ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο Γράμμο και στο Βίτσι χιλιάδες νέοι και νέες

Σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο Βατοχώρι κι αύριο το μεσημέρι στη Λυκόρραχη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χτες το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι εκδηλώσεις του οποίου γίνονται για άλλη μια φορά στο Γράμμο και στο Βίτσι, στα χνάρια της τιμημένης ιστορίας του ΚΚΕ, εκεί που μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η χθεσινή ήταν μέρα αφίξεων για την κατασκήνωση του Διημέρου, που έχει στηθεί στον υπέροχο χώρο του δημοτικού κάμπινγκ στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, κάτω από πλατάνια, λεύκες, καρυδιές και καστανιές. Μπάνιο στο ποτάμι, παιχνίδια, αθλοπαιδιές, χαλάρωση και τραγούδια, γέμισαν τη χθεσινή μέρα για τους κατασκηνωτές, που κατά Οργανώσεις έφταναν στην κατασκήνωση από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ.

Σήμερα το απόγευμα, θα γίνει η μια από τις δυο βασικές πολιτικές εκδηλώσεις του Διημέρου. Οι κατασκηνωτές θα μεταβούν στο Βατοχώρι της Φλώρινας. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα). Ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) αναδείχτηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη. Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα του χωριού Βατοχώρι στο Βίτσι. Ηταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ.

Αύριο Κυριακή, θα γίνει η δεύτερη πολιτική εκδήλωση του Διημέρου, στο χωριό Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι) Κόνιτσας.

Παράλληλα, το διήμερο συνδυάζει ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα όλη τη σημερινή μέρα. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ

10 π.μ. Τουρνουά με αγώνες μπάσκετ.

1 μ.μ. Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα.

5.30 μ.μ. Αναχώρηση για το Βατοχώρι Φλώρινας.

7 μ.μ. Εκδήλωση στο Βατοχώρι, με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

9.30 μ.μ. Εκδήλωση στην κατασκήνωση στο Νεστόριο - αφιέρωμα στο ΔΣΕ με αντάρτικα τραγούδια και ποίηση.

10.30 μ.μ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

ΑΥΡΙΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ

10 π.μ. Αναχώρηση για τη Λυκόρραχη.

12 το μεσημέρι. Εκδήλωση στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι) με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος σε μνημεία του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε, προχτές, «ιστορικό περίπατο» σε μνημεία στελεχών του ΚΚΕ και του Δ.Σ.Ε. της περιόδου 1946-1949 στη Λάρισα.

Το ραντεβού δόθηκε στις 7 μ.μ. στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ απ' όπου και ξεκίνησε αυτός ο ξεχωριστός περίπατος με χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Λεμοδέτη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ.

Η ξενάγηση έγινε από τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο σημερινός περίπατος μας φέρνει πιο κοντά στην υπερενενηντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ, βοήθησε να γνωρίσουμε σημαντικές πλευρές της δράσης του κόμματος στη Λάρισα, αλλά και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σήμερα που ο αντικομουνισμός οξύνεται».

Οι σταθμοί της «ιστορικής» διαδρομής ήταν:

  • Τα γραφεία του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Λάρισα.
  • Η περιοχή γύρω από την πλατεία «6 δρόμων», όπου, στις 23-11-1947, δολοφονήθηκε ο Σπύρος Καλοδίκης, γραμματέας της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ.
  • Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που ιδρύθηκε το 1910 και ήταν γέννημα - θρέμμα της τότε μικρής αριθμητικά εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών που απλώνονταν και το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, στελέχους του ΚΚΕ, που διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο.
  • Το μνημείο του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, που, πριν από 66 χρόνια, βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μελία της Λάρισας, από τους δολοφόνους της συμμορίας του Σούρλα.
  • Το μνημείο του Λαρισαίου κομμουνιστή δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που δολοφονήθηκε, τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948, από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος.
  • Το μνημείο του Κώστα Καραγιώργη, του κομμουνιστή, αντιστράτηγου του ΔΣΕ που από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ. Από το 1943 ήταν καθοδηγητής του Κόμματος στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.

Στο τέλος της διαδρομής έγινε συζήτηση με θέμα: «Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ», στο πάρκο Αλκαζάρ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για την κοινή υπουργική απόφαση περί σίτισης φοιτητών και σπουδαστών

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας (η υπηρεσιακή κυβέρνηση) όπου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σίτιση φοιτητών και σπουδαστών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει πως «με τους όρους που θέτει για την έκδοση κάρτας σίτισης (οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ, τη στιγμή που το όριο αυτό είτε δεν υπήρχε είτε ήταν στις 60.000 ευρώ) μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή θύελλα τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και περισσότεροι φοιτητές σιτίζονται στις λέσχες σίτισης.

Η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Παιδείας όμως, στρώνει το έδαφος και για την άμεση ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της δωρεάν σίτισης αφού προβλέπει (στο άρθρο 1, παράγραφος 8) ότι "αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες του παρόντος (δηλαδή στους δικαιούχους δωρεάν σίτισης) τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες (οικογένειες πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ)". Δηλαδή ακόμα και όποιος δικαιούται κάρτα σίτισης δε θα τρώει δωρεάν γιατί το κράτος δε θα καλύπτει το κόστος!

Με τα οικονομικά των σχολών να έχουν πιάσει πάτο, οι περισσότερες λέσχες σίτισης δε θα μπορούν να λειτουργήσουν από 1η Σεπτέμβρη. Ακόμα και η σύνοδος των πρυτάνεων προειδοποιεί ότι "τα ΑΕΙ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οριακά τις συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών" αφού το κόστος "υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση". Ιδια είναι η κατάσταση και στα ΤΕΙ.

Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών είναι δικαίωμα, όχι κόστος! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές να παλέψουν ενάντια στην κατάργηση της δωρεάν σίτισης με δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, των λεσχών σίτισης, στα ταμεία των εστιατορίων απαιτώντας:

  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών στη σίτιση.
  • Να μην κλείσει καμία λέσχη σίτισης.
  • Εστιατόρια και κυλικεία στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Εξω οι εργολάβοι από τη σίτιση. Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους τους εργαζόμενους».
Μηχανογραφικά Ελλήνων εξωτερικού

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως οι Ελληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μπορούν να υποβάλλουν μέσω διαδικτύου αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικό δελτίο από 9 μέχρι 15 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικές τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr (Ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Ελληνες του Εξωτερικού»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ