Πανάκριβες υπηρεσίες για το λαό και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους θα είναι οι συνέπειες των νέων σχεδίων της συγκυβέρνησης
Eurokinissi |
Η παράδοση των λιμανιών στα μονοπώλια σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα καθορίζονται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων (φωτ. από τον ΟΛΠ) |
«ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΣ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών της χώρας γίνονται στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου όπως προβλέπεται από τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως των μεταφορών, της ενέργειας κ.ά. Στοχεύει στην απελευθέρωση δυνατοτήτων σίγουρης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Ενώ στο λαό φορτώνουν όλες τις συνέπειες της κρίσης, φτώχεια, ανεργία, ανέχεια. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μοναδική μέριμνα για τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την ώρα που σχεδιάζουν μέτρα σφαγής για το λαό ύψους 16 δισ. ευρώ, είναι να εξασφαλίσουν τσουβάλια κέρδους για τα μονοπώλια. Είναι αυτή η πολιτική που έχει ως χαρακτηριστικό της παράδειγμα το χτύπημα των εργατών χαλυβουργών από τη μια και το χάρισμα ενός λιμανιού, στον Ασπρόπυργο, στο βιομήχανο Μάνεση από την άλλη.
Η άμεση ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων λιμανιών και μαρίνων είναι η αφετηρία ιδιωτικοποίησης όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας, με επίκεντρο τα 12 μεγάλα, στρατηγικής σημασίας, λιμάνια αλλά και τα υπόλοιπα, πάνω από 800 μικρότερα, εμπορικά και τουριστικά λιμάνια. Η τρικομματική κυβέρνηση μάλιστα βιάζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία αναιρεί την υποχρέωση συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου κατά 51% σε επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς και υποδομές, ώστε να «λυθούν τα χέρια» της και στην ιδιωτικοποίηση των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ιδιαίτερα για τον ΟΛΠ αυτό μεταφράζεται σε παραπέρα παραχωρήσεις δραστηριοτήτων του λιμανιού (κρουαζιέρα, carterminal, σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη). Αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν για τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας και της Ραφήνας. Ιδιαίτερα για τις μαρίνες, στόχος είναι η παράδοση στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μήκους της ακτογραμμής, με συνέπεια πανάκριβες υπηρεσίες αλλά και αποκλεισμό της πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Αττικής προς τη θάλασσα, σε συνδυασμό και με την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου φιλέτου του Ελληνικού.
Αυτά σε συνδυασμό με τα μέτρα σφαγής ασφαλιστικών, εργασιακών, μισθολογικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην κρουαζιέρα (ως συνέπεια της άρσης του καμποτάζ) και στον ιστιοπλοϊκό τουρισμό δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή εργαζόμενοι με εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Ενώ η φτώχεια, η μείωση του εσωτερικού τουρισμού ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και η εφαρμογή του all inclusive οδηγούν στο μαρασμό δεκάδες αυτοαπασχολούμενους στους παράκτιους δήμους και τα νησιά. Τα περί «ανάπτυξης» λοιπόν αποτελούν κούφια λόγια, είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Ο λαός γνωρίζει, γιατί δοκιμάζει σκληρά στο πετσί του αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
17/8/2012
ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ».
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να δεχτούν το ξεπούλημα, δεν πρέπει να υποταχτούν στους εκβιασμούς και τη συκοφαντία. Αν ο λαός δεν εμποδίσει κυβέρνηση και ΕΕ είναι ικανοί να εκχωρήσουν στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο τα λιμάνια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα».