ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Aποφάσισαν εμβάθυνση της επέμβασης στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Η εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιούν στη Συρία επί του παρόντος συγκεκαλυμμένα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφασίστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη δίχως απ' την άλλη να αποκλείονται «όλες οι πιθανές λύσεις», ακόμη και απροκάλυπτες επιχειρήσεις σε βάρος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας Χ. Κλίντον και Αχμέτ Νταβούτογλου δεν απέκλεισαν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε βάρος της Δαμασκού, ενώ απ' την άλλη συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία ενός «νευραλγικού κέντρου» ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών και σχεδιασμών με στόχο την «επίσπευση» της ανατροπής του προέδρου Ασαντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε αυτό το νέο αμερικανο-τουρκικό κέντρο επιχειρησιακό κέντρο αναμένεται να συμμετάσχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις παρούσες εξελίξεις, να «σχεδιάσουν το μέλλον» (!) της Συρίας ή και να αποτρέψουν «ακόμη και χειρότερα σενάρια, όπως η χρήση χημικών όπλων»...

Πάντως, η κοινή θέση Ουάσιγκτον - Αγκυρας για διεύρυνση της επέμβασης έδωσε χτες αέρα στα πανιά του αντικυβερνητικού λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» (ΣΕΣ). Ο επικεφαλής του ΣΕΣ, Αμπντέλ Μπάσετ Σίντα, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» δε ζήτησε μόνο θέσπιση ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και τη δημιουργία «ασφαλών θυλάκων» στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και την Τουρκία, μη αποκλείοντας τις εκεί περιπολίες από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις!

Κινητικότητα στη Μέκκα

Προχτές, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ματαίωσαν την προγραμματισμένη συνάντησή τους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, δίχως να διευκρινίσουν γιατί. Αντίθετα στην ίδια πόλη θα πραγματοποιηθεί σήμερα η διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή ηγετών όπως ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος θα επιδιώξει σειρά επαφών με ομολόγους του. Οπως γνωστοποιήθηκε, στη διάρκεια συνόδου του 57μελούς οργανισμού αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πρόταση για αναστολή συμμετοχής της Συρίας... Ανάλογη απόφαση είχε πάρει πριν εννιά μήνες και ο Αραβικός Σύνδεσμος, θέτοντας ως όρο για την επιστροφή της Συρίας στον οργανισμό την αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις της χώρας.

Διπλωματική κινητικότητα σημειώνεται και στο Πεκίνο, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες ότι αναμένουν σήμερα την Μπουτάινα Σαάμπαν, απεσταλμένη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Σαάμπαν θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί. Μάλιστα ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει επίσης στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο «να προωθήσει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας».

Επιπλέον,η επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Βαλερί Αμος, θα επισκεφθεί από σήμερα ως τις 16 του μήνα τη Συρία και το Λίβανο, σε μία προσπάθεια να βρεθούν τρόποι βοήθειας των Σύρων αμάχων που πλήττονται από τη σύρραξη...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Σύρος διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη χώρα του στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη αυτομόλησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει από τη θέση αυτή το συριακό λαό».

Αμείωτες οι συγκρούσεις

Καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και αντικυβερνητικές δυνάμεις συνεχίστηκαν αμείωτες με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε Δαμασκό και Χαλέπι. Παράλληλα, χτες το απόγευμα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένα μαχητικό συνετρίβη «λόγω τεχνικών προβλημάτων σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση» στην Ανατολική Συρία, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των ανταρτών ότι κατέρριψαν αεροσκάφος στην περιοχή. Τέλος, συριακές αντιπολιτευόμενες πηγές ανακοίνωσαν ότι αργά προχτές βράδυ, στη μεθοριακή περιοχή Τελ Σιχάμπ - Τούρα (περίπου 80 χλμ βόρεια του Αμμάν της Ιορδανίας) σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε ιορδανικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις όταν Σύροι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στην Ιορδανία. Κατά το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΙΡΑΝ
Το Ισραήλ σε ρόλο «σημαιοφόρου»

Ο ισραηλινός λαός διαδηλώνει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Ο ισραηλινός λαός διαδηλώνει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου χτυπά δυνατά το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να βρίθουν άρθρων και πληροφοριών για ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν «τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες». Το ερώτημα κατά τις ισραηλινές εφημερίδες είναι εάν θα γίνει «πριν ή μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου» και όχι εάν θα το κάνει το Ισραήλ, αλλά «ότι θα το κάνει η Δύση». Εντούτοις το ουσιαστικό ερώτημα από τον τελευταίο πολεμικό παροξυσμό των Ισραηλινών, που καταδίκασε ο ισραηλινός λαός με τη διαδήλωση που πραγματοποίησε στο κέντρο του Τελ Αβίβ το βράδυ της Κυριακής, είναι εάν πρόκειται για ενέργειες στο πλαίσιο του κλοιού που στήνεται γύρω από το Ιράν, με επίκεντρο τις κυρώσεις και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ ή εάν όντως κάποια επίθεση είναι στον άμεσο χρονικό ορίζοντα.

Η εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» υποστηρίζει σε άρθρο της, με τίτλο «Νετανιάχου και Μπαράκ αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν το φθινόπωρο», πως «μια στρατιωτική επέμβαση είναι σήμερα πιο πιθανή από ποτέ», ένας ισχυρισμός που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «επείγον». Διευκρινίζει ωστόσο ότι «κανείς αξιωματούχος, ούτε του στρατού, ούτε από τον κύκλο του υπουργείου Αμυνας, ούτε καν ο πρόεδρος δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης», καθώς ο πυρήνας της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι αναποφάσιστος.

Ο απόστρατος Ισραηλινός υποστράτηγος Αχαρόν Ζεεβί Φαρκάς δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό «Κανάλι 2» ότι «μια επίθεση στο Ιράν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα, μπορεί μέσα σε βδομάδες ή σε δύο μήνες», προσθέτοντας ωστόσο πως μια τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να είναι «η τελευταία μας επιλογή». Δηλώσεις που έπονται αυτές του Εφραίμ Χαλέβι, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, που εμμέσως δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times» ότι επίκειται άμεσα μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν ήμουν Ιρανός θα φοβόμουν πάρα πολύ τις επόμενες 12 εβδομάδες».

Η εφημερίδα «Haaretz» σε άρθρο της αναφέρει μια προειδοποίηση ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο παρά την παραμονή του πολέμου του 1967. Επίσης, αναφέρει ότι το «επείγον» σε αυτή την περίπτωση βασίζεται στον ισχυρισμό ότι «νέες πληροφορίες» έχουν λάβει στις ΗΠΑ ότι το Ιράν έχει προχωρήσει ταχύτερα από όσο υπολογιζόταν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εντούτοις ερωτώμενος ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην πολιτική άσκησης πιέσεων μέσω των κυρώσεων και επιδιώκουν πάντα μία ...διπλωματική λύση» σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Ενας ακόμη παράγοντας είναι η Σαουδική Αραβία που επισήμως δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση των ισραηλινών μαχητικών από το έδαφός της. Αλλες πηγές ωστόσο τονίζουν ότι δεδομένου ότι το Ριάντ γνωρίζει ότι αποτελεί μία από τις τέσσερις πιθανές διαδρομές, σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να πλήξουν το Ιράν θα το αποδεχθούν μόνο «εάν πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση με την Ουάσιγκτον».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες των ιθαγενών Νάσα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τη δολοφονία από «αγνώστους» του ηγετικού στελέχους των ιθαγενών Νάσα, Λισάνδρο Τενόριο, στην κοινότητα Καλότο της επαρχίας Κάουκα κατήγγειλαν χθες οι οργανώσεις των ιθαγενών που εδώ και εβδομάδες έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στη μετατροπή των περιοχών τους σε εμπόλεμη ζώνη εξαιτίας των ευρύτατων επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στο ανταρτικό κίνημα μετά από απόφαση της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Οι ιθαγενείς Νάσα, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν επιχειρήσει να εκδιώξουν με τη βία το στρατό με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες μεταξύ των ιθαγενών και του στρατού. Ο στρατός επέστρεψε μετά από προεδρικό διάταγμα ενώ οι δολοφονίες των ιθαγενών άρχισαν. Την περασμένη Δευτέρα, ένα ακόμη μέλος του συντονιστικού των ιθαγενών δολοφονήθηκε και δύο ακόμη μέλη του της φυλής Νάσα τραυματίστηκαν από «αγνώστους».

Φονικές εξελίξεις που προφανώς συνδέονται με την επιχείρηση «ενίσχυσης της ασφάλειας» που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Σάντος. Ενίσχυση με επιπλέον 20.000 άντρες και της στρατιωτικής αστυνομίας με 5.000, καθώς επίσης και με τη σχεδιαζόμενη αγορά οπλικών συστημάτων, εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του σχεδίου εναντίον κυρίως του ένοπλου αντάρτικου κινήματος.

ΜΑΡΟΚΟ
Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

ΡAΜΠΑΤ.--

Πολλές εκατοντάδες Μαροκινοί συμμετείχαν την Κυριακή σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και άλλες μεγάλες πόλεις του Μαρόκου, όπως το Μαρακές, η Καζαμπλάνκα και η Τανγκέρη, με αφορμή την ανικανότητα της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την υψηλή ανεργία (που πλήττει έναν στους δύο νέους έως 29 ετών), την αφόρητη ακρίβεια που ροκανίζει συνεχώς το εισόδημα της μέσης μαροκινής οικογένειας, αλλά και τη συνεχιζόμενη ξηρασία που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας με δυσμενείς συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και την τουριστική βιομηχανία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ενεργά συνδικαλιστικές οργανώσεις, υποστηρικτές του «Κινήματος της 20ής Φλεβάρη» της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

Αφορμή για τις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έδωσε η προ δύο μηνών απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα με συνέπεια την κατά 20% άνοδο της τιμής των καυσίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών..

Συνθήματα διαδηλωτών αναφέρθηκαν στην άμεση απελευθέρωση δεκάδων πολιτικών κρατουμένων που παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ