ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Συνεχίζουν για να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα αντεργατικά σχέδια

Η συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα προκαλεί ικανοποίηση στους εκπροσώπους των μονοπωλίων...

Eurokinissi

Η συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων που μετατρέπουν τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα προκαλεί ικανοποίηση στους εκπροσώπους των μονοπωλίων...
Τα «θετικά σημάδια ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος» που άρχισαν να εμφανίζονται επέλεξε να τονίσει, μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανακτάται και η απώλεια ανταγωνιστικότητας των προηγούμενων ετών» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Στη συνάντηση, παρουσιάστηκε η σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες την ικανοποίησή της εξέφρασε και η τρόικα. Και πώς να μην το κάνει αυτό, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη του 2012 υπογράφτηκαν 400 επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνουν τους μισθούς 31 χιλιάδων εργαζομένων από 16,25%. Επίσης, σε 55 χιλιάδες εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω ατομικών συμβάσεων μεσοσταθμική μείωση 23%. Ταυτόχρονα, περίπου το 45% των νέων συμβάσεων που υπογράφονται είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Από την άλλη, μειώνονται συνεχώς οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες το 2010 αντιπροσώπευαν το 67% των συμβάσεων που υπογράφονταν, το 2011 το 60% και σήμερα το 55%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες περί επαναδιαπραγμάτευσης ή τροποποίησης ήταν παραπλανητικές.

Ετοιμάζουν νέες «εξοικονομήσεις»

Τα θέματα που θα μπουν σε προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι όσα επικουρικά δεν ενταχθούν σε αυτό θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Και οι δύο περιπτώσεις λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού τα Ταμεία (ΕΤΕΑ ή επαγγελματικό) θα λειτουργούν ως ταμεία καθορισμένων εισφορών αλλά όχι παροχών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.

Αλλο θέμα προς άμεση υλοποίηση είναι η «εξοικονόμηση πόρων», η οποία αναμένεται να προέλθει, όπως λέγεται, από την ορθολογική διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή από το πετσόκομμά τους. Λένε ακόμα ότι αναμένουν εξοικονόμηση από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών. Μια εξαγγελία που γίνεται από την κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου εδώ και χρόνια αλλά ποτέ δεν υλοποιούν. Αντιθέτως, όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να περάσουν χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος των εργοδοτών. Ακόμα θέλουν να εφαρμόσουν την «κάρτα εργασίας» που τάχα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Ομως, στην πράξη στηρίζει την εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών καθώς ο νόμος προβλέπει ότι όποια επιχείρηση τη χρησιμοποιεί θα έχει έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές από 10% έως 25%.

ΜΕΡΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ
Σε δράση για μέτρα ασφάλειας καλεί το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ιδιαίτερα τις μέρες του καύσωνα, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση τονίζει ότι στις μέρες του καύσωνα «εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια» και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είναι λοιπόν στο χέρι μας, στο χέρι των ταξικών σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Χρειάζεται να απαιτήσουμε:

1. Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).

2. Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κτλ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

4. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κτλ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

5. Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

7. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

8. Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)

9. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

10. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

11. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

12. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κτλ.).

13. Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με τους κεφαλαιοκράτες που, με "το καρότο ή το μαστίγιο", με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, θα προσπαθήσουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν. Απαιτείται επόμενα, η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν και να προπαγανδίσουν αυτά τα μέτρα σαν στόχους πάλης μέσα στους εργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία (κλαδικά και εργοστασιακά) είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους».

ΝΑΟΥΣΑ
Δυναμική απάντηση σ' όσους κόβουν το ρεύμα σε εργατόσπιτα

Την επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια 6 εργατικών - λαϊκών οικογενειών, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Νάουσας, με δυναμική και μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από τη ΔΕΗ, μετά από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου και των Λαϊκών Επιτροπών.

Τις προηγούμενες μέρες, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 6 οικογένειες ανέργων, εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για μήνες και αναπήρων που παλεύουν να ζήσουν με το επίδομα πρόνοιας που τους τελευταίους μήνες δεν καταβάλλεται. Ολοι τους αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, των Λαϊκών Επιτροπών και οι οικογένειες που έχουν καταδικαστεί να ζουν χωρίς ρεύμα, απαίτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ ζήτησε να καταθέσουν εγγράφως το σχετικό αίτημα και αφού ενημερώσει κεντρικά τη διοίκηση θα απαντήσει στο αίτημα. Η εξέλιξη αυτή, δείχνει ότι η ΔΕΗ διαφοροποιεί τη στάση της, καθώς μέχρι πριν, άμεσα προχωρούσε σε επανασύνδεση του ρεύματος με την καταβολή ενός συμβολικού ποσού.

Απέναντι στη σκλήρυνση της στάσης της ΔΕΗ, και αν τελικά δε γίνει η επανασύνδεση του ρεύματος στις 6 οικογένειες, το εργατικό κίνημα της Νάουσας ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ικανοποιούνται για τη «σφαγή» στους τόπους δουλειάς

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα:

«Αποτελεί πρόκληση η ικανοποίηση της συγκυβέρνησης και της τρόικας για την πορεία σφαγής των μισθών σε μια σειρά εργασιακούς χώρους έως και 40%, με την εφαρμογή του νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων του πρώτου μνημονίου, καθώς και για τη συμφωνία τους να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ισοπέδωση μισθών, εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επιδομάτων κλπ. Αυτός είναι ο κοινός στόχος του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η εργατική τάξη μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνο με τη δύναμη της οργάνωσης, αλληλεγγύης και μαζικής αντεπίθεσης, παραμερίζοντας τα κάθε είδους χρεοκοπημένα ιδεολογήματα περί μονόδρομου της ΕΕ και του καπιταλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ