Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, στηρίζεται όμως πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς και στα 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, Ελ. Οικονόμου, «πανηγύρισαν» για το γεγονός ότι «το ελληνικό κράτος γι' αυτή την έκθεση δεν έχει να στενοχωρηθεί για τίποτε» επειδή «οι χορηγοί από την Ελλάδα και από τη Γερμανία έχουν δώσει το 100% των χρημάτων για την έκθεση». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση «δεν θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί εάν το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Λεβέντη και άλλοι χορηγοί δεν είχαν εισφέρει τα κεφάλαια, τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή της. Τους ευχαριστούμε, πραγματικά θέλουμε να εξάρουμε αυτή τη δράση, η οποία αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας, είναι το μόνο οξυγόνο που έχουμε να προβάλλουμε τον πολιτισμό μας (...)»!
Ετσι, η - συζητήσιμης αξίας, αλλά μεγάλης επικινδυνότητας για τα αρχαία - τακτική των μεγάλων εξαγωγών αντικειμένων και μάλιστα, ουσιαστικά, στο όνομα... του τουρισμού, συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων και με τη ζύμωση στις συνειδήσεις ότι χωρίς τους «χορηγούς», πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί το Μάρτη του 2013 και στο Κατάρ (!) πριν φτάσει και στο ελληνικό κοινό ίσως και το... 2014!
Κατά τ' άλλα, ο υπουργός, σε συνέντευξή του χτες το πρωί στη ΝΕΤ επαναβεβαίωσε τη συνέχιση της αντιδραστικής διαχειριστικής πολιτικής της κυβέρνησης στον πολιτισμό η οποία, σε αυτή τη φάση, ορίζεται από το σύνθημα «μουσεία ανοιχτά»... για τα κρουαζιερόπλοια...
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη, κ.ά.
Ακολουθεί περιοδεία της παράστασης: 30, 31/7 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Κήπου). 2/8 Αλεξανδρούπολη. 3,4/8 Καβάλα. 5/8 Θάσος. 6/8 Κομοτηνή. 8/8 Σίβηρη. 10, 11/8 Ζάκυνθος. 21/8 Τρίκαλα. 22/8 Λάρισα. 23,24/8 Θεσσαλονίκη (θέατρο Δάσους). 25/8 Βόλος. 26,27,28/8 Χαλάνδρι. 31/8 Πειραιάς. 1/9 Πετρούπολη. 3,4/9 Ηρώδειο. 5,6/9 Ηλιούπολη. 7/9 Αιγάλεω. 8,9/9 Βύρωνας. 12/9 Κορυδαλλός. 13/9 Νέα Σμύρνη. 14/9 Βριλήσσια. 17,18/8 Παπάγου. 19/9 Πάτρα.
Από την υπόκλιση των καλλιτεχνών στο κοινό της εκδήλωσης |
Οταν το σκοτάδι της νύχτας απλώθηκε σε όλο το δελφικό τοπίο, το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» (Γιώργος Δεμερτζής, Δημήτρης Χανδράκης, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Αγγελος Λιακάκης), η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος, «εξέπεμψαν» τις μελωδίες πέντε ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, μεταγραμμένων από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη και αριστουργηματικών μουσικών του Μότσαρτ, του Μπαχ και πέντε ελληνικών χορών του Ν. Σκαλκώτα.
Οι μουσικοί αποσύρθηκαν από την αρχαία ορχήστρα και από μακριά ήχησε ένα θρηνητικό «σπάραγμα» της ευριπιδικής «Μήδειας», ειπωμένο από την Λυδία Κονιόρδου. Το θεατρικό «υλικό» της εκδήλωσης αποτέλεσαν μικρά αποσπάσματα αρχαίου δράματος, σε πολύ καλές μεταφράσεις και «μιλημένα» πολύ αισθαντικά από τους ηθοποιούς. Ως «εισαγωγή» στα κείμενα που ακούστηκαν, προηγήθηκε η ανάγνωση, από τον Βασίλη Παπαβασιλείου (σε δική του μετάφραση), του υπέροχου, επίκαιρου, αφιερωμένου στην Ελλάδα, τον πολιτισμό της, ποίημα του Φρίντριχ Χέλντερλιν «Αρτος και οίνος». Ακολούθησαν αποσπάσματα της ευριπιδικής «Ιφιγένειας εν Ταύροις» (Λ. Κονιόρδου), του αισχυλικού «Αγαμέμνονα» (Μαρίσσα Τριανταφύλλου), των αισχυλικών «Περσών» (Γιάννης Βογιατζής), των «Ορφικών Υμνων» (Ολια Λαζαρίδου), του ευριπιδικού «Ηρακλή μαινόμενου», των αριστοφανικών «Ορνίθων» (Ρένη Πιττακή) και η βραδιά έκλεισε με τιμητική αναφορά στον αναβιωτή των «Δελφικών Γιορτών», Αγγελο Σικελιανό.
Στη «Σκιά των Βράχων», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, στις 26/7 (9μμ) το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» και στις 31/7 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».