ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ανάγκη για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με στελέχη της Πυροσβεστικής

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα έχει την ευθύνη και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση και καταστολή των πυρκαγιών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, με τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστράτηγο Δ. Ζάχο και το διευθυντή της ΠΥ Θεσσαλονίκης αρχιπύραρχο Α. Αβραμίδη.

Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η εμπλοκή πολλών φορέων στην ευθύνη πρόληψης (Δασαρχεία, Δήμοι, Περιφέρειες) και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρεώσεών τους (καθαρισμοί στρατοπέδων, δημοτικών οικοπέδων κλπ) δημιουργεί πρόβλημα και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Καθυστέρηση υπάρχει και στον καθαρισμό των δασών, εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής των σχετικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά το Μάη οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού να ξεκινούν Ιούλη με την εγκατάσταση των εργολάβων και να ολοκληρώνονται τον Αύγουστο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο δάσος Σέιχ Σου, στην προστασία του οποίου εμπλέκονται, Δασαρχείο, Δήμοι, Περιφέρεια.

Σημειώθηκε ότι θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση αν υπήρχε ενιαίος φορέας με εξασφαλισμένες τις αναγκαίες υποδομές, μηχανήματα, προσωπικό και χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη φθορά του στόλου των οχημάτων. Οπως σημειώθηκε, εξαιτίας της αύξησης των συμβάντων και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αυξήθηκε αντίστοιχα και η φθορά των οχημάτων της ΠΥ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση και την ανανέωση του στόλου. Τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά και όταν επαρκούν φτάνουν με καθυστέρηση. Στο στόλο της ΠΥ σήμερα υπάρχουν οχήματα ηλικίας 20 και 30 χρόνων, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα πυροσβεστικά οχήματα αποσύρονται στη δεκαετία. Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα να αντικατασταθούν όλα τα πολύ μεγάλης ηλικίας οχήματα με πολύ μικρότερο κόστος με μεταχειρισμένα οχήματα 10 και 15 ετών.

Τέλος, τα στελέχη της ΠΥ στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο ΟΣΕ. Οπως ανέφεραν, ο ΟΣΕ υποχρεούται να έχει υπάλληλο εγκατεστημένο στο τέλος της αμαξοστοιχίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να ελέγχει αν τυχόν οι σπίθες στις ράγες προκαλούν φωτιές και άμεσα να ενημερώνει. Ο ΟΣΕ δεν το κάνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκδηλώνεται φωτιά σε έκταση πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος των γραμμών, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Επίσης σημείωσαν ότι ο ΟΣΕ θα έπρεπε να φροντίζει για τον καθαρισμό εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε τα στελέχη της ΠΥ για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και την πυροπροστασία. Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του Κόμματος στάθηκε στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στη συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, στον ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της τοπικής διοίκησης, και στην προετοιμασία για την καταστολή των πυρκαγιών με την άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Τελειώνει» τους συμβασιούχους του δήμου

Εφαρμόζοντας πιστά τον αντεργατικό κατήφορο του ευρωμονόδρομου η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή της Αθήνας κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να «τελειώνει» με τους συμβασιούχους του Δήμου Αθήνας. Ακόμα και (ή ειδικά) αν αυτό συνεπάγεται κατάρρευση των εναπομεινασών κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Ενδεικτική η περίπτωση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας που λειτουργεί τους έτσι και αλλιώς υποεπανδρωμένους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Προχτές το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα περίπου 450 συμβασιούχων του ΔΒΑ που διεκδικούσαν με αυτό τον τρόπο παραμονή στην εργασία τους μετά τη λήξη και μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Το δικαστήριο έβγαλε αρνητική απόφαση για την πλειοψηφία των προσφευγόντων. Την ίδια ακριβώς μέρα με την έκδοση της δικαστικής απόφασης (και αφού ενημερώθηκε επίσης τάχιστα από τη νομική υπηρεσία του δήμου) η διορισμένη από την δημοτική αρχή πρόεδρος του ΔΒΑ απέστειλε υπόμνημα (χαρακτηρισμένο ως «Εξ. Επείγον») στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου αναφέροντας:

Το ΔΒΑ κατά τη δικαστική απόφαση «οφείλει αφ' ενός να αποδέχεται τις υπηρεσίες 172 φυσικών προσώπων, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθησομένης κύριας αγωγής τους, και αφ' ετέρου για 272 φυσικά πρόσωπα, λόγω απόρριψης των αιτήσεών τους (ασφαλιστικών μέτρων), το ΔΒΑ οφείλει και από τούδε και στο εξής να μην αποδέχεται τις υπηρεσίες αυτών, παρακαλούμε για την άμεση υλοποίηση των διαλαμβανόμενων σε αυτό. Παρακαλούμε δε, για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά, ασφαλιστικά κ.λ.π. όσοι δυνάμει των ως άνω αποφάσεων δεν μπορούν να παρέχουν έργο από τούδε και στο εξής».

Η φούρια τους να τους διώξουν αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας. Θυμίζουμε ότι από 5.695 αιτήσεις γονέων να φιλοξενηθούν εκεί τα παιδιά τους την περίοδο 2012-2013, η δημοτική πλειοψηφία έκανε δεκτά τα 4.745 συν άλλα 500 που ελπίζει να πάρει μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ (είναι αμφίβολο αν η δημοτική αρχή πετύχει όλη τη χρηματοδότηση που αναμένει από το Πρόγραμμα και αν της χρηματοδοτηθούν 500 παιδιά), το σύνολο θεωρητικά 5.245. Οταν εκδικάστηκαν πριν μερικές βδομάδες τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων του ΔΒΑ (περίπου οι 140 είναι παιδαγωγοί) για να μην απολυθούν, η ίδια η πρόεδρος του ΔΒΑ έκανε σαφές ότι αν το δικαστήριο δεν εκδώσει προσωρινή διαταγή παραμονής στην υπηρεσία τους, το προσωπικό των σταθμών συρρικνώνεται τόσο ώστε θα πρέπει να πάρουν 1.200-1.500 παιδιά λιγότερα.

Πυρκαγιές σε Αχαΐα και Ζάκυνθο

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί χτες, όλες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προχτές το απόγευμα σε Αχαΐα και Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγ. Πάντες στη Ζάκυνθο είχε τρεις εστίες και επειδή ξέσπασαν με ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους, κάτοικοι κατήγγειλαν πως ενήργησαν εμπρηστές. Αμέσως έσπευσαν εννέα καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τον οικισμό των Αγίων Πάντων. Από την άλλη, η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Καμενίτσα, σε αγροτοδασική έκταση προχτές το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

Το τελευταίο «αντίο» στον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο κομμουνιστή Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο απηύθυναν την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της κηδείας του που έγινε στα Λουσικά Αχαΐας, πλήθος συναγωνιστές, σύντροφοι, φίλοι και η οικογένειά του.

Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία, τον αγαπημένο του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» δίπλα και τιμητική φρουρά από τους συντρόφους του, το πλήθος συγκινημένο τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Ο σύντροφος Σπ. Σπηλιωτόπουλος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, στις 12 Ιούλη.

Τον επικήδειο εκφώνησαν, εκ μέρους της ΕΠ Πελοποννήσου και της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Γ. Τσαπάρας.

«Ο σύντροφος Σπήλιος ανήκει σε εκείνη τη γενιά κομμουνιστών που ατσαλώθηκε στις πιο σκληρές μάχες για το ΚΚΕ. Ανήκει σε εκείνη τη γενιά των κομμουνιστών που υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, τις αρχές του και το Σοσιαλισμό, παρά το δυσμενή συσχετισμό για το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα. Αντιπάλεψε τον αντικομμουνισμό και τον οπορτουνισμό, ιδιαίτερα το 1968 και την περίοδο 1989-1991, και όλους αυτούς που ήθελαν και θέλουν το ΚΚΕ να μεταλλαχτεί, από επαναστατικό μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα της εργατικής τάξης, σε κόμμα διαχείρισης και γενικά κόμμα του "αριστερού" χυλού». Να είσαι σίγουρος σ. Σπήλιο, εσύ και χιλιάδες άλλοι έχετε αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη και με το παράδειγμά σας διαπαιδαγωγούνται χιλιάδες νέοι κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης, αταλάντευτοι μαχητές του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Στο δρόμο που χάραξες, ακριβέ μας σύντροφε, θα βαδίσουμε αταλάντευτα και αλύγιστα, όπως αλύγιστα και όρθια στάθηκες και εσύ!».

Το «πράσινο φως», για την ίδρυση αιολικών πάρκων ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις, «άναψε» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 2499/2012 απόφασή του έκρινε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις είναι συνταγματικά επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας.

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εκδρομή στη Ρουμανία

Πενθήμερη εκδρομή στη Ρουμανία, από τις 25 έως 29 Αυγούστου, διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή είναι 235 ευρώ το άτομο. Πληροφορίες και κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 6949178428 και 23320.26501.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αιγίου διοργανώνουν εκδήλωση στην Κουνινά Αιγίου, την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους νεκρούς μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- H Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στην εκδήλωση - Προσκύνημα στον «Κοσμά Κυνουρίας» που οργανώνει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρίπολης, την Κυριακή 29 Ιούλη. Για το λόγο αυτό δρομολογεί πούλμαν, που θα ξεκινήσει, την ίδια μέρα (Κυριακή 29.7) μπροστά από το κατάστημα «Χόντος» στην πλατεία Ομονοίας, ώρα 7 το πρωί. Τηλ. επικοινωνίας: 6974278797.

-- Την Κυριακή 29 Ιουλίου, το παράρτημα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 2 μαχητές του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκαν από τους Βουλγαρους φασίστες, στον Πλαταμώνα Καβάλας. Καλεί τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση. Τα πούλμαν θα ξεκινήσουν 8.30 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ