ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24 ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς

Στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου). Εξαιρετικά επίκαιρα τα αιτήματα που περιλαμβάνουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας

Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς σταθμούς φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στη λαϊκή οικογένεια (φωτ. από πρόσφατη σχετική κινητοποίηση)
Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς σταθμούς φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στη λαϊκή οικογένεια (φωτ. από πρόσφατη σχετική κινητοποίηση)
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση των αναγκών των οικογενειών τους αναδεικνύει η αγωνιστική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν 24 Συνδικάτα της Αττικής. Αύριο Πέμπτη προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου), ενάντια στην τραγική κατάσταση στην οποία οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες λόγω των ελλείψεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Τα Συνδικάτα έχουν ήδη στείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας καταθέτοντας αιτήματα εξαιρετικά επίκαιρα και συγκεκριμένα:

  • «Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου. Να μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Να γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές.
  • Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν».

Τα 24 Συνδικάτα που υπογράφουν την επιστολή είναι: Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Κατεργασίας Ξύλου, Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Λιθογράφων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, Χαρτεργατών, Ενέργειας, Ανώνυμων Εταιρειών και Γραφείων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών, Οδοντοτεχνιτών, Καθαριστών και Καθαριστριών, Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ΒΥΡΩΝ», Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Αναρρωτηρίων - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, Γυμναστών Προπονητών σε Αθλητικούς Συλλόγους - Σωματεία - Γυμναστήρια και ΝΠΙΔ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων και ΟΤΑ Αττικής.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Οξύνεται το αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες

Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο να μην μπορούν να βγουν στο μεροκάματο αφού τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνολικά, 53.000 βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Χιλιάδες άλλα μένουν εκτός, αφού δημοτικοί σταθμοί κλείνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αιτήσεων, αφού παιδιά ανέργων δε γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πράγματι, φέτος για πρώτη χρονιά οι αιτήσεις προς τους δήμους έχουν μειωθεί κατά πολύ και την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς της ΕΕΤΑΑ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και που λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Οι λόγοι γι' αυτά είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

1. Η αύξηση της ανεργίας δεν επέτρεψε στους γονείς που είναι άνεργοι να κάνουν αιτήσεις στους δήμους, αφού αυτό ακριβώς αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τους σταθμούς με τη λογική ότι αφού δεν δουλεύουν μπορούν να προσέχουν οι ίδιοι τα παιδιά στο σπίτι. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν έχει τέτοιο κριτήριο, όμως υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για παιδιά, ενώ υπάρχουν άλλα κριτήρια (σ.σ. ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ κλπ.) που περιορίζουν τον αριθμό που μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, στο πρόγραμμα αυτό οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που αυξήθηκαν οι αιτήσεις με δεδομένη την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.

2. Πολλοί δήμοι ενέταξαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ τους δικούς τους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχει ο περιορισμός των προσλήψεων που ισχύει στο δημόσιο. Δηλαδή, ο δήμος για να λειτουργήσει το σταθμό χρειάζεται προσωπικό αλλά δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Πολλοί δήμοι για να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί απευθύνθηκαν στην ΕΕΤΑΑ για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπρόσθετα, οι δήμοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν ούτε το προσωπικό ούτε τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού (φαγητό, καθαριότητα, δραστηριότητες για τα παιδιά κ.ά.) κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν αφού η χρηματοδότηση από το κράτος μειώνεται συνεχώς.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι την κατάσταση αυτή, εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά κάποιοι δήμοι ώστε να εμφανίζονται ότι ικανοποίησαν όλες τις αιτήσεις φύλαξης παιδιών που έγιναν στην περιοχή τους, κρύβοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί καν να καταθέσει αίτηση ή ότι έκανε αίτηση στην ΕΕΤΑΑ. Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται παιδικοί σταθμοί, τόσο δημοτικοί όσο και ιδιωτικοί.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας ως υπεύθυνο του προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, πρότεινε την απαράδεκτη λύση να μειωθεί το κόστος ανά παιδί, δηλαδή να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται, ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα. Τη θέση αυτή, θεωρεί θετική η ΚΕΔΕ, η οποία θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Υποχρέωση του κράτους η δωρεάν ποιοτική προσχολική αγωγή

Καλεί στην αυριανή κινητοποίηση των συνδικάτων

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας των 24 συνδικάτων απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο της Αθήνας. Με ανακοίνωσή του καλεί στην κινητοποίηση και γενικά σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και σημειώνει:

«Συνάδελφοι-σσες,

Στα πλαίσια των μνημονίων και των περικοπών που αυτά προβλέπουν, περισσότερα από 53.000 παιδιά λαϊκών οικογενειών, προσχολικής ηλικίας, θα μείνουν έξω από παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με επίσημα ανακοινωθέντα στοιχεία.

Μεγάλος αριθμός από αυτά αφορά παιδιά στο Δήμο Αθήνας, παιδιά εργαζομένων, ανέργων αλλά και πολλών συναδέλφων μας αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων.

Οι περικοπές αυτές γίνονται τη στιγμή που τα λουκέτα στις εμπορικές γειτονιές καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει προγραμματίσει να κλείσει περίπου 12 παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός παιδιών να μείνει έξω από αυτούς και οδηγώντας έτσι τους μεν εργαζόμενους στους σταθμούς στην ανεργία, τους δε γονείς σε απόγνωση.

Σήμερα, που τα λαϊκά εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό, λόγω της βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου, το κλείσιμο δημόσιων παιδικών σταθμών δημιουργεί πρόσθετο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει η λαϊκή οικογένεια, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν ποιοτική προσχολική φροντίδα σε όλα τα παιδιά της σχετικής ηλικίας.

Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει επαρκές δίκτυο παιδικών σταθμών χωρίς τροφεία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Είναι υποχρέωση του κράτους να σχεδιάζει και να κατασκευάζει σύγχρονους παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-- Κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό

-- Να καταργηθούν τα τροφεία για όλα τα παιδιά. Αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Την ανάγκη οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να αναλάβουν ενεργό δράση για να μη μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά τους αναδεικνύει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) που καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της στην Αττική να συμμετάσχουν στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τα 24 Συνδικάτα. Αλλωστε, οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας βιώνουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από την υποβάθμιση των δημόσιων δομών και την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, γι' αυτό και έχουν πολλούς λόγους να ενταχθούν αποφασιστικά στην πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ