ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Εδώ και τώρα» το σύνολο των βάρβαρων μέτρων

Με τους εκπροσώπους της τρόικας συναντήθηκε χτες ο Α. Σαμαράς

Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω το επίπεδο της διαβίωσης για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα
Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω το επίπεδο της διαβίωσης για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα
Αποφασισμένη να πάρει όλα και άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για να δοθεί ώθηση στην υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι πρωταρχικός στόχος είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και δανειστές.

Στη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση τη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα «κλειδώσουν» όλα τα μέτρα του πακέτου των 3+11,5 δισ. ευρώ, που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, πετσοκόβουν τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια και ιδιωτικοποιούν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση του συνόλου των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στους εταίρους και δανειστές ότι είναι σε θέση η συγκυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Από την άποψη αυτή, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολιών για το αν θα παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος και φυσικά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι τώρα συναντήσεών τους και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, καθιστώντας σαφές ότι το κυρίαρχο για την κυβέρνηση είναι η λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων για την επίτευξη των στόχων των μνημονίων.

Τη διαβεβαίωση αυτή, ότι δηλαδή θα προχωρήσουν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας, φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ οι τελευταίοι υποστήριξαν με έμφαση ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συνάντηση με την τρόικα, επιμένει ότι δεν τέθηκαν τα μέτρα που θα αποφασιστούν τη Δευτέρα από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Εξάλλου, μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Α. Σαμαράς είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ότι «είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, σε αποκρατικοποιήσεις και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος», ξεκαθαρίζοντας ότι η κλιμάκωση της σφαγής του λαού είναι ειλημμένη απόφαση.

«Δεν μπορείς να πας στο τραπέζι της επαναδιαπραγματεύσεως εάν δεν έχεις την έκθεση της τρόικας. Η έκθεση της τρόικας δε μπορεί να υπογραφεί, εάν δεν συμφωνήσουν στα μέτρα», δήλωσε χτες (στην ΕΡΑ) ο βουλευτής της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, «εκλαϊκεύοντας» την κυρίαρχη άποψη για τη «διαπραγματευτική» τακτική της συγκυβέρνησης.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς

Στο επίκεντρο η διαχείριση της κρίσης και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Η βαθιά οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φ. Γκόρντον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκόρντον μετέφερε την επιθυμία της Χίλαρι Κλίντον να συναντήσει σύντομα τον Ελληνα ομόλογό της.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Ελληνας υπουργός έδειξε την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης όχι μόνο να συμμετέχει ενεργά στη σχεδιαζόμενη επέμβαση, αλλά και να τη στηρίξει προπαγανδιστικά, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης για «την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη χώρα, ως βασικό συστατικό της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης».

Ο ίδιος μίλησε για το «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», που είναι ο φερετζές της εμπλοκής σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σχετικά με τη Νέα Μέση Ανατολή. Ο Δ. Αβραμόπουλος συζήτησε ακόμη με τον Αμερικανό υφυπουργό την πορεία των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών θεμάτων, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους ο Φ. Γκόρντον, οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη ΑΟΖ. «Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα», είπε και δείχνοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα».

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει - με ελληνική συμμετοχή - στο μέτωπο της Αν. Μεσογείου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χτες με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Α. Μεκελ, με θέμα «την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου καταφθάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σ. Πέρες.

ΠΑΣΟΚ
Εγγυητής του αντιλαϊκού «προγράμματος»

Τη στήριξή του στην ταχεία εφαρμογή του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», που εξαθλιώνει το λαό για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε χτες με τους εκπροσώπους της τρόικας. Παράλληλα, έθεσε εκ νέου την πρότασή του για επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το 2016, προκειμένου, όπως είπε, «να υλοποιηθεί με ασφάλεια» το σύνολο του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Ιπποκράτους, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, στην προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, στην οποία εξετάστηκε ο κατάλογος των μέτρων που τους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενόψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, τη Δευτέρα, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε το πρωί συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Φ. Γκόρντον.

Τιμούν τους μαχητές του ΔΣΕ
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα διοργανώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ. στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος», όπου σκοτώθηκαν οι δύο μαχητές, στις 21 Νοέμβρη 1946.
  • Η ΝΕ Σάμου και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού, στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη, αύριο Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 30/7 έως 17/8

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα κλείσει από τις 30 Ιούλη έως τις 17 Αυγούστου, για τις καλοκαιρινές διακοπές. Περιμένουμε όλους τους επισκέπτες μας από τις 20 Αυγούστου, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

ΚΚΕ
Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις συζητήσεις με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει πού θα βγάλουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, γιατί το "κουστούμι" σε βάρος του έχει κοπεί και η όποια πίστωση χρόνου προς τη συγκυβέρνηση είναι εναντίον του. Τώρα πρέπει να οργανώσει την πάλη του στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές επιτροπές και να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματα που του κλέβουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ