ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επείγοντα και οξυμένα τα προβλήματα των τυφλών

Με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργάνων συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Με τα Διοικητικά Συμβούλια του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των τυφλών και συνολικά των ανθρώπων με αναπηρία, τα οποία οξύνει η πολιτική των περικοπών και της πλήρους εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης ή και διάλυσης των προνοιακών δομών, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης. Αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι και θα το κάνουμε, να φέρουμε στη Βουλή συγκεκριμένες και άμεσες προτάσεις καταρχήν για τα επείγοντα και οξυμένα οικονομικά προβλήματα των τυφλών και γενικότερα των ανάπηρων, όπου έχουν υποστεί όλες τις περικοπές που έχουν υποστεί και οι άλλοι εργαζόμενοι χωρίς να παίρνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους. Τα χαράτσια, όλα, τα πληρώνουν εξίσου, τα επιδόματα καθυστερούν όπως ξέρετε, όπως επίσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ισχύει οι "προσλήψεις 1 προς 10" όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας των τυφλών ανθρώπων, που μπορούν κάλλιστα να δουλέψουν, αλλά δεν μπορούν να κυνηγάνε και την οποιαδήποτε δουλειά. Και επομένως θα ανταποκριθούμε σε αυτό το πιεστικό αίτημα».

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μαργιόλας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δήλωσε: «Η αντιπροσωπεία από την Ομοσπονδία και το Σύνδεσμο των τυφλών, μας έδωσε την ευκαιρία η Γενική Γραμματέας να κάνουμε μια συνάντηση σε ένα κλίμα πάρα πολύ ανθρώπινο και να συζητήσουμε τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουμε και μάλιστα να καταλήξουμε ότι οι θέσεις μας και οι απόψεις μας είναι πάρα πολύ κοντά. Και γι' αυτό ελπίζω, όχι μόνο ελπίζω, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατή καλύτερη συμμαχία, τη δυνατή καλύτερη στήριξη μέσα και έξω από τη Βουλή, από το ΚΚΕ».

ΣΥΡΙΖΑ
«Κουκιά σπέρνω» για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Βερμπαλισμοί και αοριστολογίες για να συσκοτιστεί η ουσία

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, ζητώντας την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης. Οπως προεκλογικά απέφευγε με σοφιστείες να πάρει θέση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που είχε προαναγγείλει το ΚΚΕ, έτσι και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα για το πώς θα τοποθετηθεί μέσα στη Βουλή απέναντι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

Στον αντίποδα, αναλώνεται σε βερμπαλισμούς και αοριστολογίες, λέγοντας ότι «θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μιας ευρωπαϊκής συνολικής λύσης». Αν μη τι άλλο, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ συνέβαλε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο δημαγωγικό του λεξιλόγιο τη φράση «ακύρωση του μνημονίου», την οποία εγκατέλειψε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική μάχη, ταυτιζόμενος πλήρως με τα άλλα αστικά κόμματα, ζητώντας και ο ίδιος επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτή του την ενδοτικότητα, συνέπεια της στρατηγικής του υπέρ της ΕΕ, στο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κατάθεση της πρότασης νόμου από το ΚΚΕ σαν «παραδοχή εκ μέρους του, έστω και καθυστερημένα, ότι το μνημόνιο αποτέλεσε και αποτελεί τη βασική διαχωριστική γραμμή της συγκυρίας».

Είναι προφανής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει την πρωτοβουλία του ΚΚΕ στον ψευτοκαβγά που συντηρεί με τα άλλα κόμματα, στη βάση του «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», πιστεύοντας ότι θα την αποδυναμώσει σαν αίτημα - κρίκο, που μαζί με τα άλλα αιτήματα για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορούν να βοηθήσουν το δυνάμωμα και την πολιτικοποίηση της λαϊκής πάλης, στην κατεύθυνση της ρήξης με την κυρίαρχη αστική διαχείριση και εξουσία. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αποσπά το μνημόνιο από τη συνολική στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι «το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν είναι πλαστό».

Επιβεβαιώνοντας τέλος ότι θέλει το ΚΚΕ σύμμαχο στην κοροϊδία και ενσωμάτωση του λαού και όχι πολέμιο της αστικής διαχείρισης, σε όλες τις εκδοχές της, ισχυρίζεται ότι «αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου - αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα».

Αυτό που δε λέει είναι ότι φυσικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΚΚΕ, που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά τα κόμματα της ΕΕ, μνημονιακά και αντιμνημονιακά, με τα οποία άλλωστε συντάσσεται στην ιδέα της αναδιαπραγμάτευσης, που δεν έχει να προσφέρει ούτε την ελάχιστη ανακούφιση στο λαό.

Π. ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ
Κατά των μνημονίων και υπέρ της ΕΕ δε γίνεται

Δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

O Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ:

«Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την καταγγελία - κατάργηση του μνημονίου πέρασε στην επαναδιαπραγμάτευση, μετά στην ακύρωση και τώρα είναι κάπου μεταξύ επιμήκυνσης και Ραχόι, σε συνεννόηση με τους "εταίρους", να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει σταθερή θέση για την ανατροπή των μνημονίων.

Το ζήτημα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να απαντήσει είναι πώς γίνεται να είσαι κατά των μνημονίων, χωρίς να είσαι κατά της ΕΕ; Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα την ψηφίσει; Τα όσα λέει για την κυβέρνησή του που δεν έγινε και το χρεώνει στο ΚΚΕ, ας εξηγήσει στους αριστερούς ψηφοφόρους του, πού διαφέρει η επιχειρηματολογία του απ' όσα λέει η ΔΗΜΑΡ γι' αυτόν και απ' όσα κατά καιρούς λέει το ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ μάχεται να οργανώσει τη λαϊκή πάλη για την ανατροπή των μνημονίων, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, τη διαγραφή του χρέους. Αυτό ενοχλεί και τη σημερινή συγκυβέρνηση και αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Κι επειδή δεν αντέχουν την κατά μέτωπο επίθεση επιλέγουν τη διαστρέβλωση, τη συκοφάντηση».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ασκηση Ισραηλινών στο Μυρτώο Πέλαγος

Ασκηση ισραηλινών πολεμικών πλοίων με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια», στο Μυρτώο Πέλαγος ανοιχτά του Λεωνιδίου, θα γίνει στις 18 Ιούλη, όπως προκύπτει από τη σχετική «ΝAVTEX» που έχουν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Στην άσκηση των βολών, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, δε θα συμμετέχουν ελληνικά πλοία, αλλά τις βολές θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το ραντάρ της Πάρνηθας. Σε εφαρμογή της πάγιας τακτικής των ισραηλινών, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο αριθμός και ο τύπος των σκαφών που θα κάνουν βολές.

Στο μεταξύ, στη Ρόδο κατέπλευσε χθες το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στην πορεία του προς την Αν. Μεσόγειο. Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στο νησί έως τις 16 Ιούλη και σε αυτό επιβαίνουν οι 4.100 αξιωματικοί και ναύτες.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΔΕΔΥ
Ζητά να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει τα κόμματα της Βουλής να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων. Την απόφαση αρνήθηκαν να ψηφίσουν ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ