ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Θα δίνονται «ψαλιδισμένα» και σε ακόμα λιγότερους

Στα επίπεδα του 2008 ή 2009 εξετάζει η κυβέρνηση να μειώσει τα προνοιακά επιδόματα, θέτοντας επιπλέον και εισοδηματικά κριτήρια

Τη μείωση των ήδη πενιχρών προνοιακών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008 ή του 2009 εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη βαθύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και των χρόνια πασχόντων. Τους πιο φτωχούς και τους πιο ανήμπορους, όσων η ζωή εξαρτάται άμεσα από τη θεραπεία. Τα σχέδια αυτά (τα οποία συζητήθηκαν και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)) θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα των ΑμεΑ καθώς - σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΑμεΑ - το 65% των αναπήρων παίρνει επίδομα ύψους 313 ευρώ το μήνα και με τη μείωση θα πάει στα 230 ευρώ.

Οι ραγδαίες περικοπές ξεμπροστιάζουν τη βρώμικη προπαγάνδα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, πως τάχα η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, που ολοκληρώθηκε το Μάρτη και η απόδοσή τους με εισοδηματικά κριτήρια - κάτι που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας - θα είναι προς όφελος των αναπήρων. Οχι μόνο καθυστερεί δραματικά η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, αλλά αυτά θα δίνονται και μειωμένα και ανάλογα «με το συνολικό εισόδημα ή και την περιουσία των αποδεκτών». Αποκαλύπτεται πως κάθε κίνηση, κάθε προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι μεθοδευμένη για να ακολουθήσει τσεκούρωμα στις παροχές πρόνοιας, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι απειροελάχιστες.

Είναι ενδεικτικά τα θηριώδη ψέματα για τους ανάπηρους «μαϊμού» που - δήθεν - αν αποκαλύπτονταν, οι υπόλοιποι ανάπηροι θα ζούσαν με «χρυσά κουτάλια»: Πριν την απογραφή (σ.σ. τον Φλεβάρη του 2012) οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων έφταναν τις 220.000. Μέχρι το τέλος Μάρτη απογράφηκαν 180.000 και η τότε κυβέρνηση θριαμβολογούσε πως «τσάκωσε» 40.000 ανάπηρους «μαϊμού». Η αλήθεια, όμως είναι, πως η απογραφή ακόμη συνεχίζεται - άτυπα - στις προνοιακές υπηρεσίες των δήμων, καθώς περίπου 75.000 άτομα είναι σε διαδικασία επανεξέτασης της αναπηρίας τους ή εξετάζονται για πρώτη φορά. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε διαρκώς λόγο για διπλογραμμένους που «ξεσκεπάστηκαν» και δεν ανέφερε πως υπάρχουν άτομα με πολλαπλές, βαριές αναπηρίες που έπαιρναν πάνω από ένα επίδομα (π.χ. τετραπληγίας και νοητικής στέρησης). Φαίνεται, λοιπόν, πως τελικά δε ... «βγαίνουν» τα νούμερα των «χιλιάδων και χιλιάδων» ανάπηρων «μαϊμού» και η σημερινή κυβέρνηση προχωράει σε άμεσο ψαλίδισμα των προνοιακών επιδομάτων και των δικαιούχων.

Εγκλημα εκ προμελέτης

Τα προνοιακά επιδόματα είναι άμεση ανάγκη να αυξηθούν και να δίνονται σε περισσότερους. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν κάποια βαριά ή χρόνια αναπηρία, που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Εξαιτίας της παντελούς απουσίας δημόσιων, αναβαθμισμένων, επαρκών και δωρεάν δομών Πρόνοιας, τα ΑμεΑ και οι χρόνια πάσχοντες αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αποκατάσταση, για τη μετακίνησή τους κλπ. Αυτό το πενιχρό επίδομα είναι για την πλειοψηφία των ΑμεΑ και τις οικογένειές τους ο μοναδικός πόρος για να ζήσουν.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει κάνει δραματικές περικοπές στις παροχές σε όλες τις κατηγορίες αναπήρων και χρόνια πασχόντων, με συνέπεια να πρέπει να δίνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ το μήνα από την τσέπη τους. Σε αυτό προστίθεται και η πολύμηνη «στάση πληρωμών» του ΕΟΠΥΥ προς τα ΑμεΑ για θεραπευτικά υλικά, φάρμακα και θεραπείες που πληρώνουν και δεν έχουν πάρει πίσω τα χρήματα. Οι δημόσιες δομές Πρόνοιας κλείνουν ή συρρικνώνονται, το ίδιο και οι δομές Ειδικής Αγωγής και είναι ζήτημα χρόνου άνθρωποι να χάνουν μαζικά τη ζωή τους ή να ταλαιπωρούνται, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να τους ανακουφίσει.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Επικίνδυνες οι περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, με θέμα την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην υγεία του λαού από την πολιτική των περικοπών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Αναλυτικά στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται:

«Η συγκυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη που συνεχώς επιδεινώνεται.

Οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν στη συσσώρευση των χρεών του κράτους προς τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, αλλά και προς τους ασθενείς που έχουν πληρώσει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης το προηγούμενο διάστημα.

Ηδη σε αρκετούς νομούς της χώρας και με άμεση προοπτική καθολικής γενίκευσης, οι φαρμακοποιοί λόγω των νέων χρεών του ΕΟΠΥΥ και του κράτους δε χορηγούν φάρμακα με πίστωση και οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται πάλι να πληρώνουν όλο το ποσόν για την αγορά των φαρμάκων. Σε συνθήκες λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και ανασφάλιστων, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων.

Χρειάζεται επειγόντως να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, να εξοφληθούν τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους, να εξασφαλιστεί η πλήρης και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με προτεραιότητα τους ανέργους, ανασφάλιστους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Απαιτείται η δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων, των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους και τα συμπληρώματα διατροφής στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. Είναι απαραίτητος ο συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.

Ερωτάται η Κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Μειωμένες θα εξοφληθούν οι εφημερίες των γιατρών

Μειωμένες θα πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες του Α' εξαμήνου του 2012 οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας, όπως προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων «για την αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων εφημεριών των ιατρών εντός των εγκεκριμένων μηνιαίων πιστώσεων».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει «ορθά κοφτά» στους γιατρούς πως «ό,τι πήρανε, πήρανε» αφού με την παραπάνω εγκύκλιο παραμένει απλήρωτο το 20% του συνολικού ποσού για κάθε μήνα, τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη - Μάρτη και εξοφλούνται πλήρως μόνο οι μήνες Απρίλης - Μάης. Γι' αυτά επαρκεί το συμπληρωματικό κονδύλι που ενέκρινε το υπουργείο, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Επίσης θα μείνουν οι επιπλέον εφημερίες που έχουν γίνει πέρα από το πλαφόν των 4 το μήνα για τους ειδικευμένους γιατρούς και των 7 το μήνα για τους ειδικευόμενους, που πληρώνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι ενδεικτικό πως το 2011 το κονδύλι των εφημεριών που ενέκρινε η κυβέρνηση ήταν 365 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζονταν 400 εκατ. ευρώ. Για το 2012 μειώθηκε εκ νέου το κρατικό κονδύλι, στα 315 εκατ. ευρώ και με το συμπληρωματικό κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ έφτασε τα 321 εκατ. Δηλαδή υπολείπονται τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για να καλύπτονται με μια στοιχειώδη ασφάλεια οι εφημερίες των νοσοκομείων.

Τα ολοένα μειωμένα κονδύλια για τις εφημερίες, πέρα του ότι επιβάλλουν απλήρωτη εργασία των γιατρών, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, καθώς θα συρρικνωθούν τα προγράμματα εφημεριών και νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς απαραίτητες ειδικότητες. Ηδη γίνονται λιγότερες εφημερίες, έχει μειωθεί ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών, όπως και το ωρομίσθιο της εφημερίας.

Πόσο κοστίζουν ... οι ανάπηροι;

Το άγχος τους για τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια εξέφρασαν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο την αντίληψη ότι η «αιμορραγία» του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από τη ... γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με Επερώτησή του στη Βουλή, είπαν πως είναι μικρότερο το κόστος του κράτους για τα σημερινά πενιχρά επιδόματα, παρά για την έγκλειστη περίθαλψη των αναπήρων σε ιδρύματα. Αναφέρει συγκεκριμένα η Επερώτηση του Π. Κουρουμπλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών: «Οφείλετε να γνωρίζετε ότι το επίδομα αυτό συμβάλλει και στην παραμονή του προσώπου με αναπηρία στο οικογενειακό περιβάλλον, διότι είναι γνωστό ότι η παραμονή του σε ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης κοστίζει το τριακονταπλάσιο του σημερινού επιδόματος των 360 ευρώ περίπου».

Πρώτον: Φυσικά και τις κυβερνήσεις τις συμφέρει το βάρος των ανύπαρκτων δομών και υπηρεσιών Πρόνοιας να το σηκώνουν οι οικογένειες των αναπήρων. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, δηλαδή η βασική «δομή πρόνοιας» είναι η ίδια η οικογένεια.

Δεύτερον: Είναι αντιεπιστημονικό τη βασική φροντίδα και περίθαλψη ατόμων που απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία να την αναλαμβάνει η οικογένεια. Χώρια από το μεγάλο κόστος που αναλαμβάνει η οικογένεια, εξ ου και το χαμηλό κόστος για το κράτος.

Τρίτον: Ακόμη και στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης - που είναι ελάχιστα συγκριτικά με τις ανάγκες - παρακρατάται από το κράτος έως και το 40% των συντάξεων των νοσηλευομένων με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες. Οι δε συνθήκες είναι άθλιες. Αρα και αυτό το «κόστος» το κράτος το έχει πετάξει από πάνω του.

Τέταρτον: Οι ευθύνες της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ είναι τεράστιες, καθώς δεν προειδοποίησε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους για τις δρομολογούμενες περικοπές στα επιδόματα, παρότι ήταν ξεκάθαρη δέσμευση και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αντίθετα, η ΕΣΑμεΑ πανηγυρίζει σε προχθεσινή της επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πως «άλλωστε, η διαδικασία απογραφής, την οποία ως θεσμό υποστήριξε η ΕΣΑμεΑ, επέφερε ήδη μείωση των επιδοτούμενων»! Ακόμη και τώρα που είναι προ των πυλών οι περικοπές δεν κάλεσε ούτε σε μια αγωνιστική διεκδίκηση.

Παρ' όλ' αυτά, το «θέατρο» της ... υπεράσπισης των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων συνεχίζεται και από τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;..


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ