ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ»
Σοβαρά προβλήματα και με τη σίτιση των ασθενών

Την άμεση αντιμετώπισή τους ζητά το ΠΑΜΕ με επιστολή προς το υπουργείο, το Δήμο Αθήνας και τη διοίκηση του νοσοκομείου

Η εμπορευματοποίηση υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών

MotionTeam

Η εμπορευματοποίηση υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών
Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Ελπίς» απαιτεί το ΠΑΜΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, το δήμαρχο Αθήνας και το διοικητή του νοσοκομείου «Ελπίς». Τα προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ασθενών, είναι απόρροια των πολιτικών μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Τα χρέη του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές του αυξάνονται διαρκώς. Το 2009 χρωστούσε 504 χιλιάδες ευρώ και το 2011 χρωστούσε 4,3 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του για το 2009 ήταν 36 εκατομμύρια ευρώ και για το 2012 είναι μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τον περασμένο Μάρτη δεν έχει γιαούρτι να δώσει στους ασθενείς, ενώ τα αποθέματά του σε ορισμένα είδη τροφών -όπως ρύζι, ζυμαρικά, φρυγανιές- τελειώνουν σε μια βδομάδα. Επίσης από το Μάρτη είναι απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών, τα νυχτερινά και οι αργίες του υπόλοιπου προσωπικού. Ταυτόχρονα, ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου δεν προβλέπει τη λειτουργία χειρουργείων, μειώνει τα κρεβάτια από 260 σε 200 και τις οργανικές θέσεις κατά 200.

Η επιστολή του ΠΑΜΕ

Για αυτήν την κατάσταση το ΠΑΜΕ αναφέρει στην επιστολή του μεταξύ άλλων ότι στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ έχει δημιουργηθεί μια απαράδεκτη κατάσταση «με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τρόφιμα για τους ασθενείς». Υπογραμμίζει πως «σε ένα χώρο όπως το νοσοκομείο, που η διατροφή των ασθενών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωσή τους, στην αποκατάσταση της υγείας τους, που θα πρέπει να σιτίζονται επαρκώς και με ποιοτικές τροφές, είναι εγκληματικό να έχετε αφήσει να οδηγηθεί σ' αυτήν την κατάσταση.

Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο καθημερινά από την έλλειψη προσωπικού, υλικών, φαρμάκων και τροφίμων. Εχετε ευθύνη γιατί οδηγείτε τα δημόσια νοσοκομεία σε διάλυση με τις διαχρονικές πολιτικές που περικόπτουν πόρους από την Υγεία, στο όνομα της περιστολής των σπαταλών, προκειμένου να ενισχύονται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τραγικές συνέπειες για την υγεία όλου του λαού». Το ΠΑΜΕ απαιτεί «με ευθύνη του υπουργείου:

  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της σίτισης των ασθενών.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να παρέχεται δωρεάν γεύμα στο προσωπικό των νοσοκομείων».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, εξοπλισμό

Παρέμβαση για τα προβλήματα έκανε το ΚΚΕ

Tα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αναδείχτηκαν στη συνάντηση που είχε ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, με τη Διοίκηση του Ιδρύματος και το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων. Προβλήματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών και διαρκώς οξύνονται, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμων υλικών.

Σε ό,τι αφορά στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του υφιστάμενου δυναμικού στις βάρδιες και στις εφημερίες, γεγονός που θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή του νέου τροποποιημένου οργανισμού που μειώνει δραματικά τις θέσεις εργασίας. Οξύ παραμένει το πρόβλημα με τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, (ανανέωση, προμήθεια νέων μηχανημάτων), με κορυφαίο παράδειγμα το πρόβλημα του ακτινοθεραπευτικού, που υπολειτουργεί μήνες τώρα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να ζητούν υπηρεσίες εκτός Θεσσαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά και την τσέπη τους.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα η κατάσταση στον τομέα του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας θα επιδεινωθεί περισσότερο ως αποτέλεσμα των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι σ' αυτήν τη δραματική και επικίνδυνη κατάσταση - υπογράμμισε - οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας που βιώνουν στο πετσί τους τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς καμιά αναμονή, πρέπει να οργανώσουν τον κοινό αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα», προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη των αναγκών σε υλικά, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις

Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε όλη τη χώρα για την οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης για τα βάσανα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια από τη φοροληστεία και την κατάσταση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.

Μεταξύ άλλων, σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ακόμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, την Τρίτη 10 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Δυναμική, αγωνιστική παρέμβαση στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας οργάνωσε, χτες το πρωί, στο Βόλο, η κοινωνική συμμαχία για τα ζητήματα που αφορούν στην Υγεία και ιδιαίτερα στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε άλλα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα, που κατατρέχουν, ταλαιπωρούν και βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Στο μεταξύ, πρωτοβουλίες για αγωνιστικές παρεμβάσεις δρομολογούνται ήδη σε διάφορες περιοχές. Ετσι χτες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα δεκάδες εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαίοι, συνταξιούχοι και γυναίκες λαϊκών οικογενειών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας, ζητώντας μεταξύ άλλων να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ.

«Συμβιβασμοί δε νοούνται»

Συνάντηση με την τρόικα είχε χτες και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στενάζουν από τις ελλείψεις και τα προβλήματα που γεννά η εξάρτηση της Υγείας - της Πρόνοιας και του Φαρμάκου από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματική δράση (χαρακτηριστική η κατάσταση στο «Ελπίς» βλέπε διπλανό ρεπορτάζ), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωνε μετά τη χτεσινή συνάντηση με την τρόικα ότι θα συνεχιστεί κανονικά η ίδια πολιτική, στη ρότα που χάραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση. «Συμβιβασμοί δε νοούνται» τόνισαν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί κι ό,τι άλλο απαιτεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων καλεί η 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού» και του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιούλη, στις 8 π.μ., στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ.

Με σχετική ανακοίνωσή τους, απαιτούν:

  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών - νυχτερινών - εξαιρέσιμων από το Μάρτη του 2012 και τμημάτων προηγούμενων μηνών.
  • Καμιά συγχώνευση νοσοκομείων και τμημάτων, που συνεπάγεται κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιών στο λαό.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων ιατρών - νοσηλευτών - διοικητικών - τεχνικών. Οχι στα σκλαβοπάζαρα μέσω ΜΚΟ, σχολών μαθητείας ΟΑΕΔ και εργαζομένων με μπλοκάκι ή επικουρικών.
  • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει με ασφάλεια.
ALUMINOX
Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ALUMINOX, οι οποίοι απαιτούν την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων 8 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, με νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 16 Ιούλη. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν ταυτόχρονα αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην πληρώσουν οι ίδιοι την κρίση της εργοδοσίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώ την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ALUMINOX μετέφερε και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου, η οποία και τόνισε πως η υπόθεση των εργαζομένων της ALUMINOX αφορά όλους τους εργαζόμενους της Ζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ