«Ο παππούς έχει πίεση» |
Την Τετάρτη, ανεβαίνει «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» του Πέτρου Ζούλια, σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την «Θεατρική Διαδρομή». Πρόκειται για σπονδυλωτό έργο που παρουσιάζει, με μετεπιθεωρησιακό τρόπο, την Ιστορία της Ελλάδας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Το παρασκήνιο της Ελληνικής Ιστορίας, όπως διαδραματίζεται στα παρασκήνια μιας παράστασης, είναι ο βασικός άξονας του έργου. Σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη. Χορογράφος: Φώτης Διαμαντόπουλος. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Ρένια Λουιζίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μαλικένζου, Πάνος Σταθακόπουλος, Αλίνα Κωτσοβούλου, Γεωργία Μαυρογεώργη, Τάσος Αλατζάς, κ.ά.
«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» |
Καλαματιανός στην καταγωγή, πολιτογραφημένος όμως Κρητικός, ο Μίλτος Πασχαλίδης έχει ενσωματώσει στα τραγούδια του την ελληνική παράδοση με τον πιο πετυχημένο τρόπο. Ιδρυτικό μέλος των Χαΐνηδων, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια προσωπική πορεία και έχει καθιερώσει το δικό του ιδιαίτερο ύφος, που είναι εμφανές κύρια στις ζωντανές του εμφανίσεις. Με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων αλλά και βαθιά γνώση της ελληνικής μουσικής κινείται με άνεση μεταξύ του σύγχρονου τραγουδιού και της παράδοσης, από τον Τζίμη Πανούση στον Ερωτόκριτο και από τον Θάνο Μικρούτσικο στον Μάρκο Βαμβακάρη.
Φυσικά, δε λείπουν τα δικά του τραγούδια, από τα γνωστότερα όπως η Λίμνη, η Φωτιά Μου και το Στα Είπα Ολα μέχρι αυτά που κυκλοφόρησαν πριν τρεις μήνες στο Ξένοι Σ' Ενα Τόπο Που Αλλάζει. Τραγούδια γεμάτα ευαισθησία, θυμό, τρυφερότητα ενίοτε και χιούμορ. Τον Μίλτο Πασχαλίδη συνοδεύουν οι: Φρόσω Στυλιανού στο τραγούδι, ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, η Μιρέλα Πάχου στο πιάνο και το ακορντεόν, ο Δημήτρης Σινιγιάννης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Γιώργος Χατζής στα τύμπανα.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 10 ευρώ, στα PUBLIC, στο Δημαρχείο Γαλατσίου, ηλεκτρονικά στο VIVA.gr και τηλεφωνικά στο 13855. ΤΑΜΕΙΟ: 13 ευρώ.
«Περικλής» από το Εθνικό |
Συγκεκριμένα, το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 25 θεατρικές παραστάσεις, 8 μουσικές, βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου (22 - 27 Σεπτέμβρη) με προβολή επτά ταινιών που αποτελούν σταθμούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, με τις υπογραφές του Νίκου Κούνδουρου και του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και 2 εικαστικές εκθέσεις, που πραγματοποιούνται ειδικά για τα «Αισχύλεια».
Η φετινή εγκατάσταση, που θα στεγαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο (1/9 - 14/10), φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Αμστερνταμ και Αθήνας. Τίτλος «Τhe future starts here».
Παράλληλα με την έκθεση του Τσιβόπουλου, στις ίδιες ημερομηνίες, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» έκθεση με τίτλο «Βήματα πορείας», με βίντεο των έργων των εικαστικών που παρουσίασαν δουλειά τους σε προηγούμενα «Αισχύλεια». Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα των: Βάνας Ξένου, του γλύπτη Θόδωρου, Καλλιόπης Λεμού, Μάριου Σπηλιόπουλου, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Διοχάντη και Στήβεν Αντωνάκου.
Συνοπτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής: Η αυλαία ανοίγει στις 26 Αυγούστου με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, από το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στις 27 Αυγούστου, ενώ στις 28 ανεβαίνει η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Στις 30 Αυγούστου το λόγο έχει ο «Περικλής» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, επίσης από το Εθνικό Θέατρο. Στις 31 Αυγούστου μια μουσική βραδιά με την πανσέληνο, με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Επεται συνέχεια τον Σεπτέμβρη.
Το έργο «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Nick Whitby, η ξεκαρδιστική κωμωδία που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο από τον Μελ Μπρουκς και διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν τον περασμένο χειμώνα ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, παρουσιάζεται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο «Θέατρο Δάσους». Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη. Στίχοι - Μουσική: Αφροδίτη Μάνου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μια διάσημη ηθοποιός (Κάτια Δανδουλάκη) απατά τον άντρα της (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) με έναν πολύ νεότερό της (Γιάννης Τσιμιτσέλης). Μια ερωτική φάρσα στήνεται στα παρασκήνια ενός θιάσου του μουσικού θεάτρου. Τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα όταν στα γρανάζια της φάρσας πιάνονται ένας Γερμανός στρατηγός (Τάσος Κωστής) μαζί με την αυστηρή γραμματέα του (Σοφία Μουτίδου) και τον ηλίθιο υπασπιστή του (Σπύρος Μεριανός), μια διπλή κατάσκοπος (Χριστίνα Τσάφου) και ο μακιγιέρ της πρωταγωνίστριας (Πρόδρομος Τοσουνίδης).
«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Μενιδιάτης, ερμηνευτής επιτυχιών όπως «Είδα τα μάτια σου κλαμένα, καλή μου», «Αγωνίες», «Πήραν τα στήθια μου φωτιά» και «Πετραδάκι - πετραδάκι». Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα στον Αγιο Βλάσση, στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου. Στο πάλκο πρωτοεμφανίστηκε το 1953, δίπλα στους Τάκη Μπίνη, Γιώργο Λαύκα και Γεράσιμο Κλουβάτο, ενώ στη δισκογραφία 1957.