Αποψη του σπηλαίου |
Κατά την έρευνα διενεργήθηκαν, κυρίως, εργασίες βαθυμετρίας και δειγματοληψίας ιζήματος, ώστε να προγραμματιστεί η υποβρύχια ανασκαφή κατά το 2013. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός, ο οποίος, πιθανόν, να βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Το σπήλαιο Φράχθι κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο φαίνεται ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε, χρησιμεύοντας ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την περίοδο ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα. Πρόκειται για τον οικισμό τον οποίο η έρευνα ευλπιστεί να αποκαλύψει στο βυθό.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από Αμερικανούς στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του νεολιθικού οικισμού. Ομως οι εργασίες δε συνεχίστηκαν.
Το 2012, με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (mono beam echo sounder), η ομάδα των Ελλήνων και Ελβετών αρχαιολόγων κατάφερε να βελτιώσει τις προηγούμενες μετρήσεις και να δημιουργήσει ένα λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού, προκειμένου το 2013 να ανοίξει ο δρόμος για μελέτη και ανασκαφή που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Πρόβα για τον «Αμφιτρύωνα» |
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη. Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό ποίημα του ρομαντισμού, επίκαιρο στη μορφή και στο περιεχόμενο και σήμερα, που αποτυπώνει την περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο και την προσπάθειά του στην αναζήτηση νοήματος. Οπως σημειώνει η σκηνοθέτης «στην παράστασή μας, με τη βοήθεια δύο ηθοποιών, η ιστορία θα μείνει μόλις για ένα λεπτό μετέωρη, για να ζήσει έπειτα μονάχα στη μνήμη των θεατών (...) Φέρνοντας αυτό το ποίημα στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγής της απαγγελίας του έμμετρου λόγου σε θεατρικό χώρο, νιώθουμε περήφανοι και ταπεινοί. Ας είναι οι θεοί επιεικείς μαζί μας!».
Ενα τρυφερό φιλί |
Σήμερα: «Ενα τρυφερό φιλί», Κεν Λόουτς. 7/8: «Τσίου», Μάκη Παπαδημητράτου. 9/8: «Ιστορία έρωτα και αναρχίας», Λίνα Βερτμίλλερ. 21/8: «Ωρες κοινής ησυχίας», Κατερίνας Ευαγγελάκου. 23/8: «Match Point», Γούντι Αλεν. 28/8: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» Ντίνου Κατσουρίδη. 30/8: «Η φωνή του φεγγαριού», Φεντερίκο Φελίνι.
«Μια βαλίτσα μουσική» |
«Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζει, σήμερα, το ΚΘΒΕ στο θέατρο «Ρεματιά», του Χαλανδρίου. Μουσική-διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Καραμφίλης, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.ά. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.
Το έργο αφορά στην πολιτική και κοινωνική Ιστορία της Ελλάδας. Με τραγούδια, σατιρικά, αλλά και δραματικά στιγμιότυπα, διατρέχει σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Η τουρκοκρατία, οι μηχανορραφίες και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων σε βάρος του ελληνικού λαού, η Επανάσταση του 1821, το παλάτι του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ελληνοαλβανικός πόλεμος είναι οι βασικοί σταθμοί της ιστορικής πορείας που περιγράφει το έργο.
Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη μαζί, αυτό το καλοκαίρι, περιοδεύουν σε όλη τη χώρα! Αύριο θα βρίσκονται στη Χαλκιδική (Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο) και το Σάββατο στο Νεστόριο (River Party). Για περισσότερες από δυόμισι ώρες στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιες, υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι στα τοπία του ελληνικού τραγουδιού, συνοδευόμενες από οκτώ μουσικούς. Από το «Ολα σε θυμίζουν» και το «Ζω» ως τα «Στερεότυπα» και το «Δι' ευχών», από τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών και στιχουργών έως και τραγούδια που έγραψαν οι ίδιες. Οι ενορχηστρώσεις είναι των: Κώστα Παπαδούκα και Γιώργου Ζαχαρίου.