ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Νέα παρέμβαση για «τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από δημόσιους παιδικούς σταθμούς» πραγματοποίησε χθες το ΚΚΕ, καταθέτοντας, για δεύτερη φορά, Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο να μην μπορούν να βγουν στο μεροκάματο αφού τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνολικά, 53.000 βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Χιλιάδες άλλα μένουν εκτός, αφού δημοτικοί σταθμοί κλείνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αιτήσεων, αφού παιδιά ανέργων δε γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου και ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν, αποφάσισε τη μείωση του κόστους ανά παιδί, που θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς σε λίγες μέρες έχοντας σαν πρόσχημα αυτής της απαράδεκτης απόφασης, τη φιλοξενία σε αυτούς περισσότερων παιδιών. Αυτό θα σημαίνει ότι θα επηρεαστούν βασικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων όπως σίτιση, θέρμανση, καθαριότητα, έλεγχος της σωματικής υγείας τους, και θα μειωθεί το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό με συνέπεια στο έργο τους, στη φύλαξη αλλά και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους τα χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία με τις παρούσες συνθήκες που δημιουργούνται είναι μεγάλη η πιθανότητα σε πολλούς δήμους να αυξηθούν. Ουσιαστικά και με ευθύνη των διοικήσεων των δήμων μια προνοιακή παροχή, όπως είναι η προσχολική αγωγή παρέχεται όλο και σε λιγότερους με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Ολο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που και αυτά είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Μέσω των προγραμμάτων - πέραν των άλλων - προωθείται και ο στόχος της κυβέρνησης και των δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές».


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απολύουν εκατοντάδες συμβασιούχους

Την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή της πόλης και η διορισμένη από την ίδια πλειοψηφία που διοικεί το ΔΒΑ.

Χτες, επρόκειτο να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ, προκειμένου η πρόεδρος και οι λοιποί της παράταξής της να αποφασίσουν ότι από τους 272 συμβασιούχους, που έχασαν πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο (προσωπικό έμπειρο και καταρτισμένο που κάλυπταν μεγάλες ανάγκες), να επαναπροσλάβουν με δίμηνες συμβάσεις μόλις εξήντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία των σταθμών, την εντατικοποίηση εργασίας στο εναπομείναν προσωπικό, το πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν και σε τι συνθήκες. Την απόλυσή τους προανήγγειλε προχτές ο ίδιος ο δήμαρχος Γ. Καμίνης. Σαν αντεπιχείρημα υποστηρίζει ότι θα διεκδικήσει πρόσληψη 200 άλλων συμβασιούχων, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά ανέργους.

Ενώ η συνεδρίαση χτες ήταν να γίνει στα κεντρικά του ΔΒΑ στα Σεπόλια, με πρόσχημα "φόβους" μελών της πλειοψηφίας ότι θα γίνουν "επεισόδια" από απολυμένους συμβασιούχους, τελευταία στιγμή μετέθεσαν τη συνεδρίαση να γίνει στο δημαρχείο στην Αθηνάς. Επίσης, ενώ η διοίκηση είχε μαζέψει εκεί όλο το διευθυντικό προσωπικό του ΔΒΑ, η πρόεδρος Μ. Ηλιοπούλου δεν παρουσίασε κανένα εισηγητικό. Ακολούθως, πατώντας σε κάποια ένταση που η ίδια η πλειοψηφία με τις μεθοδεύσεις της προκάλεσε, "απέσυρε" το θέμα, είπε ότι θα το φέρει σε άλλη συνεδρίαση, έλυσε τη συνεδρίαση. Ετσι, μένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ούτε αυτούς τους 60 απολυμένους να επαναπροσλάβουν. Με τέτοια κι άλλα κόλπα, οι σταθμοί του δήμου υπολειτουργούν, παρατηρείται πλέον το φαινόμενο να εργάζεται μόνο μία καθαρίστρια για εκατό παιδάκια.

Θυμίζουμε ότι προχτές στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα ακριβώς την κατάσταση στους σταθμούς του δήμου, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, καθώς οδηγεί τους συμβασιούχους στην ανεργία, αφού πρώτα οι διοικήσεις του δήμου τους ξεζούμισαν για μια δεκαετία. Οτι ανακυκλώνει ανέργους. Οτι ενώ υπάρχουν 299 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για πρόσληψη ακριβώς στο Βρεφοκομείο, η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει.

Ζήτησε, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο όπου έχουν περιέλθει οι παιδικοί σταθμοί, οι εργαζόμενοι εκεί, οι οικογένειες και τα παιδιά τους: Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει τώρα την πρόσληψη των 299 επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ. Να σταθεί επίσης στο πλευρό των συμβασιούχων που διεκδικούν παραμονή στην εργασία τους έστω με δίμηνα.

Θυμίζουμε ακόμα ότι οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο δήμο Αθήνας με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδικούν: Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμών. Καμία απόλυση συμβασιούχου, ανανέωση των συμβάσεών τους, δρομολόγηση μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη δικαιώματα. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι, δωρεάν σταθμοί για όλα τα παιδιά. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς διεύρυνση του δικτύου των σταθμών, ώστε να ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες ανάγκες. Ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ σήμερα μετά τη διακοπή του Αυγούστου η δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα για την ενοχή των κατηγορουμένων έγινε χωρίς την παρουσία τους (σ.σ. αρνήθηκαν να παρουσιαστούν στην αγόρευση). Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Ι. Λιακόπουλος υιοθέτησε το κατηγορητήριο προτείνοντας όμως στην περίπτωση των εκρήξεων, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δ. Χηνοφώτη και της πρώην υπουργού Λ. Κατσέλη και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τη μετατροπή της κατηγορίας από συναυτουργία σε απλή συνέργεια. Το ίδιο πρότεινε και στις κατηγορίες της προμήθειας, κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δικάζονται ανάμεσα σε άλλα για το αδίκημα της «συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης», καθώς και για τις παραπάνω εκρήξεις. Με δύο σύντομες δηλώσεις που διαβάστηκαν, οι κατηγορούμενοι Μ. Νικολόπουλος, Γ. Νικολόπουλος, Χρ. Τσάκαλος και Δ. Μπολάνο, μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης (όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει), αρνήθηκαν να απολογηθούν και αποχώρησαν. Τέλος να σημειωθεί ότι ο συνήγορος Φρ. Ραγκούσης υπέβαλε ακόμη μια φορά ένσταση κακής σύνθεσης του δικαστηρίου, η οποία απορρίφθηκε.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

(ΙΟΥΛΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2012, τεύχος 155)

Με πλούσια ύλη από τις δραστηριότητες των αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ιστορικά σημειώματα σχετικά με το ΔΣΕ αλλά και για τη διεθνή συνάντηση για τον κομμουνιστή ηγέτη Γκιόργκι Δημητρόφ κυκλοφόρησε το 155ο τεύχος του περιοδικού «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (Ιούλη - Αυγούστου - Σεπτέμβρη 2012).

Ανάμεσα στα άλλα θέματα περιλαμβάνονται:

ΑΡΘΡΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ

-- Για την Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών

ΕΠΕΤΕΙΟΙ

-- Αθηναϊκή διαδήλωση κατά της βουλγάρικης κατοχής

-- Χιροσίμα - Ναγκασάκι, ένα φριχτό έγκλημα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣΕ

-- Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Μπέλες (Ιούνης 1947)

-- Πορεία 66 ημερών από τον Εβρο στο Βίτσι

-- Η μάχη της Αμφιλοχίας (1.7.1948).

-- Ενταξη στο ΔΣΕ.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ - ΧΡΟΝΙΚΑ

-- Αγωνιστές του Αετού Τριφυλίας στον ΕΛΑΣ και το ΔΣΕ

-- Το brend της 8ης Ομάδας του ΕΛΑΣ στα χέρια του Διαμαντή

Ακόμα περιλαμβάνονται «Αλλες στήλες»: Ηρωες - Μάρτυρες, Λογοτεχνία, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Αγωνιστές που «έφυγαν» κ.λπ., καθώς και ρεπορτάζ για τα σημαντικότερα γεγονότα του τριμήνου.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα (τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093).
  • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
  • Εκτάκτως, επίσης, θα διατίθεται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στα περίπτερα της Αντίστασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ