορά τους μικρομεσαίους αγρότες να βαδίσουν ώστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε».
Πάνω στη βαριά φορολογία και τα ασήκωτα χαράτσια, στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, στηρίζεται η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Από περίπου 5 εκατ. δηλώσεων που ήδη έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν πρόσθετοι φόροι και άλλα χαράτσια (εισφορές «αλληλεγγύης» - επιτηδεύματος) ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Πέρα και πάνω από προηγούμενα η συγκυβέρνηση έχει να περιμένει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, την απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (ακόμη 1 δισ. ευρώ) κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίζονται ότι θα πιάσουν τους «στόχους» τους, ακόμη και στην περίπτωση που το 20% οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών δεν καταβάλει τις εμφανιζόμενες «οφειλές».
Τα φορολογικά έσοδα για το μήνα Αύγουστο, μετά τις μαζικές αποστολές των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Εφορίας και τις καταβολές των δόσεων, καταγράφουν ρυθμούς διόγκωσης πάνω από 80% και αυτό παρά το γεγονός ότι ποσοστό περίπου 20% από τους φορολογούμενους, δεν έχει προσέλθει για την καταβολή της δόσης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8μηνο (Γενάρης-Αύγουστος) καταγράφεται οριακός ρυθμός υποχώρησης 0,5%.
Τις αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου, με γνώμονα τη στήριξη των κερδών και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, υπέβαλε στο υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) ενόψει της ΔΕΘ.
Μεταξύ των άλλων, απαιτεί την επιτάχυνση όλων των αντιδραστικών - αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης απέναντι σε τρόικα - κεφάλαιο με το διακύβευμα ότι «το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν». Οι επιχειρηματίες - μεγαλοεργοδότες θεωρούν ένα το κρατούμενο το παραπέρα τσάκισμα των μισθών και της εργατικής δύναμης, διακηρύσσοντας απερίφραστα ότι «οι θεσμικοί πιστωτές είναι σαφές ότι απαιτούν άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος».
Μ' αυτό το πρόσχημα, η ντόπια πλουτοκρατία απαιτεί: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μέγκενη αυτή, χωρίς να προχωρήσει σε άμεσες θυσίες από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους». «Αυτές οι θυσίες μπορούν να είναι πρόσκαιρες, αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια εθνική πολιτική πέρα από τις άμεσες υποχρεώσεις του μνημονίου», διακηρύσσει ψευδώς, απαιτώντας από κοντά, στην εξαθλίωση των εργαζομένων, κατάργηση δημόσιων οργανισμών, άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών, δημόσιων εκτάσεων, των ΔΕΚΟ «που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα» και μια σειρά παροχές και προνόμια για τις επιχειρήσεις.