ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»
Η διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης

Τη «Λίμνη των Κύκνων», τη διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζουν τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, στις 13 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Παλλάς (Απογευματινή: 5.00 μ.μ., Βραδινή: 9.00 μ.μ.) και στις 14 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

H «Λίμνη των Κύκνων», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι στις 4 Μαρτίου του 1877. Ηταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική. Η «Λίμνη των Κύκνων» εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά χρόνο με το χρόνο μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Οχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.

Η ιστορία της παράστασης αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Ετσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος προσπαθεί να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ όμως, ξεφεύγει από την παγίδα του μάγου, τα μάγια λύνονται, παίρνει στην αγκαλιά την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό. Η ιστορία βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο που ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι έντυσε μεταξύ 1875 και 1876 με τη μοναδική μουσική του και το μεταμόρφωσε σε ένα διαχρονικό μπαλέτο.

Η «Λίμνη των Κύκνων» παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο του μπαλέτου και δεν είναι τυχαίο πως τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς χορογραφίας και οι σημαντικότεροι χορευτές παγκοσμίως, δοκιμάζουν το ταλέντο και την έμπνευσή τους σε αυτό το έργο. Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Φρέντερικ Αστον. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

Η «Λίμνη των Κύκνων» που θα παρουσιαστεί στο «Θέατρο Παλλάς» στην κλασική χορογραφία των Πετιπά-Ιβάνοφ, με την αναθεωρητική ματιά του Αλεξάντρ Γκόρσκι στην αναβίωση που υπογράφει ο Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, αποτελεί μια παράσταση-σήμα κατατεθέν των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας.

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας ιδρύθηκαν το 1989 από τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, που για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια των Μπαλέτων Μπολσόι και από τότε κατέχουν μια αξιοζήλευτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των κλασικών μπαλέτων κερδίζοντας διαρκώς χειροκρότημα και διακρίσεις. Δημιούργησαν τη δική τους παράδοση, καταχειροκροτήθηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και επάξια θεωρούνται αυθεντία στο κλασικό μπαλέτο, ειδικά σε έργα όπως η «Λίμνη των Κύκνων».


ΝΤΑΪΑΝΑ ΒΙΣΝΙΕΒΑ
Η προικισμένη μπαλαρίνα στην Αθήνα

Η Νταϊάνα Βίσνιεβα, η προικισμένη μπαλαρίνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, με την λεπτή χάρη, την ατσάλινη θέληση, τη φυσική δύναμη και την εξαιρετική ευκαμψία, μετά την πρεμιέρα της στην Αγία Πετρούπολη και τις παραστάσεις στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει την τελευταία της παραγωγή «DIALOGUES» και στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και σχόλια από κριτικούς και κοινό.

Mια νέα εντυπωσιακή παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ού και 21ου Αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου: Η κλασική - και πλέον θρυλική χορογραφία του 1947!! - της Martha Graham «Errand intothe Maze», με μουσική του Gian Carlo Menotti και σκηνικά από τον Isamu Noguchi, σε παγκόσμια πρεμιέρα το DIALOGUE (μια χορογραφία που έδωσε και το όνομα στη συγκεκριμένη παράσταση) σε χορογραφία και κουστούμια του John Neumeier (ο διάσημος χορογράφος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να παρευρίσκεται τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις της Αθήνας) και μουσική του Frederic Mompou καθώς και οι χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο «Subjectto Change».

Ο John Neumeier έχει πει: «από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε με την Νταϊάνα Βίσνιεβα ως χορογράφοι του NDT, ο Πολ κι εγώ, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μια μπαλαρίνα με ευθύτητα, εξυπνάδα και ικανότητα. Το έργο "Subject to Change" ήταν το τέλειο γι' αυτήν».

Η New York Observer έχει γράψει: «Διαθέτει λεπτή χάρη, ατσάλινη θέληση, φυσική δύναμη που μαζί με τα εξαιρετικά άκρα της, εντυπωσιάζουν το θεατή. Η Νταϊάνα διακρίνεται από ανεξάντλητη ενέργεια, τέλεια ρυθμικότητα και άψογη θεατρικότητα»... «Φέρνει στους ρόλους της προσωπική χάρη και ομορφιά και έχει πληρότητα στο χορό της όσο καμία άλλη μπαλαρίνα σήμερα. Με τα επαναλαμβανόμενα άλματά της, τα διασταυρούμενα πόδια της και τις κατακόρυφες ανυψώσεις της, το σώμα της κυριολεκτικά ίπταται».

Και είναι μερικοί από τους ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς που έχουν αποδώσει τόσο τα ΜΜΕ όσο και διάσημοι δημιουργοί στο αστείρευτο ταλέντο της μεγάλης χορεύτριας της παγκόσμιας σκηνής, η οποία μετά τον Νουρέγιεφ και τον Μπαρίσνικοφ, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του μπαλέτου χαρακτηριζόμενη «Θεά του Χορού».

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Νταϊάνα Βίσνιεβα εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Εχει χορέψει μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart.

Εχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House - Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Οπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Οπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock.

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς εμφανίσεις της και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τίτλους.

Το 2010 δημιούργησε το ίδρυμα με το όνομά της που ως σκοπό έχει την προώθηση του μπαλέτου, δημιουργώντας νέες παραγωγές - προγράμματα για τη βοήθεια των ηλικιωμένων χορευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ