Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στην Ουρανούπολη
Eurokinissi |
Ειδικότερα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Αγ. Ορος και έφτασε μέχρι την Ουρανούπολη - η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - συνέχισε να προκαλεί καταστροφές. Το μέτωπο της Ουρανούπολης περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και πλέον το βάρος της κατάσβεσης εστιάζεται στις εστίες που καίνε τις δασικές εκτάσεις στο Αγ. Ορος και ειδικότερα στη θέση Αγιοπαυλίτικο Σπίτι. Μάλιστα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το μέτωπο εκτείνεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 92 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 120 εθελοντές, 58 άτομα πεζοπόρα, 111 στρατιώτες και υδροφόρες της Τοπικής Διοίκησης. Παράλληλα χθες το πρωί, έφτασαν στη χώρα μας για να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων τους, 49 Σέρβοι πυροσβέστες με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες.
Από την άλλη, στην Αρκαδία και στην Κορινθία, μετά από τέσσερις ημέρες συνεχόμενης καταστροφής, τα μέτωπα ήταν σε ύφεση. Οπως έλεγαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες που ήταν εξίσου απειλητικές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατά διαστήματα στην περιοχή, ήταν ικανοί να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό, στην περιοχή ήταν διάσπαρτες και οι δυνάμεις του Σώματος προκειμένου να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε κίνδυνο.
Πίσω της όμως, η πυρκαγιά της Αρκαδίας άφησε επτά τραυματίες, πέντε πυροσβέστες και δύο πολίτες, με την κατάσταση της υγείας του ενός να εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Επίσης, περισσότερα από 55.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Για το λόγο αυτό, συνολικά επτά περιοχές είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ιδιο ήταν και το σκηνικό στο Νεοχώρι Δομοκού όπου η κατάσταση χθες ήταν πολύ καλύτερη με πολλές όμως, διάσπαρτες εστίες.
Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε χθες το πρωί, στην περιοχή Πύλι Μαντουδίου στην Εύβοια. Η φωτιά που φέρεται να εκδηλώθηκε από κεραυνό, αντιμετωπιζόταν από 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα ελικόπτερο.
Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Σ. Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Δ. Ζαχαριάδη, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε προχθές την περιοχή της Ουρανούπολης, η οποία δέχθηκε και τα μεγαλύτερα πλήγματα από τη μανία της πυρκαγιάς.
Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει πως: «η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αναδείχνει με τραγικό τρόπο ότι δάση και ορεινοί όγκοι είναι απροστάτευτα, ότι κινδυνεύουν ζωές και βιός των ανθρώπων.
Οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία, Περιφέρεια και Δήμοι δεν έχουν ούτε τις ελάχιστες πιστώσεις, προκειμένου να προγραμματίσουν ή να ανταποκριθούν στα ελάχιστα έργα και εργασίες προστασίας των δασών. Τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πριν την έναρξη της περιόδου. Τα κονδύλια που δόθηκαν το 2012 στους δήμους όλου του Νομού Χαλκιδικής για την πυροπροστασία, δεν ξεπέρασαν τις 349.000 ευρώ, ενώ απ' αυτά ο Δήμος Αριστοτέλη πήρε 84.300 ευρώ. Με αποτέλεσμα για μια ακόμη χρονιά ο καθαρισμός του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, να παραμένουν κενό γράμμα και για αυτήν τη χρονιά.
Το δάσος της περιοχής βρέθηκε και θα βρεθεί στο στόχαστρο. Κάθε λογής καταπατητές, τουριστικά και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βολιδοσκοπούν το δασικό πλούτο της περιοχής. Συμφέροντα που αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στο έδαφος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας. Ολα αυτά αποκαλύπτουν ότι η βασική αιτία για τις μεγάλες καταστροφές που ζούμε από τις πυρκαγιές κάθε χρόνο, είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης που ακολουθούν διαχρονικά και συνειδητά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.
Τα δάση δεν μπορεί να ανήκουν σε κανένα, είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Προϋπόθεση ωστόσο για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείρισή τους, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και η λαϊκή οικονομία που θα υλοποιείται από τη λαϊκή εξουσία, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας λαϊκή ευημερία.
Αυτά που χρειάζονται άμεσα είναι:
Με περισσό θράσος μιλάνε οι της συγκυβέρνησης για «διάσωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας». Αυτοί, δηλαδή οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που διέλυσαν και απαξίωσαν τη ναυπηγική βιομηχανία στο πλαίσιο της παράδοσής της στα πολυεθνικά μονοπώλια. Με αφορμή τις κυβερνητικές συσκέψεις για τη «διάσωση» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έβγαλαν και πάλι στο προσκήνιο το σχέδιο περί «ενιαίου φορέα» ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Το ό,τι βρωμάει από μακριά το θέμα δεν θέλει και πολλά πράγματα για να αποδειχθεί.
Δεν τους φτάνει που έχουν δώσει, διαδοχικά κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Γερμανούς και Αραβες) 2,5 δισ. ευρώ, για να παραλάβει μετά από δέκα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο μόνο ένα υποβρύχιο («ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»), το δοκιμαστικό, αξίας μεταπώλησης κατά τους Γερμανούς μόνο 300 εκατ. ευρώ, τώρα πάνε να αξιοποιήσουν το σκανδαλώδες αυτό σκηνικό σαν μοχλό για τον πλήρη έλεγχο από τα μονοπώλια του κλάδου. Ο «ενιαίος φορέας» που μιλάνε, ο οποίος άλλωστε θα είναι με τη συγκατάθεση των σημερινών ιδιοκτητών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας - Νεωρίου, θα είναι το σχήμα για να επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με μισθούς Κίνας και Ινδίας και εργασιακά δικαιώματα τύπου COSCO. Θα είναι το πλαίσιο που έχουν επιβάλει στις δικές τους γαλέρες οι Ελληνες εφοπλιστές, τους οποίους καλεί η κυβέρνηση να συνδράμουν.
Εξάλλου θεσμικά το πλαίσιο το έχουν έτοιμο, είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας». Αυτός ο «ενιαίος φορέας» θα είναι ο πολιορκητικός κριός για να γίνει η συγκεντροποίηση και ο μονοπωλιακός έλεγχος του συνόλου της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, από τον Πειραιά, τη Ζώνη του Περάματος και της Σαλαμίνας, μέχρι του Σκαραμαγκά, την Ελευσίνα και τη Σύρο. Εδώ ακριβώς κολλάει και το ενδιαφέρον της διοίκησης του ΟΛΠ, που λειτουργεί πλέον σαν εμπορικός αντιπρόσωπος των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως γίνεται και με την COSCO. Αυτό είναι το μαγείρεμα που κάνει η τρικομματική κυβέρνηση. Απώτερος στόχος, η καθυπόταξη των εργαζομένων και των μικρότερων επιχειρήσεων του χώρου και η παράδοση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στα πολυεθνικά μονοπώλια, με όχημα την κάλπικη «ανάταξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση, προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και κατασκευαστικών ομίλων.
Ολα αυτά κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση ενιαίου δημόσιου τομέα ναυπηγικής βιομηχανίας: «Η διατήρηση και ανάπτυξη της απολύτως αναγκαίας ναυπηγικής βιομηχανίας προϋποθέτει τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα και πλήρη ρήξη με τους περιορισμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ. Καμιά άλλη δήθεν λύση, δηλαδή μορφή ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να σταματήσει τη συρρίκνωσή τους και την ισοπέδωση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».