ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ανελέητο σφυροκόπημα για να διασωθεί το κεφάλαιο

  • Περικοπές 12% στα ενιαία μισθολόγια του Δημοσίου, δραματική περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων και μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντάσσονται στο πακέτο της βαρβαρότητας
  • Θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ τα μέτρα, μαζί με τα σχεδιαζόμενα πρόσθετα έσοδα από το νέο φορολογικό

Ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται ότι ο πόλεμος σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού είναι ταξικός και πως μόνο η λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να σταματήσει τη ραγδαία φτωχοποίηση και εξαθλίωση
Ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται ότι ο πόλεμος σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού είναι ταξικός και πως μόνο η λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να σταματήσει τη ραγδαία φτωχοποίηση και εξαθλίωση
Με το πακέτο των εξοντωτικών μέτρων για τη διετία 2013 - 2014 να αγγίζει πλέον τα 14 δισ. ευρώ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει την αποφασιστικότητά του να συντρίψει το λαό για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι δεμένα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, η συγκυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για τη βαθύτερη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, συμφωνήθηκε ότι το βάρβαρο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα περιέχει επιπλέον μέτρα και περικοπές της τάξης των 2 - 2,5 δισ.! Μόνο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανεβάσει τον πήχη των περικοπών στα 6 δισ. (από 5 δισ. που ήταν το αρχικό πλάνο), βάζοντας στο στόχαστρο συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Τα επιπλέον μέτρα θα επιβληθούν προκειμένου να αναπληρώσουν τις «απώλειες» φορολογικών εσόδων, την αναμενόμενη παραπέρα βύθιση και των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι αποτέλεσμα της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, της μαζικής ανεργίας, της διάλυσης του λαϊκού εισοδήματος.

Μαζί με αυτά, αναμένονται και πρόσθετα μέτρα, περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η στέρηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα ποσά των 3 περίπου δισ. που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του νέου φορολογικού.

Στη λίστα της βαρβαρότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσονται οι μειώσεις κατά 12% των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από την 1η Γενάρη του 2012. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε χτες δραματικές περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» για την απόλυση 45.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Τα παραπάνω μέτρα σερβίρονται με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η χθεσινή εντολή του πρωθυπουργού να «παγώσουν» όλες οι επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και να εξεταστούν από μηδενική βάση, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Εμπλουτίζουν το πακέτο της χρεοκοπίας

Το σχέδιο της άγριας χρεοκοπίας του λαού, το σύνολο των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν υποβάλει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, μαζί με τις προτάσεις των υπουργείων και άλλων, μπαίνουν στο αντιλαϊκό τραπέζι και πλέον εμπλουτίζονται καθημερινά με νέες «προτάσεις» και λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα. Μεταξύ άλλων, τα πρόσθετα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο περιλαμβάνουν:

  • Την περικοπή των ειδικών μισθολογίων κατά 12% στο προσωπικό (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρών ΕΣΥ, δικαστικών, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.ά.) που θα μειώσει παραπέρα τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.
  • Εξετάζεται η επιβολή «ειδικής εισφοράς», ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν, στις επικουρικές συντάξεις. Το νέο χαράτσι θα ισχύσει ταυτόχρονα και παράλληλα με τη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης που ήδη επιβάλλεται στα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αμπαλάρεται με το μανδύα της «στήριξης» (!) των επικουρικών ταμείων.
  • Την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Επιβολή νέων, πολύ χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να αποκόψουν από κάθε επίδομα δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Το πλαφόν που αφορά στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συρρικνώνεται στα 30.000 ευρώ (από 45.000 ευρώ σήμερα). Διευρύνουν το νέο μέτρο περικόπτοντας σε ποσοστό 50% το επίδομα και για σημερινούς δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 με 30.000 ευρώ το χρόνο.
  • Κατακρεουργούν και τα ποσά που οι ίδιοι έχουν προβλέψει για τους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα περάσουν στο νέο καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας». Το πλαφόν πέφτει στο 60%, ή και ακόμη χαμηλότερα, του προβλεπόμενου μισθού. Στο τραπέζι είναι και η χρονική διάρκεια της καταβολής του, το αν δηλαδή θα καταβάλλεται για 3 ή για 2 χρόνια.

Δεδομένες, τέλος, για τους κυβερνώντες θεωρούνται οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η κατακρεούργηση των κρατικών επιχορηγήσεων για την Υγεία και την Παιδεία.

Δεσμεύσεις για κλιμάκωση της επέλασης

Σήμερα το απόγευμα ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που φθάνει το μεσημέρι στην Αθήνα. Αναμένεται να του παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης διετίας, ενώ δεδομένες θεωρούνται οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για την αυστηρή επιβολή των μέτρων. Με το «εμπλουτισμένο» πακέτο ανά χείρας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και το Σάββατο στο Παρίσι, για συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

Η τελική διαμόρφωση του αντιλαϊκού σχεδίου, που αποτελεί ταυτόχρονα και βασικό όρο, όπως αναφέρει η συγκυβέρνηση, για την «επαναδιαπραγμάτευση», την επιμήκυνση δηλαδή της βίαιης προσαρμογής στις σημερινές νόρμες των κοιναγορίτικων και άλλων μονοπωλίων, θα είναι έτοιμη πριν από την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας, που προγραμματίζεται για τις 5 Σεπτέμβρη.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα αναλάβει τη δέσμευση για τη «λήψη όσων μέτρων χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Στον «αέρα» εξάλλου παραμένει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την συγκυβέρνηση για την τυπική έγκριση των μέτρων, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν και χτες οι «διαρροές» από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ περί δήθεν «διαφωνίας» με το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Κυβερνητικά στελέχη πάντως έλεγαν ότι πρόκειται για «νέου τύπου εφεδρεία» που θα προσυπογράψουν τόσο ο Ε. Βενιζέλος, όσο και ο Φ. Κουβέλης.

ΚΚΕ
Τα μέτρα δεν είναι μπόρα που θα περάσει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη διαπραγμάτευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει ότι τα άγρια μέτρα είναι μπόρα που κάποτε θα περάσει, όπως δεν πρέπει και να περιμένει τίποτα από την κεντροδεξιά και αριστερή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, γιατί και η μια και η άλλη είναι σκέτη κοροϊδία. Ο λαός βρίσκεται σε κατάσταση επιταχυνόμενης χρεοκοπίας, από την οποία δε θα βγει ούτε με το ευρώ ούτε με τη δραχμή, όποια κυβέρνηση κι αν υπάρχει. Μόνη φιλολαϊκή λύση αποτελεί η οργάνωση της πάλης και η λαϊκή συμμαχία που θα παρεμποδίζει και θα ανοίγει δρόμο για να έχει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και την οργάνωση της οικονομίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ